Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

A legfontosabb, hogy gondolkodjanak a fiatalok a családról

2014. 04. 13.

Az iskolai családórákat szervező nonprofit céget az ÉrMe is támogatta. 

 

A legutóbbi ÉrMe-KÉRME közös jótékonysági árverésen támogatásban részesült az Életünk a család! Nonprofit Közhasznú Kft. is, mely iskolákban, közösségekben tart család- és egészségpedagógiai programokat. Dr. Rézné Vitus Csillával, a szervezet ügyvezetőjével, valamint két munkatársával, Tirczka Imréné Zsófival és Hajdu Zoltánné Mártival beszélgettünk.

 

– Az Életünk a család! elsősorban Budapest környékén tevékenykedik, gyökereit tekintve azonban Kecskeméthez köthető.

 

Csilla: Valóban, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és társa, Déri Éva huszonöt éve indította el a Boldogabb családokért iskolai programot Kecskeméten. A budapesti munkacsoport 2006-ban alakult meg, mi ehhez csatlakoztunk, amikor elvégeztük a Sapientia Főiskola Családpedagógiai Intézetének képzését. 2011-ben önállósodtunk ugyan, de a szakmai együttműködés a mai napig szoros a két szervezet között.

 

– Programjaitok elsősorban fiataloknak szólnak; számos iskolában tartotok „családórákat". Ez órarend szerinti óra?

 

Csilla: Igen, többnyire osztályfőnöki óra keretében megyünk. A legjobb az, amikor két órát kapunk: ilyenkor van idő feloldódni, ráhangolódni a témára. Megpróbáljuk „elvarázsolni" a gyerekeket. Célunk, hogy kizökkenjenek az iskolai munkából, és őszintén tudjanak beszélgetni. Van olyan iskola, amelyik projektnapokat szervez: ilyenkor elmaradnak az órák, és egy teljes napunk van a csoportok által választott foglalkozásra. Egyházi iskolákban lelki napokra is szoktunk meghívást kapni.

 

A legfontosabb, hogy gondolkodjanak a fiatalok a családról

Egy iskolai projektnapon

 

– Hogyan fogadnak benneteket?

 

Zsófi: Mi eddig sosem kopogtattunk: ismerős, szülő, vagy osztályfőnök hívott, ajánlott minket. Ezt jó módszernek tartom, mivel az iskolavezetésnek komoly felelőssége van abban, hogy mit enged az iskola falai közé, és mit nem: szerencsés, ha egy belső ember felelősséget tud vállalni a programért.Tapasztalataink szerint azokban az osztályokban működik jól a program, ahol az osztályfőnök konstruktív partnerünkké tud válni.

 

Csilla: Az az ideális ugyanis, ha az osztályfőnök is részt vesz a gyerekekkel együtt a beszélgetésekben. Ilyenkor a gyerekek sokkal jobban megnyílnak, őszinte beszélgetések jönnek létre, melyek a társaságot is összekovácsolják. Havonta általában egy alkalommal megyünk egy osztályba, az osztályfőnök azonban minden nap találkozik az osztályával: folytatni tudja a már megkezdett, a köztudatban benne lévő témát – idegenek nélkül.

Márti: Ott van igazán szükség ezekre a foglalkozásokra, ahol a gyerekek nem fogadókészek, nem szeretnek, nem tudnak, nem akarnak megnyílni. Ez azt mutatja, hogy nagyon nagy a gond.

 

– Mennyi ideig vesz részt egy osztály a programban?

 

Csilla: Akár több éven keresztül, ha igény van rá. Évente körülbelül nyolc órát tartunk egy osztálynak, és folyamatosan a csapat igényeihez, a fiatalokat leginkább érintő problémákhoz igazítjuk a témákat. Célunk, hogy a gyerekek minél személyesebb szinten át tudják élni, mit jelent számukra a barátság, a szerelem, a szexualitás, a családon belüli kommunikáció vagy a konfliktusrendezés.

 

– Melyek a legnépszerűbb témáitok?

 

Csilla: A serdülők körében elsősorban a párkapcsolatok, a szerelem és a szexualitás, amúgy pedig a konfliktuskezelés. A sokszor csak „technikai részletekre" korlátozódó iskolai felvilágosítással szemben mi nem azt tanítjuk, hogy valaki hogyan ne legyen terhes, hogyan használja az óvszert. Már a 9-10 éves lányokat is tanítjuk arra, hogy értékeljék a testüket, értéknek tartsák önmagukat. Meg kell érteniük, hogy nem csak biológiai szerepe, emberi mélysége is van annak, hogy férfiak és nők vagyunk.

 

– Hogyan látjátok, hogy viszonyulnak ma a fiatalok a családhoz?

 

Csilla: Az ország számos településén tartottunk órákat az elmúlt években, és a legmeglepőbb különbség, amit tapasztaltunk, az volt, hogy míg a vidéki iskolákban a megkérdezett gyerekek 90 százaléka családban képzeli el a jövőjét, addig a budapesti iskolákban egyre többen utasítják el a családot. Azt mondják, nem kell gyerek, nem kell férj vagy feleség, ellesznek majd egyedül.

 

– Hogyan tudtok ilyenkor érvelni a család mellett?

 

Csilla: Nem célunk, hogy meggyőzzük a gyerekeket. Annyi a feladatunk, hogy vitát indítsunk, a fiatalok majd meggyőzik egymást. A lényeg, hogy egymás közt beszéljenek ezekről a dolgokról. Mindenkinek saját magának kell kimondania, hogy miért tart pillanatnyilag ott, hogy nem szeretne családot, az egyéni véleménye amúgy formálódik a közösség által.

 

– Milyen visszajelzéseket kaptok?

 

Zsófi: A legnagyobb öröm, amikor halljuk, hogy a gyerekek egymás között beszélgetnek, vitatkoznak az általunk felvetett a témákról, hiszen ez azt jelenti, gondolkodnak ezekről a problémákról. Ahhoz, hogy hosszú távú hatásokat mérjünk, még fiatal a program.

 

– Hány iskolában fut jelenleg a program?

 

Csilla: Nehéz erre a kérdésre pontosan válaszolni, mert amióta az önkormányzati iskolák állami kézbe kerültek, sok minden megváltozott; több helyen szünetel a program. Korábban jártunk Fótra, Biatorbágyra, Tökölre, Alsónémedibe és Budapesten mintegy 12 iskolába. Most jelen vagyunk Budakeszi valamennyi iskolájában, ami a kapacitásainkat eléggé leköti, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnáziumban, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, a Szent Margit Gimnáziumban és projektnapok keretében a Tököli Weöres Sándor Általános Iskolában és az I. kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban is tartunk órákat. Szülőklubot is vezetünk, példaként a Nagycsaládosok Országosok Egyesülete szervezésében zajló Szülők Akadémiája sorozatot emelném ki.

 

– Mire fordítjátok az ÉrMétől kapott támogatást?

 

Márti: Saját magunk továbbképzésére. A Gordon-féle konfliktuskezelés módszerét kezdtük el tavaly elsajátítani, ezt a képzést fogjuk a támogatás segítségével befejezni.

 

R.L. Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat