Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Firenzében, majd Rómában ismerkedtek az etikus gazdaság elveivel a fiatalok

2017. 01. 31.

Az ÉrMének köszönhetően nyolc magyar is kiutazhatott a Summer School képzésre.

 

Akár dolgozunk, akár tanulunk, egész évben a vakációt várjuk. Tervezgetjük, mivel töltjük majd a szünetet. A tengerhez, Balatonra vagy a hegyekbe utazzunk? – gondolkodunk. Egy biztos: az utolsók között jut eszünkbe, hogy a pár szabad hetünket nyári egyetemen, tanulással töltsük.

 

Kivéve, ha a kéthetes oktatás Rómában, valamint Firenzében zajlik, és olyan izgalmas témát jár körül, mint hogy hogyan tudunk etikusan gazdálkodni, vállalkozni, vezetni egy céget, csapatot. Ezek a szempontok hamar meggyőzték Schumicky Máriát is, akit rendezvényszervezőként különösen foglalkoztatnak a fenti kérdések. „Nem vagyok az tengerparton nyaralós típus, inkább a tanulós, tevékeny programokat szeretem. de nem a klasszikus iskolapados módon" – magyarázza Maris, miért döntött azonnal a jelentkezés mellett. Persze az is sokat nyomott a latba, hogy a képzést Olaszországban rendezték, ahova mindig szeret visszajárni – vallja be mosolyogva.

 

Ő az ÉrMe Junior Klub tagjaként hallott a Summer Schoolról, melyet európai keresztény szervezetek koordinálnak. Segítségükkel végül augusztus közepén Firenzében gyűlt össze a nemzetközi csapat, melyben a magyarok nyolc fiatallal a második legnagyobb számban képviseltették magukat. A csoportban akadtak németek, belgák, szlovének és olaszok is. A színes társaságnak először össze kellett szoknia, érezhetően jelen voltak a kulturális és életszakaszbeli különbségek. Ebből a folyamatból azonnal rengeteget tanultak a résztvevők, s akkor még nem is esett szó a programokról.

 

Firenzében, majd Rómában ismerkedtek az etikus gazdaság elveivel a fiatalok

 

Firenzében, majd Rómában ismerkedtek az etikus gazdaság elveivel a fiatalok

 

A három részből álló nyári egyetem a Firenzében kezdődött, ahol először az etikus vezetés elméleteivel ismerkedtek meg az „egyetemisták". Több oktatóval közösen próbálták definiálni a témához elengedhetetlen fogalmakat: az etikát, a vezetést s ezek kapcsolatát. Az előadásokat városi séták és csoportmunkák színesítették, ahol „meglehetősen szabad kezet kaptunk a szellemi alkotásra, ami nagyon jó volt" – idézik fel a résztvevők.

 

Ezt a néhány napot jóval gyakorlatibb rész követte, szintén Firenzében, ahol azok maradhattak csak, akik már dolgoznak. A fiatalok a munka világából vett konkrét példák és szituációk alapján szembesültek az etikus vezetőkre váró kihívásokkal, s a tanult módszerekkel igyekeztek megoldani azokat. A képzés segített a leendő vállalkozóknak, hogy még azelőtt elgondolkodjanak a rájuk váró nehézségeken, mielőtt élesben találkoznának azokkal. Ám a diákok nemcsak kifelé, hanem befelé is figyelhettek. A mélyebb megismerésekhez és a megfelelő lelki és környezeti béke megteremtésére nagy figyelmet fordítottak a szervezők.

 

Egyik délután a fiatalok párban sétáltak fel a Fiesole hegyére, miközben arról beszélgettek: kik ők, és mi a hivatásuk. „Ez az alkalom egyszerűen teret teremtettek arra, hogy elmélyedjünk önmagunk és hivatásunk megismerésében" – mutat rá Maris, mit is jelent a nem klasszikus, iskolapados tanulás. De rendszeresek voltak a szabadban vagy templomok lépcsőin tartott képzések, vitaalkalmak is. „Volt, hogy idegenvezetővel vándoroltunk Firenzében, a toszkán tájakon, miközben meg-meg szakítottuk a túránkat egy-egy téma kifejtésére" – számolnak be élményeikről a magyar csapat tagjai.

 

Firenzében, majd Rómában ismerkedtek az etikus gazdaság elveivel a fiatalok

 

Firenzében, majd Rómában ismerkedtek az etikus gazdaság elveivel a fiatalok

 

A program harmadik részében, novemberben Rómába utaztak mindazok, akik a képzés első felében részt vettek. Ők az örök városban kapták a legnagyobb, s talán legnehezebb feladatukat: az etikai esküjük megírását.

 

Az „egyetemisták" a rengeteg új elméleti és gyakorlati tapasztalatuk mellett nagy szeretettel meséltek azokról, akik ezt a tudást átadták nekik. Többek között Martin Wilde-ról, a program német vezetőjéről, aki ahelyett, hogy elefántcsonttoronyból irányította volna az eseményeket, a fiatalok közé ült, s azonosult a problémáikkal, gondolataikkal és megosztotta személyes kétségeit és vízióit is. A diákok hasonlóképpen beszéltek Xavier Delevalról, a belga cégvezetőről is, akivel a San Miniato al monte lépcsőjén ülve lehetett a hiteles vezető ismérveiről beszélgetni; valamint a szintén belga Michel de Kemmeterről, aki az elméleti tréneri módszereket tökéletesen ültette át a gyakorlatba.

 

Schumicky Máriára azonban a legnagyobb hatást a firenzei képzés második részének vezetője és trénere, Hans Neff gyakorolta. „Ő végtelenül vidám ember, aki hosszú és küzdelmes életutat járt meg, az üzleti világ minden szépségét és borzalmát megtapasztalta, és ennek ellenére, vagy éppen ezért hiteles példaként állhat előttünk" – emlékszik vissza.

 

A fiatal rendezvényszervező számára a nyári egyetem legmeghatározóbb tanulsága is az emberekhez kapcsolódik. „A legfontosabb, amit innen hazahoztam, amit már oly sokszor megtapasztaltam az életben: hogy a közösségnek milyen hatalmas ereje van" – fogalmazza meg. Szerinte noha a vágyakozás valami jobbra egyénileg születik meg, ezek a vágyak valamilyen formában találkozva közös vágyakká, majd közös céllá alakulnak. Így történt ez Firenzében és Rómában is, ahol a fiatalokból egy országokon átívelő szellemi közösség alakult, melynek tagjai ugyanazt a célt tűzték maguk elé: etikusabbá, ezáltal élhetőbbé tenni az üzleti világot. Egy ilyen közösségi tapasztalat pedig – ha az ember szívvel-lélekkel, mindent beleadva tud jelen lenni – egész karriereket és életutakat képes új mederbe terelni, és ez által egy lassú folyamat részeként valóban elérhetik a végső célt is, az etikus gazdaság megvalósulását.

 

Ám ne higgyük, hogy a tanulás, a karriertervezés mellett a kikapcsolódás, élményszerzés háttérbe szorult a nyári egyetemen. Ez nem olyan iskola volt. „Ezek a napok voltak a tavalyi évem legjobbjai" – emlékeznek a magyar résztvevők, s az élménybeszámolóik alapján nem is csodálkozunk. Miközben az „egyetemisták" az üzletről hallgattak előadást, Toscana legrégibb vállalkozásánál, a Frescobaldi borászatnál, olivafák árnyékában kóstolták a helyi borokat és a prosciuttot. Úgy próbálták az etika lényegét megérteni, hogy közben a Firenzei dóm kupoláját csodálták.

 

S ha mindez nem lenne elég érv a Summer School mellett, Maris a legmeghatározóbb emlékét is megosztja velünk: „Éjszaka, a római utcákon hazafelé sétálva megpillantottam a Szent Péter Bazilikát, és éreztem azt a teljesen egyértelmű hívást: az Isten közösségre hív, és hivatást ad, hogy számít rám. Nos, mindezek egy ilyen program nélkül nem valósultak volna meg. Egész életedben hordozni fogom magamban azt az időt, amit ott töltöttem."

 

Talán mégis tud maradandóbb élményt, nagyobb felüdülést hozni egy nyári egyetem, mint pár hét a Balatonnál?

 

Meszleny Zita

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat