Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

2020. 12. 17.

Az ÉrMe Hálózat idén online módon tartotta meg adventi jótékonysági estjét.

 

A Máltai Lovagrend, a Johannita Rend, a Hungary Helps Program és az ÉrMe Hálózat összefogásával induló projekt a bajba került libanoniaknak is segítséget nyújt, de akár a helyi keresztény társadalom erősödését is szolgálhatja – derült ki az ÉrMe (a keresztény vállalkozók és cégvezetők klubjait tömörítő országos hálózat) adventi jótékonysági estjén, melyet idén online formában rendeztek meg. A gyűjtés az ünnepi esemény után is folytatódik, továbbra is várják az adományokat.

 

 

Mint ismeretes, a korábban a térség egyik legfejlettebb országaként számon tartott Libanont már évtizedek óta válságok, fegyveres konfliktusok sújtják, és az ország 4 millió állampolgára mellé 2 millió menekültet is kénytelen volt befogadni az Iszlám Állam térnyerése idején. Mindezt tetézi a 2020 augusztusában a fővárosban – Beirút kikötőjében – bekövetkezett tragikus robbanás, mely újabb hatalmas károkat okozott: százezrek otthona szűnt meg ekkor egyik pillanatról a másikra. Ebben a helyzetben köszöntött be a tél az ország – mintegy negyven százalékban egyébként különböző keresztény felekezetekhez tartozó – lakosságára.

 

Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete

 

Az ÉrMe Hálózat ünnepi estjén valójában két olyan kezdeményezésről is beszámoltak, amit a libanoniak megsegítésének szándéka indított el. Egyrészt a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége – Ugron Imre nagykövet irányításával – kezdett bele tárgyi adományok gyűjtésébe; végül egy úgynevezett 40 lábas (28 négyzetméter alapterületű), tengeri szállításra alkalmas konténert meg tudtak tölteni tartós élelmiszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, higiéniai termékekkel. Ezek elosztását a helyi máltaiak végzik. A részletekről Schumicky András, a Máltai Lovagrend tagja, egyben az Érme Hálózat alelnöke számolt be. Emlékeztetett arra, hogy egy évvel korábban szintén egy máltai projektet támogattak az ÉrMe jótékonysági árverésének és gyűjtésének bevételéből: akkor a sérült kárpátaljai gyerekek fejlesztését szolgáló intézményt sikerült elindítani az adományok felhasználásával. Ennek eredményeit Makuk János, a beregszászi máltai szeretetszolgálat vezetője ismertette.

 

Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

Joe Hatem, a libanoni EDC Keresztény Vállalkozók és Vezetők közösségének vezetője

 

Másrészt az ÉrMe nemzetközi kapcsolatai révén már korábban jó személyes viszony alakult ki Joe Hatemmel, aki a libanoni EDC Keresztény Vállalkozók és Vezetők közösségét vezeti. Az ÉrMe Hálózat pénzgyűjtést indított tehát testvérszervezete javára, mely a saját belátása szerint fogja felhasználni az összeget a rászorulók megsegítésére. Eddig több mint 1,6 millió forint gyűlt össze, de továbbra is várják a nagylelkű adományozók utalásait. (Az Üzleti ÉrtékMegőrző Közhasznú Alapítvány bankszámlaszáma: 10700495-44118103-51100005.) Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Tóth József mutatta be Joe Hatemet, aki elmondta: néha úgy érzik, hogy a világ szétesett körülöttük, de a libanoni keresztények hagyományosan előre tekintenek. Hangsúlyozta: el is hagyhatnák Libanont, hogy máshol keressenek megélhetést maguknak, de küldetésüknek érzik, hogy keresztényként megmaradjanak a hazájukban. Az anyagi támogatáson túl nagyon sokat jelent számukra az a tudat is, hogy nincsenek egyedül ebben a hivatásukban, és a magyar keresztényekre is barátként gondolhatnak. Ezután társaival együtt az ősi arámi nyelven – Jézus nyelvén – elimádkozták a Miatyánkat. Végül Joe Hatem egy kisfilmet is levetített a résztvevőknek a kialakult helyzetről, illetve az EDC jótékonysági tevékenységéről.

 

A találkozó virtuális terében jelen lévők megtudhatták azt is, hogy a tárgyi adományok szállítmányozásának megszervezésében a Johannita Rend Magyar Tagozata is közreműködik. Az Azbej Tristan által vezetett Hungary Helps Program államtitkársága is támogatja a projektet: a szállítás költségeit fedezik.

 

Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

Philippe de Chalendar csellóművész

 

Az internet mellett volt egy valós fizikai helyszíne is a találkozónak: a Bercel Kastély, ahol Petro Kinga látta vendégül az egész ünnepi eseményt lebonyolító ÉrMe Budapest Klub vezetőségéből Polgár Balázst és Gerstner Ákost. A háziasszony férje, Philippe de Chalendar csellóművész élő adásban játszott el néhány rövid darabot, ami még ünnepélyesebbé tette az összejövetelt.

 

Igazi különlegesség volt a Pianist Nada művésznéven ismert Nada Loutfi bejelentkezése az Egyesült Államokból. A zongoraművésznő libanoni és magyar szülőktől származik; most meleg szavakkal köszöntötte, majd zongorajátékával is megörvendeztette a jelenlévőket.

 

Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

Varga László megyéspüspök

 

Bejelentkezett továbbá Varga László kaposvári megyéspüspök is, aki az est elején áldást mondott, majd később rövid elmélkedést is tartott a Megváltó születése és a szellemi harc témakörében.

 

Az est folyamán röviden megemlékeztek a közelmúltban váratlanul – mindössze 62 évesen – elhunyt Szabó Lászlóról, a margitszigeti Bringóhintó Kft. tulajdonosáról, az ÉrMe lelkes és hűséges tagjáról is. A cégvezető özvegye és lánya is röviden beszélt Laciról, köszöntve a velük együtt gyászoló közösséget.

 

A résztvevőket köszöntötte Schumicky György, az ÉrMe Hálózat elnöke is. Mint mondta, a világjárvány idején fontos, hogy a vállalkozások kreatívak legyenek a túlélés módjának megtalálásában. A kreativitás mellett a szolidaritás jelentőségét is hangsúlyozta, kiemelve, hogy a keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek egymással is össze kell fogniuk a közös értékeken alapuló bizalom jegyében, de a rászoruló, elesett embertársak felé is nyitniuk kell. Ennek egy különleges – de az ÉrMe Hálózat életében egyáltalán nem egyedüli – példája a nehéz helyzetbe került libanoniaknak nyújtott segítség. Az elnök köszönetet mondott azoknak, akik már elküldték támogatásukat e nemes célra, és azoknak is, akik ezután fogják ezt megtenni.

 

Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat