Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Felszentelték az új templomot Pátyon

2019. 04. 30.

Az ÉrMe Hálózat több alkalommal is támogatta az építkezést.

 

Új római katolikus templom épült Pátyon: a Szent II. János Pál pápa-templomot Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szentelte fel szentmise keretében 2019. április 28-án, vasárnap.


A templom építéséhez az ÉrMe Hálózat is hozzájárult – közösségként és tagjai személyes támogatásán keresztül is –, erről honlapunkon is beszámoltunk. A helyi közösség már 2013 októbere óta használta az – akkor még nem teljesen elkészült – templomot; azóta tartanak benne szentmiséket. Az Érmeháló.hu akkor készítette a videófelvételt, melyben a pátyiak, az építkezés kezdeményezői nevében megszólalt Schumicky András (az ÉrMe Páty Klub alapítója, az ÉrMe Hálózat alelnöke), valamint Gutowski Robert, az templomot tervező építész is. 

 

Felszentelték az új templomot Pátyon

 

Az ünnepi eseményen kiosztott füzet szerint a 20. század második feléig Pátyon csak kis létszámú katolikus diaszpóra élt, az 1990-es évektől azonban a fővárosból kiköltözők gyarapították a közösséget. A hívek kezdetben a korábbi mozi átalakított épületét használták liturgikus célokra.

 

Az új templom alapkövét Zsolnay Béla akkori plébános 2000-ben helyezte el. Az építkezés 2006-ban kezdődött, és 13 évig tartott.

 

A templomszentelési szentmisén Spányi Antal püspök homíliájában – mint az MTI tudósításából is kiderül – arról beszélt, hogy egy templom sok mindent hirdet, egy kor felfogását Istenről, a világról és az emberről, a tervező szépérzékét, a templomot építők lelkiismeretességét, de a templom elsősorban Isten jele. Legmagasabb pontján a kereszt messziről vonzza az emberek tekintetét, és Istent hirdeti egy Istenről sokszor elfeledkező világban – mondta a főpásztor.

 

Felszentelték az új templomot Pátyon

 

Felszentelték az új templomot Pátyon

 

 

A Szent II. János Pál pápáról elnevezett templom a rendszerváltás óta folyamatosan növekvő pátyi római katolikus közösség állhatatosságának és kitartásának gyümölcse – mondta ünnepi beszédében Székely László, Páty polgármestere. Az építkezés költségeit egyházmegyei és állami forrásokból, pályázati támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásból fedezte az egyházközség.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: akik templomot építenek, felismerik, hogy a kereszténységből fakadó tudás, erkölcs és hit megtartó erő. A pátyiak vállalták a két évtizeden tartó küzdelmet templomukért. A kormány 340 millió forinttal támogatta a templomépítést, de hiába támogatják több ezer templom felújítását és több tucat építését, „lélekkel csak a közösség töltheti meg" – mondta a politikus.

 

Forrás: MTI, Magyar Kurír 

 

 

A Székesfehérvári Egyházmegye stúdiója által készített videofelvétel:

 

 

 

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntő levele ide kattintva elolvasható >> SemjenZsolt_koszonto.pdf

 

 

BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem