Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Szociális vállalkozások: új szektor a gazdaságban

2012. 04. 22.

Akár 150 ezer új munkahelyet is létrehozhatnának; fiinanszírozásukra az ÉrMe konstrukciót dolgoz ki. 

2012. április 20-án tartották a Sapientia főiskola és a KETEG szervezésében azt a konferenciát, amelynek fókuszában a szociális vállalkozások (társadalmi vállalkozások) témaköre állt. A bevezető előadást Helen Alford domonkos szerzetesnővér, az egyház társadalmi tanításának világszerte elismert szaktekintélye tartotta.

 

 

Az emberhez méltó munkalehetőség esély a jobb életre

 

Szociális vállalkozások: új szektor a gadaságbanHelen Alford az OECD "jobb élet indexére" (Better Life Index) hívta fel a figyelmet, ami 11 dimenzióban méri az egyes országok életminőségét. Magyarországnak például egyáltalán nem kell szégyenkeznie ebben a mezőnyben az oktatás, vagy az ország környezeti állapota tekintetében, viszont nagyon rossz az elégedettségünket mutató ("life satisfaction") paraméter, ami - mint arra az előadó felhívta a figyelmet - elsősorban a foglalkoztatottság alacsony szintjével függhet össze. Ebből pedig az következik, hogy ha "jobb életet" szeretnénk itt teremteni, akkor a foglalkoztatási helyzet javítására kell törekednünk. Az előadó hozzátette: új álláshelyek létrehozásához nagyon komplex erőfeszítésekre van szükség, de bizonyosan kulcsszerepük lehet ebben az úgynevezett szociális vállalkozásoknak ("social enterprise", társadalmi vállalkozás), melyek - a versenyszféra és a civil szféra mellett - már új szektorként jelennek meg a világban. Az Európai Unióban például már a GDP 6 százalékát termelik meg ezek a szociális vállalkozások, és összesen mintegy 11 millió embert foglalkoztatnak.

 

Olyan - általában kis méretű - vállalkozásokról van itt szó, amelyek nemcsak a gazdasági értelemben fenntartható működésre törekszenek, hanem társadalmi értékek teremtésére is, és ennek jegyében például munkalehetőséget igyekeznek adni fogyatékosoknak, értelmi sérülteknek, vagy akár börtönviselt embereknek is. Példának említette erre Helen nővér a budapesti Ability Parkot és a San Franciscóban működő REDF-et.  Írországi statisztikákat alapul véve úgy becsülte, hogy Magyarországon körülbelül 150 ezer új munkahelyet teremthetnének a szociális vállalkozások.

 

Alford professzorasszony azt is hangsúlyozta: a szociális vállalkozások a katolikus társadalmi tanítás szempontjából is kiemelt jelentőségűek, hiszen az emberi személyt helyezik tevékenységük középpontjába, az emberi méltóságot és kibontakozást szolgáló munkalehetőségek megteremtését - azaz a közjót. XVI. Benedek pápa a Caritas in Veritate című enciklikájában is a gazdasági pluralizmus, a többszereplős gazdaság mellett érvel, amelyben a piaci és az állami szereplők mellett a szociális vállalkozások is fontos helyük van.

 

Helen Alford a Duna Televíziónak is nyilatkozott a témáról; a műsor itt látható:

 

 

Hogyan hasznosulnak a szociális támogatások?

 

Szociális vállalkozások: új szektor a gazdaságbanSoltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára előadásában arra világított rá, hogy a kelet-közép-európai társadakmakat még mindig uralja a "majd az állam megoldja"-szemléletmód, így a szociális gondoskodás és a gazdaság szemléletmódjának közelítésére lenne szükség. Jó hazai példaként említette erre például a szociális földprogram keretében megvalósult projekteket (ahol például a földeken munkalehetőséget ad az önkormányzat a helyi állástalanoknak, megtermelt biomasszából pedig az önkormányzati intézmények energiaellátását segítik), továbbá azt a hajléktalanszállást, ahol nemcsak fedelet adnak, hanem oktatásban is részesülnek, és akár munkalehetőséghez is juthatnak a hajléktalanok.

 

Az államtitkár felidézte, hogy Magyarország - a nyugdíjakat nem számítva - mintegy 1000 milliárd forintot költ évente szociális ellátásokra, és egyáltalán nem jogosulatlan felvetni a kérdést: vajon hogyan hasznosul ez az óriási összeg? Valóban azokhoz jut el, akikhez kell? Seít-e abban, hogy minél többen kiemelkedjenek a helyzetükből, vagy pedig csak ahhoz járul hozzá, hogy továbbra is a társadalom peremén maradjanak ezek az emberek, várva az újabb segítséget?

 

 

Értékek és érdekek koordinátarendszerében

 

Szociális vállalkozások: új szektor a gazdaságbanHéjj Tibor, a Proactive Management Consulting Kft. tulajdonos ügyvezetője - valamint egy igazi szociális vállalkozás, a Napra Forgó Nonprofit Kft. alapítója - a szociális (társadalmi) vállalkozás fogalmát járta körül előadásában. A különböző típusú szervezeteket egy érdek-érték koordinátarendszerben helyezte el, amelynek egyik tengelye az önérdek és a társadalmi érdek közötti skálát mutatta, a másik tengely egyik végén pedig az értéknélküliség, a másikon az értékteljesség, az önfeláldozás helyezkedett el. Így az egyes szervezetek sorában az egyik végponton a kizárólag önérdeket szolgáló, az értékekre tekintet nélkül működő (vagy akár a törvénytelenség szférájára is átterjedő) szervezetek szerepelnek, a másik végponton pedig a kizárólag társadalmi érdekeket szolgáló, nem vállalkozásként dolgozó szervezetek találhatók. A két véglet között valahol félúton helyezhetők el azok a cégek, amelyek működésükben igyekeznek tekintettel lenni a társadalmi felelősség, a CSR (illetve az újabban egyre többet emlegetett CSV, azaz "Creating Shared Values") szempontjaira, de elsődleges céljuk a gazdasági versenyképesség. Héjj Tibor ez utóbbiak, valamint a kizárólag non-profit elvek szerint működő szervezetek közé helyezte el a társadalmi vállalkozásokat, melyek esetében az önérdek is bizonyos szerephez jut (amennyiben emberek megélhetését kell szolgálnia), és így csak korlátozott mértékben lehet önfeláldozó.

 

Az (egyébként a Fokolare mozgalomban is elkötelezett) szakember szintén említett pozitív példákat a társadalmi vállalkozásokra:

 

- a Fruit of Care kézművescéget,

- a Hotel Panda szállodát,

- a Kék Madár Alapítványt és az általa üzemeltetett Ízlelő Éttermet, valamint természetesen

- a Napra Forgó Kft.-t

 

 

Olaszországban az alkotmány is említi

 

Szociális vállalkozások: új szektor a gazdaságbanA következő előadó Anita Leuratti volt, aki Olaszországban, Trevisióban vezet egy szociális vállalkozást, az Insieme Si Può ("Együtt lehet") szociális szövetkezetet. Felidézte a - főleg Észak-Olaszországban elterjedt - szövetkezeti mozgalom 120 éves történetét, melynek erős hagyományait jól mutatja, hogy a második világháború utáni olasz alkotmány külön is említi a szövetkezéseket mint a társadalom fontos tartóoszlopát. Az Insemie Si Può ma már 32 millió euro éves forgalmat bonyolít le, és körülbelül 1200 főt (90 százalékban nőket, 37 százalékban külföldieket) foglalkoztat. A munkaerő költsége nagyjából az árbevétel 80 százalékát éri el, és - mint egy kérdésre válaszolva később elmondta - ehhez semmilyen állami támogatást nem kapnak. Tevékenységük például gyermekek, fogyatékosok, idősek gondozására, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokra terjed ki.

 

 


Erősebb helyi gazdaság, erősebb magyar társadalom

 

Az utolsó előadást Horkay Nándor, a jelenleg megalakulóban lévő Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke tartotta, és ebben az úgynevezett "fenntartható helyi gazdaságfejlesztés" jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, Magyarország nagy problémája, hogy a befektetői tőkéből működő versenyszektor mellett szétesett, felbomlott, felvásárolt helyi piacokat és gazdasági közösségeket látunk, melynek következtében a kistérségek, települések öngondoskodó, önfenntartó képessége gyakorlatilag megszűnt. Ezért most különösen fontosnak nevezte az előadó a helyi gazdaságfejlesztési programok elindulását, melyekben a helyi jelleg, a részvétel, az együttműködés, a fenntarthatóság, a munkalehetőségek teremtése, a köz-, a magán- és a civil szféra együttműködése a kulcsfogalmak. Hangsúlyozta, hogy a vezetése alatt létrejövő hivatal kiemelt célja lesz ilyen programok elindítása, és felhívta a figyelmet a Területfejlesztési Füzetek kiadványsorozatra, amelyben a helyi gazdaságfejlesztéssel kapcsolatban ötletadó megoldásokat, jó gyakorlatokat találhatunk.

 

Ő is említett néhány pozitív, tanulmányozásra és követésre méltó példát:

 

- Élő Tisza Tájtermék,

- Pannon Helyi Termékklaszter,

- Suska,

- faluközösségi biomassza távfűtőmű, Pornóapáti,

- Vedd és Védd a Szentesit mozgalom,

- Helyi Piac portál.

 

Horkay Nándor felhívta a figyelmet, hogy a 2014-2020 időszak újabb fejlesztési ciklus az EU-ban, azaz itt van az esély, hogy a támogatási források végre valóban az ország felemelkedését szolgálják - ehhez viszont már most meg kell indítani a tervezés és felkészülés folyamatát. "Erős, értékteremtő, áthagyományozó helyi gazdasági közösségek nélkül nincs fenntartható és erős magyar társadalom" - tett hozzá.

 

Szociális vállalkozások: új szektor a gazdaságban

 

 

Adományok - mint befektetések

 

A konferencia végén Tóth József, az ÉrMe Alapítvány kuratóriumának elnöke (és egyben a konferencia moderátora) bejelentette: az ÉrMe felkarolja a szociális finanszírozás hazai gyakorlatát, azaz megkezdi a munkát az úgynevezett szociális kötvény bevezetése érdekében. Ez lehetővé teszi, hogy a magánszférából származó adományok - mint befektetések - hozzájáruljanak a szociális vállalkozások finanszírozásához, és hogy az államnak csak akkor kelljen (utólagosan) hozzájárulnia e szféra támogatásához, amikor egyértelműen (közpénz-megtakarításban) kimutatható e szociális  vállalkozások tevékenységének tényleges a társadalmi haszna.

 

(A szociális vállalkozások és a szociális finanszírozás kérdéseire - valamint az ezzel kapcsolatos ÉrMe-szerepvállalásra - weboldalunkon természetesen még visszatérünk.)

 

B. G. 


Szociális vállalkozások: új szektor a gazdaságban

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem