Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Ajánljuk még

Ferenc pápa megint nagyon kemény szavakkal ítélte el a korrupciót

2017. 06. 18.

A társadalom rákbetegsége, a maffiák fegyvere, a káromkodás egy formája...

 

A korábban Magyarországon is megfordult Peter Turkson bíboros Korrózió című, olasz nyelvű interjúkötetéhez írt előszót Ferenc pápa, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a megvesztegetés elpusztítja a megvesztegetőt is. A korrupció témájára összpontosított június 15-én az a nemzetközi vitanap is, amelyet a Vatikánban tartottak – olvasható a Magyar Kurír cikkében.

 

Ferenc pápa megint nagyon kemény szavakkal ítélte el a korrupciót


A szentatya szerint a korrupció összetört szívet jelent (az olasz corrotto 'korrupt' szó a cuore rotto 'összetört szív' kifejezésre emlékeztet), amelyet valami beszennyezett, megrontott, mint egy bomlásnak indult testet. A pápa péteri szolgálatában számtalanszor visszatért erre a társadalmi problémára, legutóbb az interjúkötethez írt előszavában.


A korrupció jelensége – áttételes volta miatt – megtámadja az ember legbensőbb lényét, ugyanakkor „társadalmi tényezővé" válik. Ez a kizsákmányoláshoz, a pusztuláshoz, a társadalmi igazságtalansághoz, az érdemek megalázásához vezet. A korrupció a rabszolgaság, a városok, a közjó, a természet elhanyagolásának a gyökere is egyben.


Ferenc pápa erőteljes szavakkal ábrázolja a korrupciót, amely a káromkodás egy formája, a maffiák fegyvere és hétköznapi nyelvezete, a halál folyamata, amely életnedvet szolgáltat a halál kultúrájának, ez pedig elindítja a bűnözést. Ma, amikor a jövőnek még az elképzelése is rendkívül nehéz feladat, a korrupció aláássa a reményt, hogy lehetséges egy jobb jövő.


A pápa szerint a korrupciót fel kell ismerni és el kell ítélni, hogy az irgalmasság győzzön a zsugoriság felett, a kíváncsiság és a kreativitás kerüljön a belenyugvó fásultság helyébe. A korrupt ember elfelejt bocsánatot kérni, mert fáradt és megcsömörlött, közömbös és öntelt. Az Egyház és a keresztények, de a nem keresztények is, egyesülhetnek, mint hópelyhek, egy új humanizmus lavináját megteremtve – írja Ferenc pápa.

 

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyar Kurír

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat