Bejelentkezés  |  Hírlevél
English
ÉrMeHáló
||||
Főoldal | Ajánljuk még

Már sok cég dolgozik erényetikai paradigmában

2017. 08. 14.

Baritz Laura nővér a Magyar Időknek adott interjút.

 

– Ha változtatni akarunk a gazdasági renden, akkor azt először nem az emberi értékrenddel kellene kezdeni, és csak azután felépíteni az erkölcsös gazdaságot?


– Az emberközpontú gazdaság felfogása szerint a gazdasági rend végső meghatározója az emberi értékrend, de a gazdasági struktúra erőteljesen vissza is hat az emberre. Ezért az értékrend és gazdasági struktúra változtatása párhuzamosan lenne kívánatos. Egyébként a könyvem elején hosszú oldalakon keresztül sorolok föl példákat, magyarországi és nemzetközi cégeket, csoportokat, vezetőket, akik ezt már megvalósították, ahol már ilyen – erényetikai – paradigmában, ilyen értékrend szerint dolgoznak. Az ÉrMe Üzleti Hálózatot – mely keresztény alapértékek megtartására törekszik, s szlogenjük: „Az üzlet több, mint profit" – bátran hoznám fel példának. Sokat jótékonykodnak, több éve ők szervezik a Keresztény Sziget elnevezésű rendezvényt. Világszerte is ezres nagyságrendben találhatók főleg kis- és középméretű vállalatok, a „Közösségi Gazdaság" (Economy of Communion) vállalkozói, melyek úgy gazdálkodnak, hogy a profitjukat három részre osztják. Az egyik részt visszaforgatják a termelésbe, a másikat képzésre, hasonló típusú gazdasági felfogás tanítására fordítják, a harmadikat pedig a szegények megsegítésére. A disszertációmban egy átfogó, matematikai módszeren alapuló empirikus kutatással is alátámasztottam, hogy mindazok a tételek, melyeket az elméleti részben leírtam, megállják a helyüket a valóságban is. Nagyon szépen összeillenek a kérdőívvel vizsgált eredmények és az elméleti rész megállapításai.


– Hogyan terjesztik a módszert?


– A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán 2010-ben indítottuk el a Keteg – Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban – elnevezésű négy féléves, posztgraduális képzést. A gyökereink külföldön vannak. A római Szent Tamás Pápai Egyetem is indított hasonló kart, tőlük merítettük az ötletet a tanrendünkhöz. Helen Alford dékánhelyettes, szintén domonkos nővér, többször járt Magyarországon, tőle nagyon sokat tanultam, de segítőink között szerepel Stefano Zamagni, Ferenc pápa gazdasági tanácsadója is. Nálunk olyan közgazdásztanárok, -professzorok tanítanak, akik vallják ezt a fajta erényetikai gazdasági megközelítést. Számos tanár oktat a Corvinusról is, ahol szintén elindítottuk a képzést Emberközpontú gazdaság néven. Félévenként mintegy száznyolcvan diák veszi fel ezeket a tárgyakat, már most betelt a szeptemberben induló kurzusunk. A Sapientiára jelentkezők főleg a gazdaság világából jönnek, a banki szférából, de érkezett már hallgató multinacionális vállalattól, volt polgármesterünk és szerzetesünk is. Végzett hallgatóink mesélték, hogy a képzés után néhányan otthagyták a munkahelyüket, és saját vállalkozást alapítottak, vagy onnantól más szemlélettel dolgoztak tovább. Van, akit annyira megérint a kurzus, hogy az iskola után velünk marad, és az alapítványunknál tevékenykedik. A Keteg Szalonban rendszeresen beszélgetünk vendégeinkkel, engem is sokfelé hívnak előadást tartani, ahová mindig egy hallgatóval érkezem. Van már középiskolás csoportunk is, és a Debreceni Egyetemen is elindult a Keteg képzés. Próbálkozunk. Mi vagyunk a kenyér kovásza."

 

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható >> 

 

 

 

Fontos 

Üzletemberek imája

Uram, adj éleslátást a dolgok észlelésére,
erőt azok megragadására és megtartására;
képességet és rátermettséget arra,
hogy ezekhez még mindig hozzá tudjak tanulni!
Adj tévedhetetlen ítéleteket a számba!
A helyes beszéd kegyelméért is esdeklek!
Döntsd el nálam mindig a kezdetet,
határozd meg előrehaladásom irányát,
és biztosítsd a vég sikeres és eredményes
kimenetelét! Amen.

Aquinói Szent Tamás

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

Eseménynaptár 
2018. június
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
További események 
ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
Statútum
ÉrMe-könyvtár
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Katolikus Társadalmi Napok
Állásközvetítés
Jótékonysági árverés
Szövetségeseink
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat