Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

„A felebaráti szeretet kétirányú utca” – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

2021. 12. 09.

Nem elegendők az egyszeri jótékonysági akciók, ha segíteni szeretnénk a rászorulóknak – hívta fel a figyelmet Varga László püspök, az ÉrMe Hálózat lelki vezetője a kaposvári adománygyűjtő árverésen. A gyűjtés idén is egy nagyszabásúbb kezdeményezés elindításához járul hozzá.

 

Ünnepélyes és meghitt hangulatú jótékonysági esttel folytatódott Kaposváron az ÉrMe Hálózat gyűjtése, melyet a Covid-árvák megsegítése céljából hirdetett meg a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő közösség a Csillogó Szemek 2021 projekt keretében. Mint arról korábban is hírt adtunk, a gyűjtésből származó bevétel a Regőczi Alapítványhoz jut el, melyet Áder János köztársasági elnök és felesége hozott létre, kifejezetten azoknak a gyerekeknek a támogatására, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a járvány következtében.

 

Videoösszefoglalónk az eseményről:

 

 

 

A december 8-i jótékonysági est helyszíne a Kaposvári Szivárvány Kultúrpalota volt, fő szervezője pedig az ÉrMe Hálózat helyi szervezete, az ÉrMe Kaposvár Klub. A klub vezetője, Molnár Attila köszöntötte a résztvevőket, köztük is kiemelten Herczegh Anitát, a köztársasági elnök feleségét, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnökét, Varga László kaposvári megyéspüspököt, az ÉrMe Hálózat lelki vezetőjét, Szita Károly kaposvári polgármestert, valamint Kelemen Ferencet, a Somogy megyei Látrány polgármesterét – ez utóbbi jelenlétének az adott különleges hangsúlyt, hogy e településen született 1915-ben Regőczi István atya, a bátor igehirdető és hitvalló pap, aki számos rászoruló gyermekről gondoskodott, ezért vette fel az ő nevét a Covid-árvákért létrehozott alapítvány.

 

„A felebaráti szeretet kétirányú utca”  – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

 

 Molnár Attila, az ÉrMe Kaposvár Klub vezetője

 

 

Akiknek nagyobb a befolyásuk, mert nagyobb vagyonnal és több szolgáltatással rendelkeznek, érezzék magukat felelősnek a gyengébbekért – idézte fel megnyitó beszédében II. János Pál pápa gondolatait Herczegh Anita, és hozzátette: ezt az erkölcsi irányt a keresztény vállalkozók, cégvezetők, így az ÉrMe Hálózat tagjai is magukénak vallhatják. Mint hozzátette, a szolidaritás erénye még ennél is jóval többről szól: II. János Pál szerint a hit fényében a szolidaritás arra törekszik, hogy felülmúlja önmagát, felöltse a sajátos keresztény vonásokat: a teljes odaadást, a megbocsátást, a kiengesztelődést. A szolidaritás rendkívüli erőket mozgat meg bennünk: segít kiteljesedni a felebaráti szeretetben, megnyitja a szívünket, új értelmet ad az életünknek. A köztársasági elnök felesége hangsúlyozta, a csaknem ezer árván vagy félárván maradt fiatalnak a pénzügyi támogatáson túl azt az üzenetet is közvetíteni kívánja a Regőczi Alapítvány, hogy bajukban nem hagyjuk őket magukra, közösségben vagyunk velük. Regőczi István atya példáját kell szem előtt tartanunk – tette hozzá –, aki igazi „vállalkozó pap” volt, leküzdötte az előtte tornyosuló akadályokat, „nem félt, csak hitt, remélt és szeretett”.

 

„A felebaráti szeretet kétirányú utca”  – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

 

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke

 


Szita Károly a város nevében köszöntötte a jelenlévőket. A Regőczi Alapítványt méltatta, mely ráirányította a figyelmet a koronavírus-járvány árváira, és keretet ad támogatásuknak, továbbá köszönetet mondott azoknak, akik meghallották az ÉrMe Hálózat gyűjtésre hívó üzenetét is.


Varga László megyéspüspök rövid beszédében „kétirányú utcának” nevezte a felebaráti szeretetet, mely – mint kifejtette – többet jelent a jótékonykodásnál. Szükség van persze akciókra is, amelyek egy-egy krízishelyzetben adnak gyors egyszeri segítséget, de gondolnunk kell arra is, hogy a bajban lévőknek folyamatos támogatásra, kísérésre van szükségük. A jótékonykodó maga dönt arról, hogy mikor és mennyit segít, a felebaráti szeretetben pedig meghívjuk az életünkbe a másik embert, és meghallgatjuk, mire van szüksége. A sokak által „Laci atyaként” ismert püspök reményét fejezte ki, hogy a Covid-árvák is ilyenfajta támogatást kaphatnak. Ezután áldást adott a jelenlévőkre, a gyűjtés résztvevőire és szervezőire.

 

„A felebaráti szeretet kétirányú utca”  – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

 

Varga László kaposvári megyéspüspök, az ÉrMe Hálózat lelki vezetője

 

 

Schumicky György, az ÉrMe Hálózat elnöke a közösség Statútumát idézte: „Az ÉrMe célja hálót szőni olyan emberek és szervezetek közé, akik az üzleti életben a keresztény magyarság alapértékeinek megtartásával vesznek részt, s akik számára természetes, hogy az üzleti életben való eredményesség célja nem önmagában a siker, hanem a szűkebb, vagy tágabb környezetükben élő rászorulókkal való szolidaritás anyagi alapjainak és az esélyegyenlőségnek a megteremtése.” Hozzátette: ennek a jótékonysági estnek is pontosan ez a célja: a szükséget szenvedők érdekében összefogás születik, „háló szövődik” a Regőczi és az ÉrMe Alapítvány között, a kaposvári és környékbeli vállalkozások, az esten fellépő művészeti társulatok, művészek között. Ezután az ÉrMe által vallott alapértékek közül a szolidaritás és a felelősség fontosságáról beszélt.

 

„A felebaráti szeretet kétirányú utca”  – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

 

 Schumicky György, az ÉrMe Hálózat elnöke

 

 

Tóth József, az ÉrMe Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében felidézte az ÉrMe-közösség szokásos adventi jótékonysági árveréseit, melyek immár két évtizedes hagyománynak nevezhetők. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a jótékonysági gyűjtések számos alkalommal – de különösen az utóbbi esztendőkben – képesek voltak olyan forrásokat is megmozdítani, amelyek aztán megsokszorozták a tényleges támogatásokat. A 2019. évi Csillogó Szemek projekt például egy 240 ezer eurós – a kárpátaljai fogyatékos gyerekek ellátását megalapozó, jórészt az EU által finanszírozott – egészségügyi projekt önrészét sikerült előteremteni a gyűjtésből. 2020-ban a tragikus bejrúti robbanások után bajba jutott libanoniak megsegítése volt a támogatási cél, melyet a Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége is felkarolt, utána pedig a Hungary Helps államtitkárság nagyságrendekkel nagyobb támogatásokat is elindított Libanonba a máltaiak közreműködésével. Úgy terebélyesedtek ki ezek az ÉrMe-kezdeményezések, mint a bibliai példabeszédben a fává növekvő mustármag – tette hozzá Tóth József. Végül külön is köszönetet mondott az ÉrMe Kaposvár Klub vezetőjének és tagjainak, akik rendkívül sok áldozatot hoztak és dolgoztak azért, hogy a 2021. évi jótékonysági est és a gyűjtés sikeres legyen – s amely egyébként a Regőczi Alapítványnak köszönhetően szintén egy nagyszabásúbb célt is szolgál.

 

„A felebaráti szeretet kétirányú utca”  – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

 

Tóth József, az ÉrMe Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

 

A rendezvény a jótékonysági árveréssel folytatódott, melyen a különböző adományozók által felajánlott tárgyakra lehetett licitálni (ezekről – valamint más részletekről – a csillogoszemek.hu oldalon is található információ).

 

A gyűjtés és a jótékonysági árverés összes nettó bevétele – a nem hivatalos eredmények szerint – 17 millió forint körül alakul. Pontosabbat akkor lehet mondani, amikor befolynak a már megígért, de az ÉrMe Alapítvány számlájára egyelőre be nem érkezett támogatások is.

 

„A felebaráti szeretet kétirányú utca”  – Csillogó Szemek 2021 – gyűjtés és jótékonysági est Kaposvárott

 

Árverés az ÉrMe Hálózat kaposvári jótékonysági estjén - vezeti: Borka Balázs, az ÉrMe Budapest Klub tagja

 

 

(Fotók: Bohár Dániel)

 

 

BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem