Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

2017. 05. 29.

Balog Zoltán református lelkész, miniszter is részt vett az eseményen

 

A Keresztény Szigetet immár harmadik alkalommal rendezte meg idén az ötletadó-kezdeményező ÉrMe Hálózat, valamint idei társszervezetként a KÉSZ. 2017. május 27-e találkozási lehetőséget kínált több tucat, már a létrehozásban is aktív szerepet vállaló keresztény civil szervezet számára. Örömteli, hogy évről évre bővül a szervezők és a résztvevők száma is. Négy témában – Egyház, Közélet és idők jelei, Család, Média – őszinte, megértés alapú pódiumbeszélgetést hallgathatott az Margitszigetre kilátogató mintegy 1400 érdeklődő. Esélyteremtő és vidám sport-, és gyermeknapot, a keresztény szervezetek és vállalkozások, vállalkozók számára bemutatkozási és ismerkedési lehetőséget, beszélgetéseket, valódi személyes találkozásokat hozott a „Gyere át a hídon!" gondolat.

 

 

A Keresztény Sziget az a hely, ahol jó kereszténynek lenni; ahol a Krisztust követő és válaszokat kereső emberek igyekeznek megoldásokat találni korunk kihívásaira, a közéletben, a családokban és az egyházban is törekedve a megújulás és az értékmegőrzés, a reformok és a hagyományok egyensúlyára – fogalmazták meg a rendezvény célját a szervezők a keresztenysziget.hu honlapon. Ezzel összhangban valóban olyan eseményt sikerült megvalósítani, ahol a résztvevők értékes gondolatokat hallhattak és adhattak tovább; ahol a különböző történelmi keresztény felekezetekhez tartozó emberek az ökumené szellemében képesek voltak szeretetben egymásra figyelni, az együttműködésből új értékeket teremteni.

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

A szervezők „belső indíttatásról" bővebben Tóth József, a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat elnöke beszélt a Keresztény Szigeten tartott rövid köszöntőjében, majd a társszervező Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) nevében Osztie Zoltán katolikus pap mondta el gondolatait. A rendezvényen több tucat szervezet mutatkozott be (lásd: www. keresztenysziget.hu).


„Az állam akkor tesz jót az egyházi és a keresztény civil szervezetekkel, ha békén hagyja őket" – mondta résztvevők előtt tartott beszédében Balog Zoltán református lelkész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A „civil szervezet" talán nem is a legjobb kifejezés ebben az esetben, hiszen az csak arra utal, hogy az kormányzattól független szerveződésekről van szó. A keresztény szervezeteket inkább „szabadcsapatoknak" nevezhetjük, melyeknek jól meghatározható céljaik és értékeik vannak, de nem állnak semmilyen külső, evilági irányítás alatt – mondta a miniszter. E szervezetek sajátossága az is, hogy a széles nyilvánosság számára jórészt láthatatlanul teszik a dolgukat, ugyanakkor szükség van arra is, hogy bizonyos kiemelt pillanatokban megmutassák magukat, és egyöntetűen, nyíltan kiálljanak az értékeikért – mutatott rá Balog Zoltán.

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Az egyház és a kereszténység társadalmi jelenlétével foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen is előkerültek a Balog Zoltán által felvetett szempontok, és több résztvevő hangsúlyozta: nem feltétlenül a keresztény emberek statisztika aránya fontos, hiszen Jézus is „kovászról" és „sóról" beszélt, melyből kevés is elegendő lehet, hogy kifejtse hatását. A beszélgetésen Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, Bátor Botond pálos szerzetes, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vett részt. A pódiumon szó esett a tudatos szerepvállalásról (egyén és csoportszinten), az egyház hagyományairól – mint eszközrendszerről. Szó volt a gyertyafény fontosságáról, mely „kiszakít" a mindennapokból, formál minket, hogy egy más létmódba lépve – épülhessünk. Szó esett az 1000. és 2000. év közötti időszak legjelentősebb társadalmi hatásáról – a Biblia lefordításáról, a kétezer esztendő misztikus gazdagságáról, Jézus Krisztusról, a mi üdvözítőnkről. Témaként előkerült még a cigánypasztoráció mint kikerülhetetlen feladat, a fiatal generációk kiszolgáltatottságának elkerülése, a nagycsalád szerepe, továbbá az egyházi intézmények – ahol a szakmaiság részeként a lelkiség is fontos! És már itt elhangzott, hogy a házasságok mintegy 63% válással végződik...

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget


A soron következő dialógus folytatta az elkezdett gondolatmenetet, hiszen szó esett az integritásról, az önkéntességről – mint minden ember lehetőségről. A Közélet és az idők jelei részben Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetes (a KETEG képzés megálmodója) felvetéseire reflektálva a világról gondolatokat formáló keresztény emberek közéleti szerepvállalásáról beszélgetett Osztie Zoltán plébános atya, Fogarasi Norbert pénzintézeti vezető, Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője. Szemléletformáló gondolatok sora hangzott el; „a keresztény reménység jól megalapozott realizmus" – mondta például Zoltán atya.

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget


Az egyik legnagyobb tapsot talán a család kérdéskörével foglalkozó pódiumbeszélgetés résztvevői – Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke, Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Család és Élet egyesület vezetője ás Sallainé Karikó Éva, a Schönstatti Családok a Családért Egyesület projektszervezője – kapták. A beszélgetés – Szente Balázs kérdésére – a család értékétől indult, majd arról esett szó, hogy mi mindenre van szüksége az egyénnek és a családnak. Szó volt az anyai hivatás értékességéről belülről nézve, és kicsit arról is, hogy mi az, amiről „hajlamosak vagyunk" megfeledkezni. A család válságával kapcsolatban elhangzott: inkább az ember van krízisben, nem a házasság vagy a család. A női és férfi szerepekről is gondolatot cseréltek: az egyenlő értékek nem kötelezően jelentenek azonosságot a férfi és női szerepben, valamint arról, hogy a mindennapok gondjaival (család és egyén) és ezek megoldási lehetőségeivel kapcsolatos eszmecserére nagy igény van a keresztény közösségekben. Egyéni és hivatásbeli tapasztalataikra építkezve a gyermekvállalás fontosságáról is tiszta gondolatokat cseréltek a mindvégig hiteles pódiumrésztvevők.


A negyedik és egyben utolsó beszélgetésen a média különböző területein dolgozó szakemberek vettek részt (Szőnyi Szilárd, Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Erhardt Ágoston, az MTVA Vallási főszerkesztőségének vezető szerkesztője, Martí Zoltán, a 777.hu blog alapító-főszerkesztője, Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, valamint Major Péter, a Shoeshine videóblog rovatvezetője). A sablonosságot kerülő válaszadók, többször is érintették az őszinteség, szókimondás, hitelesség kérdéseket, illetve hogy hogyan lehet a keresztény értékeket megjeleníteni a nyilvánosságban a mai médiaviszonyok között. Érdekesség, hogy a kerekasztal két résztvevőjének is a közelmúltban jelent meg új könyve: Kiss Ulrich Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban című kötetét és Szőnyi Szilárd Föltámadott a gender című könyvét is meg lehetett vásárolni a Keresztény Sziget könyvárusító standján, és a szerzők dedikálásra is szívesen vállalkoztak.

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget

 

Idén is sikeres és gondolatébresztő volt a Keresztény Sziget


A rendezvényt számos gyermek- és családi program színesítette; a leglátványosabbak közé tartozott a Motorkerékpálosok (nem elírás) keresztény motoros közösség tagjainak megjelenése, és nagy figyelmet keltettek a hagyományőrző rendőrszázad régi járművei és egyenruhái is. Sokan látogatták a „gasztrosátrakat", ahol sört, bort, sajtot és egyéb termékeket lehetett kóstolni és vásárolni – emellett a rendezvény professzionális hátterét biztosító Bringóhintó Kft. helyszínre települt büféjét is fel lehetett keresni. A kisgyerekeket külön programokkal foglalták le a komoly pódiumbeszélgetések idején is, hogy a szülők ez utóbbiakon nyugodtan részt tudjanak venni. A gazdag programsorozat az esti órákban tombolasorsolással és a Holdviola együttes koncertjével zárult.


2018-ban találkozunk!

 

(Fotók: Sánta Balázs)

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat