Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Érdemes egymást megszólítanunk

2013. 03. 25.

Schumicky András: „Sok jó energiát sikerült bevonni az ÉrMébe" 

 

Az ÉrMe Alapítvány kuratóriumának elnökétől az év elején Schumicky András kapta meg az ÉrMe-aranyjelvényt, az ÉrMe Üzleti Hálózatért végzett, hosszú időre visszanyúló munkájáért. Ebből az alkalomból kérdeztük a banktechnikai vállalkozást bátyjával közösen vezető üzletembert, aki több társadalmi és egyházi kezdeményezésben is elkötelezett, például a máltai lovagrendnek is tagja.

 

– Azt hiszem, rólad elsősorban az juthat az érmések eszébe, hogy sok üzleti kapcsolatot hoztál már össze, ezen a téren sokan sokat köszönhetnek neked. Ösztönösen csinálod ezt ilyen jól, vagy tudatosan törekszel rá, van valami különleges módszered?

 

– Valószínűleg genetikailag is alkalmas vagyok rá, de valóban, tudatosan is próbálok törekedni arra, hogy másokat akkor is segítsek, ha abból nekem semmilyen személyes hasznom nincs.

 

– Miben tudnának az ÉrMe-tagok neked segíteni? Viszonylag különleges szakterülettel, készpénzkezelési megoldásokkal foglalkozik a cégetek.

 

– Igen, a készpénzfeldolgozás speciális hátterét biztosítjuk; a minőség, a megbízhatóság és a hosszú távú gondolkodás azok a fő értékek, amelyekre ezt alapozzuk. Az SCH-PS Kft. bankjegyek és pénzérmék vizsgálatát, számolását, csomagolását, szállítását végző berendezéseket forgalmaz és szervizel, jellemzően olyan ügyfeleknek – például bankoknak, kereskedelmi cégeknek stb. –, amelyek nagyobb mennyiségű készpénzt kezelnek a napi tevékenységük során. Ilyen cégek, potenciális megrendelők az ÉrMében nemigen fordulnak elő. Megvan a kialakult kapcsolatrendszerünk, nagyjából ismerjük a szóba jöhető megrendelőket; az érmésektől erről nem nagyon tudok újat hallani. A saját szerepemet az ÉrMében inkább abban látom, hogy – mivel sok emberrel találkozom, sokfelé mozgok – azoknak segítsek, akiknek nincs elég kapcsolati tőkéjük vagy bátorságuk, hogy a saját ügyeikben előre lépjenek.

 

– Bátorságuk...? Milyen jellegű bátorságra gondolsz?

 

– Bátorság kell ahhoz, hogy valakit megszólítsunk, és ahhoz is, hogy merjünk nagyot gondolni, nagyobb szabású vállalkozásokba másokkal együtt belevágni.

 

– És talán ahhoz is, hogy a bizalmat megelőlegezzük valakinek...

 

– Én igyekszem mindenkihez maximális bizalommal fordulni, egészen az első csalódásig. Ha valakiről rossz híreket hallok, azzal persze óvatosabb vagyok, de mindig igyekszem a saját tapasztalataimra hagyatkozni, és nem a híresztelésekre. A bizalommal kapcsolatos hozzáállásomat meghatározza, hogy csak 26 éves voltam, amikor Csilla von Boeselager megtett engem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik vezetőjének. Kormányfőkkel, külügyminiszterekkel kerültem így kapcsolatba, és sok mindent el is ronthattam volna, de erőt adott, hogy valaki megbízott bennem, akitől ezt a feladatot kaptam. Ez adja a motivációt, hogy most én segítsek, én előlegezzek meg bizalmat másoknak. Tulajdonképpen egyre inkább ezt tekintem a feladatomnak; operatív vezető már nem nagyon szeretnék lenni sehol, inkább arra törekszem, hogy a megfelelő emberek megkapják a megfelelő feladatokat, amit jól tudnak végezni, és amiben sikeresek lehetnek.

 

– Így az ő sikerük a te sikered is lehet, nem?

 

– Persze, de fontos, hogy az alapállás nem a saját sikerem keresése. Azért járok az ÉrMébe, hogy azt figyeljem: mit tudok másoknak adni? Ha kapok is valamit – például az alkotás örömét –, az külön jó.

 

Érdemes egymást megszólítanunk

 

Schumicky András: "Azért járok az ÉrMébe, hogy azt figyeljem: mit tudok másoknak adni?"

 

 

– A te kezdeményezésed az első olyan ÉrMe-szervezet, a pátyi klub létrehozása, amelyik a budapesti ÉrMe-klubtól függetlenedve, területi alapon szerveződik. Mintája lehet ez majd további helyi klubok megalakulásának is?

 

– Természetesen mintája lehet, és itt szeretném elmondani azt a tapasztalatomat, ami számomra is új, és másoknak is tanulságos lehet. Az evangéliumi példabeszéd jut eszembe, amelyikben a király menyegzőbe hívja az embereket, de akik hivatalosak, azok mindenfélével kimentik magukat, és végül a király szolgái az utcáról hívnak meg mindenkit, akivel csak találkoznak. (Mt 22, 1-14. – A szerk.) Én is azt éltem meg, hogy sok esetben az útkereső emberekkel jobban megtalálom a hangot, mint azokkal az egyébként elkötelezett keresztényekkel, akik ugyan buzgón járnak a templomba, de mintha nem nagyon értenék, mi szükség van arra, hogy a lakóhelyükön más keresztény vállalkozókkal kapcsolatot tartsanak, és tegyenek valamit a közösségért.

 

– Ilyesmire említetted nemrég egy beszélgetésen példaként a pátyi játszótér-építési projektet, ami a legutóbbi adventi ÉrMe-árverésen támogatást kapott.

 

– Ez valóban jó példa. Nem elsősorban keresztényeket hívtunk ehhez a munkához, hanem azokat, akiknek kisgyermekeik vannak, és akiket érdekelt a projekt. Más kérdés, hogy néhányukról menet közben kiderült, ugyanazt a hitet és értékrendet valljuk. De talán ennél is fontosabb, hogy ebben a csapatban vannak olyanok is, akik azóta kezdtek az egyházhoz közeledni.

 

Érdemes egymást megszólítanunk

 

Közösségi munkában épül a pátyi Dobogó-játszótér

 

 

– Vagyis az ÉrMe-hálózatnak így evangelizációs küldetése is lehet?

 

– Pontosan. De ehhez kell az a nyitottság, amiről beszéltem. Hogy mindent azzal a szemmel nézzünk: kinek, hogyan tudnék ezzel segíteni? Nemrégen találkoztam valakivel, aki régi bankos kapcsolatom. Tudtam segíteni neki egy egészen más jellegű vállalkozásában, és mindjárt meg is hívtam, hogy jöjjön el a pátyi ÉrMe-klubba, jár azóta is, bár nem is Pátyon lakik. Vagy egy másik példa: kerestem olyan céget, amelyik egy cipőtisztító berendezést le tud gyártani, és egy fogyatékosokat foglalkoztató vállalkozáshoz jutottam el, ahová be tudtam ajánlani azt a testvérünket, akit egy másik hasonló intézményből kitettek. Vagyis nyitott szemmel kell járni, fel kell fedezni a kapcsolódási lehetőségeket. Ehhez ápolni kell a régi kapcsolatokat is: akikkel nem találkozom rendszeresen, mert éppen nincs közös ügyünk, azokat is évente egyszer-kétszer felhívom telefonon, váltunk egy-egy emailt.

 

– Tehát nem válik szét a személyes kapcsolat, az üzleti kapcsolat, a közös értékrenden alapuló kapcsolat, hanem mindezek összefonódnak.

 

– Simon Zoli példáját tudom itt felhozni, akit idén választottunk meg a pátyi klub vezetőjének. Zolit a pátyi templom építése kapcsán ismertem meg, egyszer téglarakodás közben megszólítottam, és kiderült, hogy informatikai vállalkozása van. Meghívtam a klubba, és el is jött, de egy-két alkalom után azt mondta: itt érdekes előadásokat talán hallgathat, de üzletet ez neki nem fog hozni, az biztos. Ehhez képest most úgy néz ki, hogy nagyon komoly megbízásokhoz fog jutni az érmés kapcsolatoknak köszönhetően.

 

– Tehát érdemes a pátyi templom építkezésén téglát rakodni...

 

– Azt mindenképpen érdemes, de még nagyobb tanulság, hogy érdemes egymást megszólítanunk, és hogy érdemes ÉrMe-klubba járnunk.

 

Érdemes egymást megszólítanunk

 

Az épülő pátyi templom téglaburkolatos homlokzata

 

 

– Hogyan látod most az ÉrMe Üzleti Hálózat helyzetét, jövőjét?

 

– Nagyon pozitívnak látom, hogy végre megvalósult az ÉrMében a közösségi vezetés: a különböző szervezetek vezetőiből és az ÉrMe Alapítvány kuratóriumának vezetőiből álló testület közösen dönt az egész hálózatot érintő ügyekben. Ezzel sok jó energiát sikerült bevonni, és új lendületet kapott a szervezet. A pátyi ÉrMe-klub megalakulását pedig abból a szempontból is fontos fejleménynek tartom, hogy alapot ad a Kérméhez (Keresztény Értékmegőrző Egyesülethez) való közeledéshez is. Az egykori esetleges ellentétek aktualitásukat vesztik: hiszen ma már több ÉrMe-szerveződésről beszélünk, amelyek között a Kérme most már valamilyen módon épp úgy megtalálhatja a maga helyét, mint a budapesti vagy a pátyi ÉrMe-klub, vagy éppen a szakemberklubunk. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy a korábban lemorzsolódott – esetleg épp a viták miatt csalódottá vált – tagok visszatérjenek közénk. Örülök az ÉrMe Junior Klub újjáéledésének is; a fiatalok – köztük saját gyerekeim és érmés társaim gyerekei – csatlakozásában azt a visszajelzést látom, hogy valamit jól csinálunk.

 

– Úgy gondolom, beszélnünk kellene itt a kárpátaljai tevékenységedről is. Nemrég az a kérdés merült fel egy beszélgetésen: mit tehet az ÉrMe a határokon túl, az elszakított területeken élőkért? Abban maradtuk: például be kell mutatnunk, hogy a tagjaink mit tesznek – és ez talán követhető példa lesz másoknak is. Tehát: te mit csinálsz Kárpátalján?

 

– A máltai szeretetszolgálat révén, a 90-es évek elején kerültem először Kárpátaljára, egyébként semmilyen személyes vagy családi kötődés nem fűzött oda. Beregszászon nagyon kedves emberekkel találkoztam, akikkel közösen létrehoztunk ott egy ECDL-vizsgaközpontot. Ennek a bevételeiből tudják fenntartani a helyi máltaiak az ingatlanjukat. Évekkel később jutottunk el egy kis egyutcás, fatornyos faluba, Roztokára, fenn a Kárpátokban, húsz kilométerre a Vereckei-hágótól. Többször eljártunk aztán oda síelni, először házat béreltünk, majd 2000 táján meg is vettünk egy épületet. Most évente akár nyolc-tíz alkalommal is kimegyünk. Újabban szinte csak ott síelünk; sok szempontból jobb, mint Ausztria, és összehasonlíthatatlanul olcsóbb. Aztán alapítottunk egy közös céget is a beregszásziakkal, amelyik informatikával, kártyagyártással foglalkozik. Ez most tíz helyi családnak ad munkát. Ha tényleg segíteni akarunk az ott élőkön, akkor valami ilyesmit kell tennünk: munkához, megélhetéshez kell segítenünk őket. Különben úgy fog „megoldódni" a magyarság helyzete, ahogy nem szeretnénk: egyszerűen elvándorolnak onnan, elfogynak a magyarok. Nekem egyébként most már keresztfiam is van Beregszászon.

 

B. G. 


Érdemes egymást megszólítanunk


Érdemes egymást megszólítanunk   Érdemes egymást megszólítanunk


Kárpátalja, Roztoka

BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem