Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Megalakult a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány

2015. 04. 27.

Az ember megismerése kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységben is.

A KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítványt a magyarországi Domokos Nővérek Rendje (Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja) és az ÉrMe Alapítvány hozta létre a közelmúltban, azzal a céllal, hogy a Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) című posztgraduális képzési program körül kialakult tevékenységeket a korábbiaknál professzionálisabban szervezze, összefogja, kibővítse. Az „emberközpontú gazdaság" – amely néven a KETEG-képzést választható tantárgyak formájában a Corvinus Egyetemen is oktatják a KETEG-tanárok – neve azt jelenti, hogy a gazdasági élet alapja, alanya az ember, így az ember megismerése kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységben is. A másik alapító, a Domonkos Nővérek – melynek képviselője a kutató intézetben a rend általános főnöknője, Dr. Deák Viktória Hedvig – ezt az oldalt biztosítja. A teológiai, filozófiai tárgyak, ismeretek, kutatások, kurzusok stb. kompletté teszik az alapítvány céljait, amely alapvetően az „egész ember" (akit Istennel való kapcsolata tesz egésszé) hirdetését tűzi ki célul, a teológia, filozófia, társadalomtudományok, közgazdaságtan területén. A célok között ott van az „Egyház társadalmi tanításának" és az annak elveire épülő közgazdaságtannak is a minél szélesebb körű megismertetése. Az alapítvány teendői közé fog tartozni az ezekhez tartozó gyakorlati feladatok szervezése is: konferenciák, könyvbemutatók, előadások megrendezése, kiadványok, könyvfordítások, cikkek publikálása stb. – vagyis amit önkéntes alapon eddig is végeztek a KETEG tagjai.


„A Keteg és az ÉrMe Üzleti Hálózat között évek óta kiváló és szoros az együttműködés: a szervezési munkáktól a marketingkommunikációig számos területen kaptunk gyakorlati segítséget az ÉrMétől, illetve a hozzá tartozó cégektől. És amit a Keteg keretében elméletben oktatunk, azt az ÉrMe tagjai a gyakorlatban igyekeznek megvalósítani, tehát ilyen értelemben is jól kiegészítjük egymást" – mondta az ÉrMeháló.hu-nak nyilatkozva Dr. Baritz Sarolta Laura közgazdász, domonkos nővér, a KETEG képzés életre hívója és gazdája.

 

Megalakult a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány


Laura nővértől megtudtuk továbbá, hogy a görög „oikonomia" szó kettős értelmű: egyrészt, teológiai értelemben üdvtörténetet jelent, másrészt gazdasági értelemben a háztartás körüli teendők ellátását, szükségletek kielégítését szolgáló tevékenységet (ez utóbbira vezethető vissza az ökonómia, azaz az eredeti értelemben vett gazdaság fogalma). Az intézet nevébe is azért került be tehát ez a szó, mert jól kifejezi a transzcendencia és a hétköznapi munkatevékenység közötti kapcsolatot.


Összességében tehát a KETEG Oikonomia Intézet folytatja és kiteljesíti mindazokat az oktatási és missziós tevékenységeket, melyeket a KETEG körül létrejött közösség eddig is végzett, többnyire önkéntes alapon, ám mindez most szervezettebbé, profibbá válhat. „Az alapítványi forma hozzájárulhat a pénzügyi értelemben is kiszámíthatóbb működéshez. Fenntartható működésre törekszünk, melyhez – különösen eleinte – szükségünk lesz támogatásokra, pályázati forrásokra is" – válaszolta Laura nővér az intézet finanszírozásával kapcsolatos érdeklődésünkre.


„Rengeteg teendő van" – mondta, amikor a közelebbi jövő konkrét céljairól kérdeztük. Szükség van az alapképzés fejlesztésére – ebben számítanak az együttműködő oktatási intézményekre, azaz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára, a Budapesti Corvinus Egyetemre és az Angelicumra (a Római Pápai Szent Tamás Egyetemre) –, de vannak olyan új programok is, mint amilyen a domonkos nővérek szervezésében indult – a keresztény emberkép teológiáját középpontba állító – Credo-napok sorozata. Laura nővér a sikeres és folytatásra érdemes kezdeményezések közül kiemelte a KETEG-szalonokat, melyek klubszerű összejövetelre, színvonalas előadások meghallgatására adnak alkalmat azoknak, akik elvégezték a posztgraduális képzést, illetve akik érdeklődnek az emberközpontú közgazdaság elméleti és gyakorlati kérdései iránt.


B. G.

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat