Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Fejlődjünk, legyünk többek! De mit jelent „többnek lenni”?

2012. 09. 22.

A fejlődésre való keresztény meghívás egyaránt vonatkozik a természetes és a természetfeletti szintre.

„A fejlődésre szóló meghívás az embereket arra ösztönzi, hogy 'többet tegyenek, többet tudjanak, többet birtokoljanak és többek legyenek'. Csakhogy az a kérdés, mit jelent 'többnek lenni'. VI. Pál azzal felel erre, hogy rámutat a hiteles fejlődés lényegi összetevőjére: a fejlődésnek 'minden oldalúnak kell lennie, vagyis olyannak, amely minden ember és a teljes ember növekedését biztosítja'. A különböző emberképek tömegében, amelyeket ma még erőteljesebben reklámoznak, mint VI. Pál idején, a keresztény emberkép megkülönböztető sajátossága az, hogy az emberi személy feltétlen értékét, valamint növekedésének értelmét állítja és igazolja. A fejlődésre szóló keresztény elhívás minden ember és a teljes ember haladását segít elérni. (...)

 

Krisztushoz kell visszanyúlnia a sokoldalú emberi fejlődésre szóló valamennyi hiteles felhívásnak. Az evangélium a fejlődés alapvető eleme, mert Krisztus az evangéliumban 'miközben feltárja az Atyának és az Atya szeretetének misztériumát, a maga teljességében tárja az embert az ember elé'. (...) Isten kimondta legnagyobb igenjét az emberre: éppen ezért az ember nem vallhat kudarcot, ha kitárulkozik az isteni hívás felé, hogy megvalósítsa a maga fejlődését. (...)

 

A minden oldalú emberi fejlődés természetes szintjén válasz a teremtő Isten hívására, és önnön megvalósulását 'a transzcendens humanizmusban keresi, amely ... [az embernek] a legnagyobb tökéletességet nyújtja: ez a személyes fejlődés végső célja'. Az ilyen fejlődésre való keresztény meghívás tehát egyaránt vonatkozik a természetes és a természetfeletti szintre; ez az oka, hogy 'amikor Isten eltűnik, elkezd kiüresedni az a képességünk is, hogy felismerjük a természetes rendet, a célt és a jót'."

 

(Forrás: Caritas in Veritate, XVI. Benedek pápa Szeretet az igazságban kezdetű enciklikája, Első fejezet, 18. pont)

 


További fontos idézeteink a Caritas is Veritate enciklikából:

 

Ne bízzunk túlságosan az intézményekben! >>

 

Nem utasíthatjuk el mindenestül a technikai fejlődést >>

 

Minden élet: hivatás >> 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat