Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Kifejezetten keresztényeket kerestek az alantasabbnak tartott munkakörökbe

2022. 06. 04.

Sikerült előrelépést elérniük a pakisztáni jogvédőknek.

 

Pakisztán Pandzsáb és Szindh tartományokban keresztény szervezetek régóta kampányolnak azért, hogy a nyilvános álláshirdetésekben ne szerepelhessen a gyakran feltüntetett szükséges előfeltétel: „kizárólag nem muszlimoknak”. Olyan rendeleteket kérnek, amelyek betiltják az állami szervek által kiírt diszkriminatív hirdetéseket, melyek sértik a vallási kisebbségek tagjainak becsületét.


„Üdvözöljük Pandzsáb tartomány kormányának múlt heti bejelentését, mely szerint elrendelik, hogy a kormányzati hivatalok hirdetéseikben vagy pályázati felhívásaikban többé nem nevezhetnek meg vallási hovatartozást, és nem kereshetnek kifejezetten keresztény embereket köztisztasági, utcaseprői állások betöltésére. Harmincévnyi küzdelem után végre elértünk valamit. E gyakorlat a Pakisztánban élő vallási kisebbségek alapvető emberi jogainak nyilvánvaló megsértése: a kormányzati intézmények hirdetéseiben ugyanis kimondottan keresztény vagy más, nem iszlám vallási kisebbséghez tartozó állampolgárokat keresnek a legalantasabb munkák elvégzésére, mint az utcák vagy a szennyvízcsatornák tisztítása” – erről számolt be a Fides hírügynökségnek Peter Jacob katolikus vezető, az emberi jogok ismert védelmezője Pakisztánban.

 

A híradás szerint – melyet a Magyar Kurír is átvett – Pandzsáb általános igazgatási és közszolgáltatási minisztériuma május végén az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (NHCR) sokadik felszólítása után elismerte, hogy a nyilvános álláshirdetésekben nem szabad említeni a jelöltek keresztény vallását. E diszkriminatív, megalázó hozzáállást a pakisztáni civil társadalom szervezetei széles körben kritizálták. A bejelentésben megállapították, hogy ezek a hirdetések megsértik a pakisztáni alkotmány 27. cikkének első bekezdését, illetve a pakisztáni kormány által ratifikált, az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottsága (CERD) egyezményének első hét cikkelyét. A bejelentést, amit Pandzsáb tartomány miniszterelnökének jóváhagyásával tettek közzé, prioritásként továbbították minden közigazgatási osztálynak, arra kötelezve őket, hogy helyezzenek hatályon kívül minden, az említett diszkriminációt előidéző rendeletet.


Pakisztánban az utakat, kórházakat, iskolákat, közintézményeket és csatornákat tisztító munkások körülbelül 95 százaléka valamely vallási kisebbség tagja. Az a tény, hogy ezek a munkások vallási kisebbségekhez tartoznak, az indiai szubkontinens társadalmaiban ma is jelen lévő ősi felfogáshoz, a kasztrendszerhez vezethető vissza, mely az alsó kasztokra hagyja az alantas munkák elvégzését. Ezek olyan munkák, amelyeket a muszlimok megtagadnak. „Ez kettős mérce” – hangsúlyozta korábban a Pakisztáni Püspöki Konferencia Igazságosság és Béke Bizottsága, panaszt téve a vallási kisebbségeket érő diszkriminatív bánásmód ellen – olvasható a cikkben.

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem