Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Segítség a rászorulóknak, lelki megerősítés a libanoni keresztényeknek

2021. 05. 14.

Magyarországra látogatott a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének küldöttsége és a Malteser International főtitkára.

 

Személyesen is beszámoltak a Libanonba küldött magyar támogatás felhasználásáról a máltai lovagrend vezetői Budapesten. 2020 őszén a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége, valamint a keresztény vállalkozókat, cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat összefogott, és karácsony után egy konténernyi tárgyi adományt küldtek a válságok által sújtott közel-keleti országba. Ezután a Hungary Helps program keretében jutott el egymillió dollárnyi pénzbeli támogatás Libanonba, melyet szintén a máltaiak közreműködésével használtak fel.


A Magyarországról érkező segítség is hozzájárul, hogy Libanon megmaradhasson a szabadság és a pluralizmus földjének, és hogy a Szentföldön ne szűnjön meg a keresztény jelenlét – mondták a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének képviselői, akik a napokban Budapesten jártak. Marwan Sehnaoui elnök, valamint Oumayma Farah, a lovagrend libanoni kommunikációs vezetője azért érkeztek Európába, hogy az innen kapott segélyekért köszönetet mondjanak. Mint ismeretes, 2020 augusztusában az – amúgy is gazdasági és politikai válságokkal küszködő – közel-keleti ország fővárosában, Beirút kikötőjében hatalmas erejű robbanás történt, súlyos károkat okozva az épületekben, százezrek otthonait téve lakhatatlanná.

 

Segítség a rászorulóknak, lelki megerősítés a libanoni keresztényeknek

 

Beszélgetés Ugron Imre nagykövet dolgozószobájában. A képen (balról jobbra): Oumayma Farah, Clemens Graf von Mirbach-Harff, Marwan Sehnaoui

 

 

Magyarországon a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat az elsők között határozta el, hogy segítséget nyújt, és felvette a kapcsolatot libanoni testvérszervezetével (EDC Keresztény Vállalkozók és Vezetők). Ezzel párhuzamosan a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége is tájékozódott a libanoni máltaiaknál, hogy milyen segítségre lenne szükségük. A két hazai szervezet végül összefogott – főképp Schumicky Andrásnak köszönhetően, aki a lovagrend tagja, és egyúttal az ÉrMe Hálózat alelnöke is. Az együttműködés eredményeként sikerült számos támogatót megnyerni, és végül egy 40 lábas (mintegy 28 négyzetméteres, tengeri szállításra alkalmas) konténert megtölteni tárgyi adományokkal. Ezek között voltak emelhető kórházi ágyak, kerekesszékek, gurítható járókeretek, tartós élelmiszer, fertőtlenítőszerek, több mint negyvenezer maszk, sőt, ablakok is. Az adományok Libanonba juttatásához hozzájárult a Johannita Rend Magyar Tagozata, valamint a Miniszterelnökség Hungary Helps államtitkársága is.

 

Segítség a rászorulóknak, lelki megerősítés a libanoni keresztényeknek

 

Segítség a rászorulóknak, lelki megerősítés a libanoni keresztényeknek

 

Segítség a rászorulóknak, lelki megerősítés a libanoni keresztényeknek

 

A tárgyi adományokat tartalmazó konténer berakodása Budapesten, önkéntesek részvételével

 

 

A következőkben a Hungary Helps államtitkárság vette át a kezdeményező szerepet; felfigyeltek a Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetségének elkötelezettségére és a közösségi támogatásra, amit mozgósítani tudtak (például az ÉrMe Hálózat bevonásával). Tehát azzal keresték meg Ugron Imre nagykövetet, hogy a magyar állam az e célra szánt mintegy egymillió dolláros (295 millió forintos) támogatást a máltaiakon keresztül szeretné eljuttatni Libanonba. Így a szerénynek induló közösségi kezdeményezésből végül jelentős segélyprogram nőtt ki.

 

A nagykövet ezután a máltaiak nemzetközi szervezetéhez, a Malteser International-hoz fordult, hiszen nekik van tapasztalatuk a nagyobb volumenű segélyprogramok lebonyolításában. Ezért is látogatott most Budapestre – a libanoni máltai lovagrend küldöttségével együtt – Clemens Graf von Mirbach-Harff, a Malteser International főtitkára. Mint elmondta, a magyar segítség jelentős volumenűnek számít a támogatások között, melyek különböző országokból érkeznek Libanonba. Például a német szövetségi parlament kifejezetten nagy összegű segítséget nyújtott, és persze vannak országok, ahonnan egyáltalán nem érkezik támogatás. Igaz – tette hozzá –, vannak, akik nem akarnak egy vallási alapon álló szervezeten (így a máltaiakon) keresztül segíteni a libanoni rászorulóknak, hanem más módot keresnek erre.

 

A Magyarországról érkező támogatás felhasználásával kapcsolatban Marwan Sehnaoui, a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének elnöke elmondta: a tárgyi adományok célba juttatását Libanonban a hadsereg koordinálja, így a Budapestről indított konténer tartalmát is az ő segítségükkel osztották el. A Hungary Helps által rendelkezésre bocsátott egymillió dolláros pénzbeli támogatást vidéki idősotthonokba, fogyatékos és magukra hagyott emberek számára juttatták el a máltaiak, a libanoni Keresztes Nővérek által fenntartott intézményekbe.

 

A több különböző forrásból – Magyarország mellett más országokból is – érkező támogatásoknak köszönhető például az is, hogy pszichiátriai betegeket el tudtak engedni üdülni önkéntes munkatársak felügyelete alatt. Európából is érkeznek hasonló önkéntes munkákra fiatalok a máltaiak szervezésében – jegyezte meg az elnök, és még hozzáfűzte: az esetleges további támogatásokat is köszönettel fogadják a rászorulók javára. Nem kérnek segítséget, de reménykednek benne – tette hozzá. A küldöttség budapesti látogatásának fontos célja volt a találkozó Azbej Tristan államtitkárral, a Hungary Helps program vezetőjével; neki is beszámoltak a támogatás terv szerinti felhasználásáról.

 

Libanon jövője szempontjából kulcskérdés, hogy az ott élő keresztény elit ne hagyja el az országot – hangsúlyozta Oumayma Farah, a lovagrend libanoni kommunikációs vezetője. A közel-keleti országot többszörös – gazdasági, politikai, migrációs, egészségügyi – válság sújtja, ugyanakkor elmondható, hogy a különböző vallásokhoz tartozó emberek békében élnek egymás mellett. A muszlimok kis többségben vannak az országban, a lakosság mintegy 40 százaléka különböző keresztény felekezetekhez tartozik. A középosztálybéli keresztények elszántak abban, hogy sok évszázados jelenlét után is meg kell maradniuk Libanonban, melynek jelentős területe a bibliai Szentföld része. (A Jézus-korabeli Galilea tartomány belenyúlik mai Libanon déli részébe. Máté evangéliuma említi, hogy Jézus Tírusz és Szidón vidékén is járt – itt gyógyította meg a kánaáni asszonyt –; ezek a tengerparti települések ma Libanonhoz tartoznak. A hagyomány úgy tartja, Jézust erre az útra Szűz Mária is elkísérte.) A Magyarországról érkező támogatás a pénzbeli segítségen túl lelki megerősítést ad a libanoni keresztényeknek ahhoz, hogy a nehéz körülmények között is érdemes kitartaniuk – mondta Oumayma Farah.

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat