Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Ajánljuk még

Lehet-e mérni az elit teljesítményét?

2018. 01. 06.

„Rossz véleménnyel vagyunk azokról, akik a legfontosabb döntéseket hozzák az országban."

 

A magyar elit tagjainak véleménye a legtöbb kérdésben nem tér el az átlagemberétől, mégis rossz véleménnyel vagyunk azokról, akik a legfontosabb döntéseket hozzák az országban – mondja Kristóf Luca, az MTA szociológusa (a Véleményformálók című könyv szerzője) az Összkép Magazinnak adott interjúban, melyből alább közlünk rövid részletet.

 

 

Lehet pontos választ adni arra a kérdésre, hogy kiket tekintünk az elit tagjainak?

 

Az elit fogalmát sokszor normatív módon definiálják: ebben az értelemben az elit a társadalom legkiválóbb tagjait jelenti. Ezért előfordult már velem, hogy egy nem társadalomtudós megkérdezte: van egyáltalán elit Magyarországon? Ami azt jelzi, hogy nem értékeljük túl sokra az elitünket. Nekem akkor is az volt a válaszom, hogy az elitbe az általam követett társadalomtudományos tradíció szerint azok tartoznak, akik az egész társadalomra hatással lévő döntések meghozatalában vesznek részt. Ezen belül pedig megkülönböztethetünk gazdasági, politikai és kulturális elitet. A definícióból is látszik: az, hogy milyen az elitünk, mindenki életére hatással van.

 

Időről időre előkerülő téma az elit teljesítményének a kérdése. Lehet ezt a teljesítményt valahogy mérni?


Azt gondolom, hogy erre objektív választ nem igazán lehet adni, legfeljebb arról lehet gondolkodni, a társadalom mi alapján méri az elit teljesítményét. Erre egy megközelítés, hogy az emberek az elit teljesítményét a gazdasági és politikai teljesítménnyel mérik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nehezebb időkben a híres írók rosszabb könyveket írnának, de a nehezebb helyzet a kulturális elit megítélését is befolyásolhatja. Ugyanakkor abból, hogy a Nobel-díj mennyivel növelte Kertész Imre elismertségét, vagy az Oscar-díj Nemes Jeles Andrásét, az is látszik, hogy a nemzetközileg is visszaigazolt nagy kulturális teljesítményeknek továbbra is nagy érteket tulajdonítunk.

 

Térjünk át a szűkebb szakterületére, a kulturális elitben zajló folyamatokra, az értelmiség szerepére. Érdekes, hogy ezt a fogalmat a pontos jelentéstartalmával nem is igazán lehet lefordítani például angolra, inkább csak körülírni lehet. Mi ennek az oka?

 

Az értelmiség nálunk tapasztalható szerepére a legnépszerűbb magyarázat szerint a válasz a tulajdonos polgárság hiányában kereshető. A Kelet-Európára jellemző megkésett polgári fejlődés miatt a polgárság helyett az értelmiség lett a változások motorja. Ehhez hozzáadódott, hogy a szocializmus állami újraelosztáson alapuló rendszerében pedig a tulajdon helyett a tudás vált a legfontosabb tőkévé, és így felértékelődött a kulturális tőke szerepe."

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat