Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Milyen a szolgáló vezető? Milyen a tanuló vállalkozás?

2017. 04. 24.

Megjelent Kiss Ulrich SJ régen várt „MbJ-könyve".

 

A mindig „most"-ot mutató óralap látható Kiss Ulrich régen várt könyvének címlapján – a kötet a jezsuita szerzetes népszerű Management by Jesus (MbJ) szemináriumának tudásanyagát tartalmazza, de (némi meglepetésre) új címet kapott: Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban. „Isten mindig most, jelenben van" – magyarázta Ulrich atya a különös óralap üzenetét azon a könyvbemutatón, melyet a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartottak 2017. április 23-án. „Isten nem egy szép régi történet főszereplője, de nem is valami jövőbeli jutalom, amit megkaphatok, ha jól viselkedtem. Isten itt és most van velünk" – tette hozzá.


Milyen a szolgáló vezető? Milyen a tanuló vállalkozás?Az idő egyébként is kucsfontosságú téma az MbJ-szemináriumokon, így ebben a kötetben is. „Sokaktól hallom: nagyon szeretnék elmenni a szemináriumra, de sajnos nincs időm... Ez a megfogalmazás eleve téves szemléletet sugall: az idő nem tehet a tiéd, nem a te tulajdonod. Inkább arról lehet szó, hogy te vagy az időé, vagyis az idő rabja vagy" – mondta Kiss Ulrich, hozzáfűzve, hogy a szemináriumokon az első estét mindig az időgazdálkodás témájára szánják. Az idővel persze nem lehet úgy gazdálkodni, mint a pénzzel; valójában az a kérdés, hogy mivel töltjük ki a rendelkezésre álló időt, illetve azoknak az idejét, akiknek a vezetői vagyunk egy vállalkozásban.


A szerző a címhez is magyarázatot fűzött a könyvbemutatón: mint rámutatott, a szolgálatban és a tanulásban az a közös, hogy mindkettőhöz alázat kell. „A kisgyerek számára természetes, hogy folyamatos tanulás az élete, csak a kamaszkorban jön el az az időszak, amikor megkérdezi: ugyan, mit akarnak ezek tőlem? A felnőttnek viszont nem szabad ebben az állapotban megmaradnia: fontos, hogy az új impulzusokat beépítsem az életembe, és ezáltal növekedjem, hiszen épp ez a tanulás lényege" – fejtette ki Ulrich atya. Hozzátette: Jézus is ilyen módon tanult – nem tudunk róla, hogy valamilyen elitképzést kapott volna. De azt tudjuk, hogy egy názáreti ács kisvállalkozásában dolgozva töltötte a fiatalkorát, hogy gyermekként a jeruzsálemi templomban „ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezgette őket", továbbá hogy „gyarapodott bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt". (Lukács evangéliuma, 2. fejezet) Nyilvános működése során is szóba állt mindenkivel, idegenekkel és nőkkel is, akiket nem tartottak sokra a korabeli társadalomban. Így kell folyamatosan tanulniuk a vállalatvezetőknek is mindenkitől, a beosztottaktól, akár a portástól is – magyarázta Kiss Ulrich.


A szolgálat pedig akkor vetődik fel, amikor feltesszük azt az alapvető kérdést: mi is a vállalkozásunk célja? Ha olyasféle konkrét célt tűzünk ki, mint hogy például piacvezető legyen a cégünk egy adott területen, akkor e cél teljesítése után a vállalkozás elveszíti a hajtóerejét, s így valószínűsíthető a hanyatlás – hívta fel a figyelmet. A vállalkozás tartósságának, túlélőképességének az a feltétele, hogy olyan célja legyen, amit soha nem lehet „elérni"; ilyen cél lehet valamilyen jó ügy szolgálata, aminek a konkrét formáját időről időre újra kell fogalmazni. Pontosan ez az egyik oka annak, hogy az Egyház kétezer éve létezik – mondta a jezsuita szerzetes.


„A barátság hatékonysági tényező egy vállalkozásban" – hallhattunk egy újabb gondolatébresztő kijelentést a könyvbemutatón. Sokkal jobban működnek azok a cégek, ahol a vezetőségben bizalom és barátság uralkodik; a torzsalkodás viszont rengeteg energiát elvesz – jegyezte meg Ulrich atya. A jó csapatnak kulcsszerepe van abban is, hogy a vállalkozás képes legyen a céljait megtalálni és szükség esetén módosítani, azaz „tanuló vállalkozásként" működni – tette hozzá.


B. G.

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat