Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Emberközpontú gazdaság címmel megjelent a Keteg képzés szakkönyve

2017. 03. 14.

Az erényetikai megközelítés szerint a gazdasági rendszert legvégső soron az emberi értékrend határozza meg – hangsúlyozza Baritz Laura OP.

 

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) eredetileg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szakirányú, posztgraduális képzésének a neve, amely 2010-től működik a főiskola keretein belül, de mára már több felsőoktatási intézmény, sőt középiskola képzési programjának is része – emlékeztet az új szakkönyvet bemutató, a Magyar Kurír portálon megjelent írásában dr. Baritz Sarolta Laura OP, a képzés kezdeményezője, szakfelelőse.


„A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban képzés és misszió célja az Egyház társadalmi tanítására alapozott közgazdasági elvek megismertetése és terjesztése. Ezek az „erényetikára" alapozott társadalmi elvekbe ágyazódnak be, s egy másik társadalmi-gazdasági paradigmát képviselnek, mint a jelenlegi főáramú haszonközpontú paradigma.

 

Az „erényetikai" alternatív megközelítés szerint a gazdasági rend jellege a hátteréül szolgáló erkölcsi, etikai rend milyenségétől függ, tehát a gazdasági rendszert legvégső soron az emberi értékrend határozza meg. Ezt az összefüggést világítja meg a most megjelent szakkönyv első szemelvénye a gazdaság és erkölcs kapcsolatáról. Ez az állítás az alapja az „emberközpontú gazdaság" logikájának, amelyet hangsúlyozottan az Egyház társadalmi tanítása körvonalaz. A keresztény tanítás szerint az ember alapja, alanya és célja (és nem csupán munkaereje és erőforrása, fogyasztója) a gazdaságnak; s a gazdaság a szolgáló eszköz szerepét tölti be az emberi kiteljesedés mint végső cél elérésében. Tehát ha az ember a cél, illetve az alany, és a gazdaság az őt kiteljesítő egyik eszköz, akkor illő, hogy az embert a középpontba helyezve kezdjük el a közgazdaságtan tanulmányozását.

 

(...)

 

Emberközpontú gazdaság címmel megjelent a Keteg képzés szakkönyveEzért a KETEG képzés három tantárgyblokkra osztja az ismereteket: filozófiai-teológiai, társadalomtudományi és közgazdaságtani egységre. A szakkönyv a képzés logikáját követi. Az első tanulmány az emberközpontú gazdaság alapvetéseit mutatja be, a gazdaság és erkölcs kapcsolatának feltárásával. Tehát foglalkozik mind az ember, mind a gazdaság szintjével, részletesen bizonyítva a köztük fennálló sorrend relevanciáját. A további szemelvények a teológiai, filozófiai, erkölcsi és etikai alapokkal foglalkoznak az emberre vonatkozóan, s érintik a gazdaság mögött meghúzódó gondolkodási paradigmák sajátosságait, történetét is. Így olvashatunk részletes bemutatót mind az utilitarizmusról, mind az erényetikáról, s értékes szemelvényt az etikatörténetről és az Egyház társadalmi tanításáról is. Társtudományi szinten a pszichológiai és a politológiai cikkek szolgálják a közgazdasági látókör bővítését, s a közgazdasági szemelvények emberközpontú szemlélete segít a jelen alternatív közgazdasági megközelítés mélyebb megértésében. Ahogy a képzésben is, a jelen szakkönyv közgazdasági része is tartalmaz gyakorlati, vállalkozók által írt megközelítéseket és a közgazdaságtan különféle területeiről – pénzügyek, menedzsment, fenntarthatóság – származó elméleti eszmefuttatásokat is" – írja az ismertetőben Laura nővér, majd hozzáteszi: a KETEG szakkönyv mérföldkő az emberközpontú gazdaság történetében. Így nemcsak a képzéseken ismerkedhetnek az érdeklődők a keresztény társadalmi elvekkel a gazdaságban, hanem írásos formában is, ami megkönnyíti az ismeretszerzést, az elmélyedést.


Az ismertető teljes szövege itt elolvasható >>  

BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem