Bejelentkezés  |  Hírlevél
English
ÉrMeHáló
||||
Főoldal | Ajánljuk még

Ferenc pápa szerint az ideiglenes munka sérti az emberi méltóságot

2017. 10. 28.

„A gazdasági rendszer a fogyasztást veszi célba, nem törődve a munka méltóságával és a környezetvédelemmel."

 

„Munka nélkül nincs méltóság, de nem minden munka méltó. Az első helyre a személy javát kell tenni" – jelentette ki videoüzenetében Ferenc pápa, amelyet az olasz katolikus társadalmi hét alkalmából küldött Cagliariba az esemény nyitónapján, 2017. október 26-án.

 

Vannak olyan munkák, amelyek megalázzák az embert méltóságában, amelyek a háborúkat és a fegyvergyártást táplálják, amelyek lealacsonyítják a test értékét a prostitúció vagy a kiskorúak kizsákmányolása által. Sérti a dolgozó méltóságát a feketemunka, az illegális munkaerő-toborzás, azok a munkahelyek, amelyek diszkriminálják a nőket, vagy kizárják a fogyatékkal élőket – mondta a szentatya. A pápa erőteljesen fölemelte szavát az ideiglenes munka ellen, mely „nyílt seb" sok dolgozó számára, akik abban a félelemben élnek, hogy elveszítik állásukat. Erkölcstelen úgy foglalkoztatni embereket, mondjuk szeptembertől júniusig, hogy aztán az illető nem tudja, hogy jövő szeptemberben lesz-e újra munkája, és ezért szorong.

 

„Ott vannak aztán a veszélyes és egészségre káros munkák, amelyek minden évben több száz ember életét követelik Olaszországban, és sokakat tesznek rokkanttá. Ne feledkezzünk el a dolgozók kizsákmányolásáról és a kiskorú munkavégzőkről sem!" – figyelmeztetett az egyházfő. Ferenc pápa videoüzenetében azokról is megemlékezett, akik munkanélküliek, és hiába keresnek maguknak állást, nem találnak. Azokra, akik elcsüggedtek, és már erejük sincs tovább keresni, illetve azokra, akiket alulfoglalkoztatnak, és havonta néhány óra munkával nem tudnak kiemelkedni a szegénysorból. Nekik azt üzeni a pápa, hogy ne veszítsék el a bizalmat. Ez vonatkozik a Dél-Olaszországban nagy nehézséggel küzdőkre is. Az Egyház olyan gazdaság mellett kötelezi el magát, amely a személyt szolgálja, csökkenti az egyenlőtlenségeket és mindenkinek munkát akar teremteni – tette hozzá.

 

„A világgazdasági válság pénzügyi válságként indult, aztán átalakult gazdasági és foglalkoztatási krízissé. A munka válsága környezeti és társadalmi válság egyszerre" – utalt a pápa Laudato si' kezdetű enciklikájára. „A gazdasági rendszer a fogyasztást veszi célba, nem törődve a munka méltóságával és a környezetvédelemmel. Így azonban olyan, mintha lapos kerekű biciklin tekernénk: veszélyes! Ez a logika sajnos a közszférában is megjelenik, amikor a pályázatokat úgy írják ki, hogy a lehető legolcsóbb legyen, és nem veszik figyelembe a munka méltóságát, mint ahogy a vállalatok környezetvédelmi és adózási felelősségét sem. A megtakarítást és a hatékonyságot szeretnék szem előtt tartani, holott éppen a közösség szolgálatát, társadalmi küldetésüket árulják el" – fogalmazott a Szentatya.

 

Ferenc pápa szólt a remény jeleiről is, melyeket egy csendben növekvő erdőhöz hasonlított. Két fontos erényre tanít minket ez: szolgáljuk a rászorulókat, és alkossunk olyan közösségeket, ahol az összetartozás fontosabb a versengésnél. „A versengés a meritokrácia (teljesítményalapú társadalmi rendszer – a szerk.) betegsége – mutatott rá a pápa. – Jó látni, hogy a társadalmi megújulás a találkozásból és az emberi kapcsolatokból indul ki, és hogy a javak nem mind áruk: például a bizalom, a megbecsülés, a barátság, a szeretet. A munka világában a szeretetközösségnek győznie kell a versengés felett!"

 

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyar Kurír 

 

 

 

Fontos 

Üzletemberek imája

Uram, adj éleslátást a dolgok észlelésére,
erőt azok megragadására és megtartására;
képességet és rátermettséget arra,
hogy ezekhez még mindig hozzá tudjak tanulni!
Adj tévedhetetlen ítéleteket a számba!
A helyes beszéd kegyelméért is esdeklek!
Döntsd el nálam mindig a kezdetet,
határozd meg előrehaladásom irányát,
és biztosítsd a vég sikeres és eredményes
kimenetelét! Amen.

Aquinói Szent Tamás

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

Eseménynaptár 
2018. december
HKSZCSPSZV
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
További események 
ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
Statútum
ÉrMe-könyvtár
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Katolikus Társadalmi Napok
Állásközvetítés
Jótékonysági árverés
Szövetségeseink
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat