Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Boldogulás és boldogság

2017. 05. 03.

Hortobágyi Cirill OSB sikerről és reguláról, hagyományról és innovációról is beszélt az ÉrMe Junior Klub tagjainak.

 

Mit jelent a siker, ha a cél Isten szolgálata? – ez volt a kiinduló felvetés az ÉrMe Junior Klub áprilisi találkozóján, melyre Hortobágyi Cirill OSB perjelt, a Pannonhalmi Bencés Főapátság főapátjának gazdasági helyettesét hívták meg előadónak.


A bencés szerzetes egy 16. századi festmény kivetítésével kezdte az előadást. Pieter Breugel flamand festő Ikarosz bukása című képén mindenki éli a maga hétköznapi életét a békés tájban, miközben (a festmény jobb alsó sarkában) megtörténik a tragédia: a szigetről menekülni próbáló Ikarosz a tengerbe zuhan, mert mesterséges, viasszal ragasztott szárnyai megolvadnak, amikor – a magasság igézetében – túlságosan közel repül a naphoz. Ez is mutatja – jegyezte meg Cirill atya –, hogy az ambíció és a bukás, a dráma és a közömbösség kérdései a 16. század emberét is éppúgy foglalkoztatták, mint a 21. századét.

 

Boldogulás és boldogság


Ezután egy – különböző szervezetekre, közösségekre is alkalmazható – életciklust vázolt fel. Mint mondta, általában a „karizma" a kiindulópontja minden csoport létrejöttének: az alapító(k) személyes kisugárzása és követőinek kezdeti lelkesedése jellemzik ezt a korai időszakot. Csak ezután következik valamiféle konkrét „cél" megfogalmazása, és még ezután a közösség szabályainak, a „regulának" a rögzítése. A közösség kifáradásának, leszálló ágba kerülésének első jele az, hogy elhalványodik, eltűnik a karizma; a tagok számára már csak az aktuális célok és a regula érzékelhetők. Ha már a célok sem világosak, és a tagok már csak követendő szabályokat, azaz regulát látnak, akkor kimondható, hogy a közösség a végét járja – ám szerencsére van másik út is: a visszatérés az eredeti alapgondolathoz, a karizmához. Hortobágyi Cirill hozzátette: a bencés rend ezer éves magyarországi történetében nyolc ilyen – hanyatlást is újjáéledést mutató – ciklust lehet kimutatni.


Ezután újabb fogalmakat ajánlott a hallgatóság figyelmébe a bencés szerzetes. Az „identitás" a „ki vagyok én?" kérdés megválaszolásával határozható meg – ezt (legalábbis ha személyekről és nem szervezetekről beszélünk) nem megalkotnunk vagy kitalálnunk kell, hanem felfedeznünk: ez az, ami „a szívünkben van". Az „imázs" ezzel szemben azt írja le, hogy mások milyennek látnak engem. A „teljesítmény" pedig arról beszél, hogy „mire vittem, mit tudok felmutatni" az életben. Fontos kérdés, hogy mindezek mennyire fedik egymást; nyilván az az egészséges, ha nagyjából annak látnak engem mások is, ami valójában vagyok, és ha a tevékenységem, az eredményeim is ennek megfelelők – mondta Cirill atya, rámutatva, hogy ez a kérdés egyének és szervezetek életében is felvethető.


Érdemes is ezt felvetni akár vállalkozások esetében is – tette hozzá –, hiszen (akárcsak fenti a karizma-cél-regula gondolatmenet) hozzájárulhat a szervezetek önvizsgálatához, működésük javításához is.


Később a bencés Reguláról beszélt, melynek szelleméből két fontos elv következik: a „sane traditio", azaz az egészséges hagyomány, valamint a „legitima progressio", azaz a jogos fejlődés. Ez azt jelenti, hogy a maga helyén a hagyományok őrzése és a fejlődés szorgalmazása is fontos, miközben mindkettő túlzásba vitele okozhat károkat. A Regulának összességében egyaránt kell szolgálnia a boldogulást és a boldogságot is – tette hozzá –, azaz a szervezet evilági sikerét, életképességét épp úgy elő kell segítenie, mint ahogy az egyént is támogatnia kell céljában, mely a szerzetesség esetében nem más, mint a belső átalakulás segítségével szabaddá válni az istenkeresésre.

 


Végül Hortobágyi Cirill – részben a hallgatóság kérdéseire válaszolva – a bencés rend intézményeinek és vállalkozásainak működéséről beszélt, kitérve ezekben a tradíció és az innováció jelentőségére, a befejeződött és a folyamatban lévő turisztikai fejlesztésre, továbbá a „Pannonhalma" szóban mint márkanévben rejlő lehetőségekre is.


B. G.

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat