Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Minőségbiztosítás, biztonság: nagy a piac, rengeteg a munka

2013. 08. 26.

A válság ellenére is növekszik a Hexon-Gold Kft. 

 

Végzettsége szerint biztonságtechnikai mérnök, de a környezetvédelemtől kezdve az élelmiszer-biztonságon át a játszótér-ellenőrzésekig számos szakterületen érdekelt, két éve pedig a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség munkabiztonsági díját is megkapta. Mészáros Balázzsal, a Hexon-Gold Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

– Céged, a Hexon-Gold Kft. számos dologgal foglalkozik a tűzvédelemtől kezdve a játszótér-ellenőrzésig. Van fő profilotok?

 

– Szerencsére sok lábon állunk, változó, hogy melyik üzletágunk kerül előtérbe. Két-három éve például nagyon sok játszótér-ellenőrzéssel – kapcsolatos munkánk volt, most azonban a munkabiztonság a húzóágazat.

 

– Családi vállalkozásod 2000-ben alakult. Előtte mivel foglalkoztál?

 

– Biztonságtechnikai mérnökként végeztem. Balassagyarmaton laktunk, de mivel helyben nem igazán volt munkalehetőség, Pestre költöztünk. Elkezdtem dolgozni egy cégnek, ahol munkavédelemmel és tűvédelemmel foglalkoztam. Mivel a cég csak vállalkozóként tudott kifizetni, létrehoztam egy Bt.-t: a Hexon-Gold indulása ebből a szempontból klasszikus kényszervállalkozói történet. 2000-ben alakult át a cég kft.-vé, három családtag az alapító, külső szakértők segítségével dolgozunk. Főiskolásként sosem gondoltam volna, hogy a későbbiekben ezzel fogok foglalkozni.

 

– Miből áll a munkátok?

 

– Munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi feladatok esetében kimegyünk a megrendelőhöz, megnézzük a cég belső szabályzatait, és azt, hogy ezek mennyiben felelnek meg a jogszabályok által előírtaknak, kockázatelemzést végzünk. Feladataink közé tartozik a cégekhez újonnan belépő dolgozók oktatása is. Az élelmiszer-biztonság területén a HACCP minőségbiztosítási rendszer bevezetésével foglalkozunk. Ez 2002 körül húzóágazatunk volt: a Magyar Katolikus Egyház által működtetett mintegy 170 intézménybe vezettük be. 2005 óta játszótér-ellenőrzéssel is foglalkozunk. Mindössze tíz cég van az országban, aki erre jogosult. Megnézzük, hogy az EU-szabványoknak mennyben felel meg egy adott játszótér. Amikor a Spar játszótereit ellenőriztük, és leírtuk, milyen hiányosságokat észleltünk, azt mondták: rendben van, akkor javítsuk ki ezeket a hibákat. Azóta játszóterek felújításával is foglalkozunk, természetesen alvállalkozók bevonásával: tehát nem betonozunk, csak azt mondjuk meg, hova kerüljön a beton és hova a gumitégla.

 

Minőségbiztosítás, biztonság: nagy a piac, rengeteg a munka

 

– Előny vagy hátrány, hogy kis cég vagytok?

 

– Egyelőre előny, mert rugalmasak tudunk lenni, és így jobban tudjuk a megrendelőink igényeit követni. Van alkalom, amikor úgy érzem, a feladat meghaladja a kapacitásunkat, mint például Debrecen város játszótereinél, ahol nagyon át kellett gondolni, hogyan szervezzük a munkát, hogy határidőre mindennel elkészüljünk. Hátrányként azt tudnám említeni, hogy ha egy adott problémáról több cég is készít jegyzőkönyvet, a megrendelők automatikusan a nagyobb cég véleményét fogadják el, hiába egyenrangú a két jegyzőkönyv.

 

– Mekkora a piac, amin mozogtok?

 

– Óriási, meg sem tudom becsülni, hány cég lehet a piacon. De emellett rengeteg a munka is: a válság ellenére minden évben növelni tudtuk a cég árbevételét.

 

– Szerepel terveid között a cég bővítése?

 

– Felmerült ennek lehetősége, de jelenleg nem látom a biztos hátterét. A Hexon-Gold jól működik abban a rendszerben, amit kialakítottam.

 

– Az egyedi, egyszeri megrendelések vagy a folyamatos munkavégzés a jellemzőbb a cégre?

 

– A munka- és tűzvédelem területén jellemzőek a folyamatos megbízások, mert itt a cégek tevékenységétől függően félévente vagy akár negyedévente szükség lehet egy adott rendszer felülvizsgálatára, vannak megrendelők, ahol heti rendszerességgel dolgozunk. Emellett azt is tapasztalatom, hogy a munkavédelem bizalmi kapcsolatot igénylő munka: egy munkabaleseti jegyzőkönyv megírásakor például nem mindegy milyen szavakat használok, mivel egy apró hiba esetén könnyen elővehetik a céget. Ezzel szemben a játszótereket csak négyévente kell ellenőrizni: itt valószínűleg újra meg kell pályáznunk a munkákat.

 

– Jelenleg futó projektjeitek közül melyik tekinthető zászlóshajónak?

 

– A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t emelném ki, de több egyházmegyét, vagy nagyobb egészségügyi szolgáltatókat (például a Rókus Kórházat) is érdemes említeni. Mind a kettő nagyon nagy és nagyon szép feladat.

 

– Mit adott neked az ÉrMe?

 

– Amikor elkezdtem járni az ÉrMébe, azt mondtam: szeretnék megtanulni üzletelni. Olyan tapasztalt, nagy tudású üzletemberekkel találkoztam, amire álmomban sem gondoltam volna. Nekem az ÉrMe üzletileg is sokat hozott: számos céggel dolgozom együtt, sokaknál tartok oktatásokat.

 

R. L. Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat