Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Létezhet-e keresztény értelmiség? – folytatódik a vita

2017. 08. 31.

Legyünk képesek közvetíteni a szeretet kultúráját saját környezetünkben!

 

A keresztény csak értelmiségi lehet

 

Zsákutcába futott Bethlenfalvy Gábor az értelmiségre vonatkozó elmélkedésével, véleményem szerint az igazi keresztény csak értelmiségi lehet. Ebből fakadóan az igaz, hogy a „keresztény értelmiség" kifejezés zavaró, de csak azért, mert a „keresztény" fogalom önmagában hordozza az „értelmiség" fogalmát is, aki kereszténynek vallja magát, kötelessége értelmiséginek is lennie.

 

Természetesen az „értelmiség" meghatározása a kulcskérdés, de az a kiindulás, hogy „értelmiséginek azt az embert nevezzük, aki átlagosnál több tudás birtokosa" tévedés, két okból kifolyólag:
1. megállapíthatatlan, hogy milyen az átlagos tudásszint,
2. a tudásnak, az ismereteknek is vannak jellemzői és nem mindegy, hogy az értelmiségi tudás birtokosa miféle tudások birtokában véli magát értelmiséginek.

 

Közelebb kerülünk a kérdésre adható válaszokhoz, ha a tudások minőségét tekintve megkülönböztetjük a specialisták tudását a generalisták tudásától.


A specialisták (ezeket nevezi B.G. „szakértőknek"), egy-egy szakterület speciális ismereteinek birtokosai, és tudásuk elmélyítésével egyre szűkebb ismeretkörről egyre több tudásuk lesz, végül a semmiről mindent fognak tudni. Kedves ismerősöm szép karriert befutott fia a BMW konstruktőreként már kizárólag csak a dieselmotorok porlasztójával kell, hogy foglalkozzon, évek óta, napi 8 órában. Úgy is mondják, hogy a specialista a szakismereteinek gödrében egyre mélyebbre ássa magát, aminek az a veszélye, hogy elérheti azt a mélységet, hogy már nem lát ki a saját gödréből, és nem látja a többi specialistát, akik ugyanígy már a gödrük mélyén ásnak. Ha a különféle tudások birtokosai elveszítik az egymással való kommunikáció lehetőségét, mert egyik se lát ki a maga gödréből, vagy az egymással való kommunikáció képességét, mert már nem is értik egymás szavait, akkor keletkeznek az „írástudók árulásai".

 

A generalisták ezzel szemben a különféle szakterületek közti összefüggéseket keresik, azok jó ismerői, tudásuk elmélyítésével egyre tágabb körből vett ismeretek vizsgálatával foglalkoznak. Az ő csapdájuk, hogy az általuk vizsgált, egyre bővülő körű ismeretkörökről egyre kevesebbet tudnak, így a végén a mindenről a semmit fogják tudni.

 

Korunk egyik legnagyobb kérdése, hogy a kétféle tudás közt hogyan lehet kapcsolatot teremteni. Az egyik megoldás a sokoldalú személyes nyitottság, a másik a csoportos együttműködés.

 

A kereszténynek nem csak azt kell tudnia, hogy mik a vallása szabályai, egészen részletesen a mindennapjait, személyes kapcsolatait meghatározó módon, hanem azt is, hogy miért szükségszerű, hogy betartsa ezeket a szabályokat.

 

Ha nem tudja a hitére vonatkozó speciális és generális ismereteket összekapcsolni, nem fogja tudni megmagyarázni, se magának, se másoknak, hogy miért is úgy él, ahogy, nem lesz képes közvetíteni az „evangéliumot", a szeretet kultúráját saját környezetében, az idők jeleinek megfelelően megteremtve.

 

Az értelmiségi „kultúrateremtő alkotó".

 

Dr. Ónodi Gábor
okl. építészmérnök, egyetemi docens

 

 

 

Lehetséges, hogy az „értelmiségi" fogalmát túlságosan leszűkítettem, amikor azt többé-kevésbé a történelmi szereptévesztéseivel és bűneivel azonosítottam – bár azt hiszem, nem egészen alaptalanul tettem ezt, hiszen dr. Ónodi Gábor sem vitatja, amit ezzel kapcsolatban az értelmiségiekről jellemzésként leírtam. Viszont ha én – mint írja – „zsákutcába futottam" az elmélkedésemmel, akkor szerintem ő még inkább így járt azzal a fő állításával, hogy a keresztény csak értelmiségi lehet. Ebből az állításból ugyanis logikailag az következik, hogy aki nem értelmiségi, az nem lehet keresztény... Vagyis nem lehetnének keresztények mindazok, akik a szó általánosan használt értelmében nem értelmiségiek, és ők maguk sem tartják magukat annak; nem lehetnek keresztények például az asztalosok, a rendőrök, a vasúti kalauzok és még sokan mások. Sőt, mondjuk a halászok és a vámosok sem; esetleg át kellene gondolnunk, hogy némelyik apostol megérdemli-e, hogy szentként tiszteljük őt...?


Bethlenfalvy Gábor

 


 

 

Az eredeti vitaindító cikk itt olvasható >> 

 

Várjuk a további hozzászólásokat is, melyeknek szívesen helyet adunk honlapunkon! (A szerk.)

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat