Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Az egyház társadalmi tanításáról közérthetően, egyszerűen

2015. 02. 27.

Letölthető Az igaz(i) élet felé című kiadvány.

„Miért vélik úgy, hogy a Katolikus Egyház társadalomról, vagyis az emberről szóló üzenete rejtve marad a szélesebb tömegek előtt? Miért marad rejtve?


A szociális tanítás szűk értelemben 13 pápai enciklikát, ill. egyházi dokumentumot foglal magába 1891-től, a Rerum Novarum megjelenésétől kezdődően napjainkig, amelyek szerzői mindig az aktuális társadalmi, gazdasági problémákra reflektáltak, s fejtették ki nézeteiket hosszú oldalakon keresztül. A pápai gondolatokat csak kevesen interpretálták egyszerűbb, közérthetőbb formában, a közember, aki nem a tudomány világában élt, nem sokat kapott belőlük. Ráadásul az enciklikák és dokumentumok olyan közös elveket is tartalmaznak, amelyek kibontása, rendszerezése, megfogalmazása egy külön elemző tudós csoport vagy egyén feladata lehet. Így az Egyház emberről, emberekről szóló nézetei inkább egy szűkebb réteg, egy tudományos világ sajátjává vált, s nem „csurgott le" a köznapi élet szférájába.


Ezt a hiányt igyekszik pótolni „Az igaz(i) élet felé" kiadvány, melyet olyan emberek írtak, akik 2 éven át tanulmányozták szervezett kurzuson a Katolikus Egyház társadalmi tanítását, s tudásuk birtokában képessé váltak annak lényegét, fő mondanivalóját közérthetően, egyszerűen, a köz- és egyéni élethez igazodva továbbadni. A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán lehetővé teszi, hogy hallgatói részletesen megismerjék, átlássák az Egyház szociális elveit, s közérthetően tovább adják azt. A KETEG Műhely tagjai már végzett hallgatók, ők a szerzői ennek a kiadványnak. Saját élettapasztalatuk és a tanítás széles körben való terjesztésének vágya motiválta őket a kiadvány megírására. A szociális tanítás egyik kulcsszava a „kölcsönösség." Ez feltételezi két félközött az ingyenes, nagylelkű, feltétel nélküli adást a másiknak, s feltételezi ugyanezt a másik féltől is. „Feltételes feltétel-nélküliség." Ilyen nagylelkűen írtuk meg, s adjuk mi, írók ezt a füzetet Önnek, s feltételezzük Öntől, kedves Olvasó a nagylelkű befogadást, megértést, érdeklődést. Célunk az volt, hogy Ön az életében, hétköznapjaiban, problémái közepette találjon útmutatást, megoldást az Egyház társadalmi tanításában, amelyet köznapi nyelven és példákkal fogalmaztunk meg Önnek."

 

Részlet Az igaz(i) élet felé című kiadvány ajánlásából. A kiadványt az ÉrMe Alapítvány jelentette meg, és a KETEG honlapjáról – illetve az alábbi képre kattintva – letölthető.

 

Az egyház társadalmi tanításáról közérthetően, egyszerűen

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat