Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Nemcsak a menekülteket, a Kárpátalján maradókat is támogatjuk

2022. 03. 19.

Az ÉrMe Hálózat rendszeres koordinációs egyeztetéseket tart a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat igényeiről.

 

 

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) nemcsak a menekülteket, hanem a Kárpátalján maradókat is segíteni kívánja a háborús válsághelyzetben. A hazai segélyszervezetektől abban különbözik leginkább a BJMSZ helyzete, hogy jogilag Ukrajnában van bejegyezve, vagyis „külföldi” szervezetről van szó. A magánadományokra tehát igen nagy szükségük van.

 

 

Az ÉrMe Hálózat a maga eszközeivel aktívan részt vesz az ukrajnai háború miatt válságos helyzetbe került emberek segítésében; ahogy azt már korábban hírül adtuk, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkáját támogatjuk. Az ÉrMe Hálózat elnöke, Schumicky György személyesen is Kárpátaljára utazott, és – más önkéntesekkel együtt – közreműködik a Szeretetszolgálat kapacitásának növelését célzó munkában. A beregszászi máltaiak mindeddig a környék rászorulóinak ellátására voltak felkészülve, ám egy ilyen nagyságrendű menekülthullám következményeinek kezeléséhez sem infrastruktúrával, sem személyi feltételekkel, sem know-how-val nem rendelkeznek.


A közvetlen cél tehát egyfelől a megfelelő raktározási kapacitás kialakítása, mely az adományozás útján szerzett és vásárolt készletek (tartós élelmiszer, higiéniai termékek stb.) biztonságos tárolására alkalmas. Másfelől önkéntesek jelentkezését is várják; olyanokét, akik erre mentálisan felkészültek, és legalább 5-7 napig tudnak helyben szolgálni. Az lenne az ideális, ha megfelelő ütemezésben érkezne annyi önkéntes, hogy folyamatosan több tucat segítő legyen jelen a helyszínen, akiknek a munkájára számíthatnak. (IDE KATTINTVA lehet önkéntes szolgálatra jelentkezni.) 

 

A tevékenységük alapvető célja, hogy a nélkülözést enyhítsék – és ez ebben az esetben nemcsak az élelem vagy szociális ellátás biztosítását jelenti, hanem az információhiány enyhítését is. Ezek tekintetében a háborús övezetből menekülő családok és a helyi lakosság körében is vannak rászorulók – a beregszászi máltaiak ez utóbbiakról is gondoskodnak. Felkészülnek arra is, hogy hosszabb távon is segítséget kell nyújtaniuk, melyhez az adományok, segélyek rendszerezett és nyomon követhető gyűjtése, valamint kiegyenlített elosztása szükséges. Ezzel az emberek Kárpátalján maradásának – illetve későbbi visszatérésének – feltételeihez is hozzájárulnak.

 

Nemcsak a menekülteket, a Kárpátalján maradókat is támogatjuk

Önkéntesek Beregszászon

 

 

Az ÉrMe tagjai és a beregszászi máltaiak hetenként egy-két alkalommal online koordinációs megbeszélést tartanak, ahol a Kárpátalján aktuálisan felmerült igényekről esik szó, és a hálózat a saját szakmai és üzleti ismereteinek, kapcsolatrendszerének mozgósításával igyekszik mielőbb megoldásokat találni. Így sikerült például raktározási-anyagmozgatási eszközöket, szállítási kapacitást, külkereskedelmi és jogi jellegű tanácsadást biztosítani igen rövid időn belül.


E megbeszéléseken elhangzottak alapján az alábbi tudnivalókat érdemes figyelembe vennie annak, aki szeretne, illetve tud segíteni:

 

 

A PÉNZADOMÁNYOKRÓL


Sok szempontból a legpraktikusabb segítség a pénzadomány. Így a BJMSZ az igényeknek megfelelő jellegű és mennyiségű árucikkeket tudja megvásárolni, a szükséges raktárakat bérleti díjakat és biztonsági őrzést finanszírozni. Fontos, hogy amit lehet, Kárpátalján szereznek be; ezzel a helyi kereskedők megélhetését is segítik.


Mint az a hírekben is megjelent, a Magyarországon működő segélyszolgálatok az elmúlt időszakban jelentős anyagi támogatást kaptak az államtól (több százmillió forintos nagyságrendben) –a BJMSZ „külföldi” szervezetként a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül kap támogatást, ezzel együtt a pénzügyi likviditás miatt tehát igencsak rászorul a magánadományokra is.


Aki pénzadománnyal támogatná a BJMSZ munkáját, annak azt javasoljuk, hogy ezt ERRE A LINKRE KATTINTVA, az ÉrMe Alapítványon keresztül tegye meg. Ebben az esetben ugyanis 1. átmenetileg magyar bankszámlára, azaz biztos helyre kerül a pénz, 2. bankkártyával (is) lehet fizetni, 3. céges adományozóként a NAV által is elfogadott igazolást lehet igényelni a támogatásról.

 

 

A TÁRGYI ADOMÁNYOKRÓL


Egy időben elterjedt a hír, hogy nem érdemes tárgyi adományokat küldeni Kárpátaljára, mivel azokat az ukrán állam központi raktárakba szállítja (vélhetően leginkább a katonaság számára). A hírt azóta cáfolták – bár nem volt egészen alaptalan az információ.


Ebben a videóban Makuk János, a BJMSZ helyi vezetője többek között erről is beszél:

 

 

 

 

A helyzet napról napra változik; ma már jóval könnyebben átjutnak az adományok, mint korábban, de még mindig bonyolult a folyamat. Lényegében a nemzetközi áruforgalmi szabályoknak megfelelően tud átjutni a tárgyi támogatás a határon – azaz a vámhivatalon kell átmennie (a vám összege nulla forint, mivel segélyszállítmányról van szó). Az ukrán hivatalon múlik, hogy mennyire szigorúan járnak el; az utóbbi időben enyhülni látszik a szigor. Mindamellett előfordul, hogy lefoglalnak bizonyos szállítmányokat. Például szigorúan tilos gyógyszereket, kötszereket átvinni – aki ezzel próbálkozik, könnyen bajba kerülhet.


Aki tárgyi adományokkal szeretne segíteni, ezt a szándékát előzetesen feltétlenül jelezze a BJMSZ-nak! Így az adományozó egyrészt visszajelzést kaphat arról, hogy valóban szükség van-e a felajánlott dolgokra, másrészt a szeretetszolgálattól minden adminisztratív támogatást (űrlapot stb.) előre megkaphat, ami a szabályos határátlépéshez szükséges.


A BJMSZ raktárába kerülő adományok biztonságban lesznek, még a kinti helyzet esetleges romlásakor is. Háborús körülmények között persze nem lehet teljesen kizárni, hogy valamilyen túlkapás vagy bűncselekmény következtében erőszakkal eltulajdonítsanak bizonyos készleteket. Ugyanakkor a Máltai Lovagrend nemzetközi diplomáciai státusszal rendelkező szervezet, így az általuk fenntartott szeretetszolgálatok is ennek megfelelő védettséget élveznek; ennek a megsértése nemzetközi botrányt keltene, ami senkinek sem érdeke.

 

Nemcsak a menekülteket, a Kárpátalján maradókat is támogatjuk

 

Nemcsak a menekülteket, a Kárpátalján maradókat is támogatjuk

 

Nemcsak a menekülteket, a Kárpátalján maradókat is támogatjuk

 

 

AKTUÁLIS HÍREKÉRT, BESZÁMOLÓKÉRT ÉRDEMES KÖVETNI:


a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Facebook-oldalát >> https://www.facebook.com/BJMSZ


Schumicky György ÉrMe-elnök Facebook-oldalát >> https://www.facebook.com/profile.php?id=100000080113365


a helyszínen dolgozó Schumicky Mária Facebook-oldalát >> https://www.facebook.com/schmaris


a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat honlapját >> http://malta.uz.ua/

 

 

HA CSATLAKOZNI SZERETNE TÁMOGATÓ MUNKÁNKHOZ,


kattintson ide >> https://ermehalo.hu/menekultek-megsegitese.html

 

 

HA ÖNKÉNTES MUNKÁT VÁLLALNA KÁRPÁTALJÁN,


ide kattintson >> http://malta.uz.ua/onkentesseg/

 

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem