A ciszterci nővérek Boldogasszony-monostorának új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrája kettős küldetést vall magáénak: egyrészt segítséget nyújt a környéken élő kistermelők számára az alapanyagul szolgáló gyümölcs felvásárlása révén, másrészt a termelésen és értékesítésen keresztül hozzájárul a nővérek önfenntartásához – olvasható a tudósításban, mely az üzem 2022. március 7-i átadásáról számol be.
A Magyar Kurír cikke emlékeztet: a kismarosi ciszterci Boldogasszony-monostor szerzetesei az 1990-es évek végén kezdtek el a monostor környezetében termett ribizliből lekvárt készíteni, először csak saját fogyasztásra. 2003-tól nagyobb mennyiségben vásároltak fel bodzát és főleg piros bogyós gyümölcsöket a környékükön élő kistermelőktől kölcsönösen előnyös feltételekkel. Később a különböző szörpök, lekvárok, ivólevek és teák előállítása üzemi körülmények közé került.
A ciszterci rend tagjai hagyományosan mezőgazdasági munkát végeztek évszázadok óta, ezért a kismarosi nővérektől sem állt távol ez a feladat. Egészséges alapanyagokat dolgoznak fel, kímélő technológiával, tartósítószerek nélkül, és figyelnek arra is, hogy a csomagolás esztétikus legyen.
A most átadott üzem alapkövét 2018-ban tették le, több mint 350 millió forintos állami támogatásból épült meg három ütemben. A korszerű manufaktúra létesítésével kevesebb idő alatt, jobb minőségben, modern gépek segítségével tudják folytatni a tevékenységet. Az üzem éves termelése a tervek szerint és a próbaidő tapasztalatai alapján közel 10 t/év lehet. A gépek karbantartása és szállítási feladatok kivételével minden munkafolyamatot a nővérek végeznek mindennapi életük részeként. A termékeket egyházi központokban, látogatóközpontok ajándéküzleteiben, valamint néhány piacon, vásárcsarnokban tudják értékesíteni.
A tudósításból kiderül, hogy az átadáson jelen volt és köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő, valamint Horváth Olga OCist, a kismarosi monostor apátnője.
Az átadás után Marton Zsolt váci megyéspüspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót. Ezt követően a vendégek üzembejáráson ismerkedtek meg a munkafolyamatokkal. A gépek mellett kiállított tablók a kezdetektől a mai állapotig kísérik végig a manufaktúra fejlődését – olvasható a Magyar Kurír cikkében.