Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Tovább bontakozik a rászoruló libaboniakért indított tavalyi kezdeményezés

2021. 12. 14.

Újabb megállapodás született a Hungary Helps és a máltaiak között. 

 

A keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat elkötelezett tagjainak, valamint a Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetségének köszönhetően már nem sokkal a tragikus bejrúti robbanás után, 2020-ban összegyűlt néhány millió forint értékű adomány a bajba került libanoniak megsegítésére. A „mustármag” azóta is növekszik: ma már százmillió forintos nagyságrendben jut el magyar támogatás Libanonba a Hungary Helps és a máltaiak együttműködésében.


Szeptemberi libanoni útja idején a helyi Máltai Lovagrendnél is rövid látogatást tett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Hungary Helps Programjáért felelős államtitkár. Itt került szóba egy új projekt elindításának lehetősége, ami képzési lehetőséget nyújt azon családok gyermekeinek, amelyek egyébként nem tudnák megfizetni az ilyenfajta iskoláztatás költségeit; például, fogyatékos gyermeket nevelők, nagycsaládosok részesülhetnek ilyen támogatásban – tudtuk meg Ugron Imrétől, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetétől. Novemberben megszületett erről az írásos megállapodás is; eszerint 229 millió forintnak megfelelő összeget juttat erre a magyar állam.

 

Mindez azt is jelenti, hogy tovább bontakozik az a kezdeményezés, mely még 2020-ban indult el a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat, valamint a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti nagykövetsége összefogásának köszönhetően. Akkor a bejruti kikötőben történt tragikus robbanás után bajba jutott libanoniak megsegítésére indítottak gyűjtést – mint ismert, a kikötő szomszédságában található keresztény negyedet súlyos károk érték. Az ÉrMe adventi jótékonysági estjén – melyet 2020-ban online formában tartottak meg – a közösség tagjaitól és szimpatizánsaitól mintegy 6000 USA dollárnyi pénzadomány gyűlt össze. Emellett szélesebb körből, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövete segítségével és közreműködésével sikerült tárgyi adományokat is összegyűjteni – elektromos kórházi ágyakat, kerekesszékeket, gurítható járókereteket, tartós élelmiszert stb. –, melyekkel meg tudtak tölteni egy tengeri szállításra alkalmas 40 lábas, azaz 28 négyzetméter alapterületű tengeri konténert. A projektben a magyar Miniszterelnökség – az Azbej Tristan által vezetett Hungary Helps Program államtitkársága – is közreműködött: a kiszállításhoz nyújtott pénzügyi segítséggel, valamint – a vírushelyzetet is figyelembe véve – 40 ezer maszk vásárlásával.

 

A Hungary Helps államtitkárság ezután – látva a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetségének elkötelezettségét, valamint a közösségi támogatást, kapcsolatait, amit mozgósítani tudtak, például az ÉrMe Hálózat bevonásával – azzal kereste meg Ugron Imre nagykövetet, hogy az állam hajlandó az e célra szánt mintegy egymillió dolláros támogatást a máltaiakon keresztül eljuttatni Libanonba. A követség ekkor fölvette a kapcsolatot a Malteser International vezetésével, melynek a nemzetközi segélyprogramok lebonyolításában nagy tapasztalata van. Az ily módon elindított, két évre szóló – tehát napjainkban is zajló – program keretében elsősorban a libanoni idős emberek, a mozgássérültek, fogyatékosok és hadisérültek életén tudnak javítani.

 

Mint Ugron Imre magyarázza, a Libanonba érkező nemzetközi segítség nagy része ugyanis az egészségügynek, a kórházaknak jut, miközben kevés figyelem jut azokra, akik „csak” mozgáskorlátozottak, és ezért kerülnek kilátástalan helyzetbe a válság idején. A máltaiak által koordinált magyar segélyprogram tehát egy valóban súlyos gond enyhítéséhez járul hozzá. Minderről Azbej Tristan államtitkár is tájékozódott 2021. szeptemberi bejruti látogatásakor.

 

Tovább bontakozik a rászoruló libaboniakért indított tavalyi kezdeményezés

 

Tovább bontakozik a rászoruló libaboniakért indított tavalyi kezdeményezés

 

Tovább bontakozik a rászoruló libaboniakért indított tavalyi kezdeményezés

 

Képek a fogyatékosokról gondoskodó bejrúti központból - ide jutott el a támogatás jelentős része

 

 

Az újabb – iskoláztatási célokat szolgáló – projekt is hasonló keretek között valósulhat tehát meg, s így a korábbi kezdeményezések folytatásának is tekinthető. Valami olyasmi ez, mint a bibliai példabeszédben a fává növekvő mustármag; egy jó szándékú, viszonylag szerény volumenű kezdeményezésből mára százmillió forintos nagyságrendű támogatási projektek nőttek ki – mondja erről Schumicky András, akinek – mint a Máltai Lovagrend tagjának és az ÉrMe Hálózat alelnökének – jelentős szerepe volt abban, hogy az ügynek lendületet adó összefogás létrejött. Egyébként nem ez az egyetlen projekt, melyben az ÉrMe és a Máltai Lovagrend együttműködtek: 2019-ben egy 240 ezer eurós – a kárpátaljai fogyatékos gyerekek ellátását megalapozó, jórészt az EU által finanszírozott – egészségügyi projekt önrészét sikerült előteremteni az akkori adventi gyűjtésből, melyet az ÉrMe Hálózat szervezett a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat javára.

 

 

Tovább bontakozik a rászoruló libaboniakért indított tavalyi kezdeményezés

 

 Joe Hatem, a libanoni EDC Keresztény Vállalkozók és Vezetők közösségének vezetője - az ÉrMe Hálózat 2020. évi, online módon megrendezett adventi jótékonysági estjén. A helyi keresztény vállalkozóknak jelentős szerepül volt a kezdeményezé elindításában és az adományok célba juttatásában is. "Dear all, i hope you're doing well. I'm glad to inform you that, thanks to your support, we have started to welcome our youth with disabilities in our new center in Beirut" - írta az ÉrMének 2021. októberi üzenetében

 

 

BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem