Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

2013. 06. 21.

A Bringóhintó ügyvezetőjétől első kézből megtudjuk, milyen volt az árvízzel fenyegetett Margitsziget. 

Szabó László, a Bringóhintó Kkt. ügyvezetője (az ÉrMe Budapest Klub tagja) különleges helyzetből követhette az árvízi fejleményeket és a védekezést, a céget székhelye és fő tevékenysége a Matgitszigethez köti.

 

– Mit láthattál ebből a helyzetből, amit mások nem? Egyáltalán milyen hatással volt és van a működésetekre az árvíz? – kérdeztük az ügyvezetőt.

 

– Nagyon súlyos hatással: éppen két héttel ezelőtt zárták le a Margitszigetet az árvízi helyzet miatt, majd az árvíz levonulása után amiatt nyilvánították életveszélyesnek a területet, hogy a felázott talaj miatt kidőlhetnek a fák. Ez egyébként reális veszély: a 2010-ben is több mint ötven fa kidőlt az árvíz után. Tehát két hete a mi szempontunkból nincs Margitsziget, egy fillér bevételünk se jön innen. És egyelőre nem is tudjuk, mikor nyílik meg újra a sziget.

 

– Semmilyen tájékoztatást nem kaptatok erről?

 

– Semmiről nem kaptunk semmilyen tájékoztatást, és mások se, akik a szigeten dolgoznak. Pedig – azt gondolom – elég sok iparűzési adót fizetünk be a fővárosnak ahhoz, hogy ezt megtegyék.

 

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

 

– Hogyan kezdődött a számotokra ez az árvizes időszak, mit kellett tennetek?

 

– Ugye pénteken zárták le a szigetet, akkor meg is szüntettük a tevékenységünket. Én ott maradtam még két napig, ott is aludtam. Vasárnap aztán egy rendőrségi autó hangosbemondóval járta végi a területet, azzal, hogy mindenki azonnal hagyja el a szigetet, a védekezésben részt vevők pedig vegyenek fel mentőmellényt. Akkor hazamentem; végül is nem tudom, jól tettem-e. Mindenesetre elég ijesztően hangzott, amit mondtak, és talán tényleg volt rá esély, hogy átszakad a gát, és mindent elönt a víz.

 

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

 

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

 

– Milyen állapotokat hagytál ott akkor?

 

– A pincénkben már bokáig állt a víz. Ez önmagában egyébként nem nagy gond, magas vízállás esetén máskor is előfordul. Ilyenkor bekapcsoljuk a szivattyút és azzal víztelenítünk. A gond most az volt, hogy mindent áramtalanítani kellett, és így a szivattyút se tudtuk tovább működtetni. Kétszáz homokzsákot hordtunk le a pincébe, hogy víz felhajtóereje ne tudjon kárt tenni a szerkezetben. Végül is semmilyen maradandó kár nem történt, hála Istennek. A Bringóvár egyébként a sziget legmagasabb pontján áll, tehát a védekezéskor kialakított homokzsák-gát nélkül körülbelül 15 cm magasságban öntötte volna el az épületet a víz.

 

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

 

– Volt valamilyen kapcsolatotok a védekezésben résztvevőkkel?

 

– Körülbelül háromszáz adag kávét osztottunk ki ingyen azoknak, akik a gátakon helytálltak. A magunk eszközeivel mi így tudtunk hozzájárulni a védekezéshez. De ezt nem azért mondom, hogy érdemeket szerezzek, talán nem is kellene beleírnod a cikkbe.

 

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

 

– Milyen esélyeitek vannak arra, hogy a kieső bevételeket pótoljátok? A bringóhintók és egyéb sporteszközük kölcsönzése mellett cégek és szervezetek számára kínáltok akár egész napos programokat – ez például menekülési útvonal lehet?

 

– Ezek a rendezvények is túlnyomórészt a Margitszigethez kötődnek. Az Angol Kereskedelmi Kamara családi napját kénytelenek voltunk áttenni szeptemberre, a Csodalámpa Alapítvány országos önkéntesnapját sem tudtuk most megtartani. Az egyébként jó jel, hogy most is kapok ajánlatkéréseket, tehát az látszik, hogy van igény ilyen rendezvényekre. Csak amíg nem látom, hogy mikor nyílik meg a sziget a közönség számára, addig nem tudok megállapodást kötni, különösen a közeljövőre.

 

„A pincénkben már bokáig állt a víz”

 

– De ha olyan jellegű megkeresés érkezik, a Margitszigettől eltérő helyszínen is tudtok szolgáltatást nyújtani, ugye?

 

– Természetesen. Például az árvíz ideje alatt is vittünk fagylaltot és jégkrémet egy XVIII. kerületi iskola rendezvényére. Ebben az volt az érdekes, hogy ekkor már – a beharangozott áramszünet miatt – elszállítottuk a szigetről a fagylaltkészletünket hozzám; úgy képzeld el, hogy a nappalitól kezdve a garázsig minden tele volt hűtőládákkal... Onnan kellett az említett iskolához utánfutóval elszállítani az igényelt mennyiséget, miközben az egyéb kellékekért a lezárt szigetre kellett bejutnunk. Örülök, hogy ilyen kalandos körülmények között is eleget tudtunk tenni a megrendelésnek. És megyünk a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz is a pesti belvárosba a Múzeumok Éjszakáján, viszünk elektromos rollereket Gödöllőre... Nyitottak vagyunk minden megrendelésre.

 

B. G. 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat