A Don Bosco cukrászda első négy évéről beszélt az Érmeháló.hu-nak Csány Béla, a cukrászda tulajdonosa, a Budapesti ÉrMe Klub tagja.
– Negyedik éve működik a Don Bosco cukrászda. Mivel foglalkoztál előtte?
– A vendéglátás új dolog az életemben. Egy barátom utcára került, és közös elhatározásból létrehoztunk egy fagyizót, cukrászdát, melyhez a tőkét és magamat adtam hozzá. Még új céget sem alapítottam: felvettem az AgriCom Kft. tevékenységi körei közé a vendéglátást is. A fő profilja a vállalkozásnak ekkor még a mezőgazdasági informatika volt. Sajnos amióta beléptünk az EU-ba, folyamatosan azt tapasztalom, hogy lefelé megy mezőgazdaságunk: ki merem mondani, az EU-nak nem az a célja, hogy az ország termeljen, hanem csak az, hogy fogyasszon. A mezőgazdasági típusú megrendeléseink ennek hatására az utóbbi években erősen megfogyatkoztak.
– Eközben mindenki gazdasági válságról, és annak hatásairól beszél. Mit érez mindebből egy cukrászdatulajdonos?
– Az elmúlt négy évben mi folyamatosan fejlődő tendenciát mutatunk. Mérnökember vagyok, szeretem a pontos számokat, folyamatosan figyelem az eladási adatokat: pontosan követhető a fejlődésünk. Tapasztalatom, hogy válság ide, válság oda, az emberek nem tagadják mag maguktól sem a süteményt, sem a fagylaltot.
– Tehát mondhatni, visznek mindent, mint a cukrot...
– Ez azért túlzás volna. A téli hónapok általában veszteségesek, amit a nyári hónapok fagylalteladásával kell kompenzálni. Emellett számos EU-szabvány és hazai jogszabály is nehezíti a munkánkat: a tej felhasználásához például olyan bonyolult adminisztrációs és szabályozási rendszer kapcsolódik, hogy kifizetődőbb tejport, vagy valódi tojás helyett lédobozos tojást használnunk.
– Veszteséges tevékenység volna a tortasütés?
– Nem feltétlenül, de azért azt látni kell, hogy aki kizárólag süteményekre alapozza cukrászdáját, hamar tönkremegy. A süteménykészítés folyamatos munkát igényel: minden reggel el kell készíteni az összes süteménytípust, friss alapanyagokból, és ha nem sikerül mindet eladni, a maradék veszteség, mert másnap elölről kell kezdeni a folyamatot. A nemzetközi összehasonlítást tekintve is nagyon gazdagnak mondható a magyar sütemény-kínálat, ami jelentős elvárásokat támaszt minden hazai cukrászdával szemben. A nagy üzlet az lenne, ha az itthon elkészített tortákat másnap New Yorkban tudnánk eladni, bár erre nyilván nincs lehetőségünk. Pedig az amerikai sütiket, melyek a por-víz-fűtés hármasra épülnek, bármikor legyőznék a magyar piskóták és krémek. Alapanyagokat tekintve mindig törekszünk arra, hogy megfelelő minőségű, magyar gyümölcsökből készítsük az édességeket. Egyik fagylaltunkban sincs mesterséges adalék, a málnafagyiban málna van, az eperben eper, nem pedig valami „E", mint ahogy az a multiknál megszokott. Érdemes végigolvasni a multinál kapható, amúgy igen finomnak mondható 90 Ft-os jégkrém összetételét. Jó szem kell hozzá, vagy nagyító, mert nem reklámszöveg, viszont kötelező feltüntetni! Olyan ez mint a bankszerződéseknél az 5 pontos betűmérettel szedett lényeg a bank javára szóló kiegészítésekkel...
– A fagyizónak gyakorlatilag közös udvara van a szaléziak bécsi úti kápolnájával. Hogyan kerültetek ide?
– A szaléziak befogadtak minket, cserébe mi felújítottuk azt az épületet, ami ma a fagyizónak és a cukrászműhelynek ad otthont. A Don Bosco nevet missziós jelleggel vettük fel; keresztény alapokon működtetjük a fagyizót, de nem teljesen gondok nélkül!
– Volt ebből konfliktus?
– Egy-két példát fel tudnék hozni arra, hogy valaki meglátta az üzlethelyiségben a keresztet, majd sarkon fordult, de szerencsére nem ez az általános. Aki ide belép, elsősorban süteményért vagy fagyiért jön, nem pedig azért, hogy imádkozzon. Egy fagyizó pedig egész biztosan ideális missziós terep.
– „Cukrászdánk családi fagyizó" – hirdetitek. Miben több egy „családi" fagyizó bármely cukrászdánál?
– Nagycsaládos ember vagyok, hat gyermekkel: pontosan tudom, hogy egy családi fagyizás mennyibe kerül. Így minél nagyobb család tér be hozzánk, annál nagyobb kedvezményt adunk nekik a fagylalt árából. A lényeg, hogy a család együtt jöjjön fagyizni. Ez valahol értékvállalás is, hiszen a család apukából, anyukából, és gyerekekből áll, sok mai liberális elgondolással ellentéteben...
– Mit jelent neked az ÉrMe?
– Nagyon sok hasonló gondolkodású, mély érzésű, rendes emberrel ismerkedtem meg az ÉrMében. Fontos, hogy legyen egy olyan üzleti klub, ahol senki nem azon gondolkodik, hogy hogyan tudná kihasználni a másikat, vagy hogyan tudna belőle hasznot húzni.
R. L.