Bejelentkezés  |  Hírlevél
English
ÉrMeHáló
||||
Főoldal | Hírek

Máris a nemzetközi élvonalban van szakterületén az Applixation Kft.

2017. 05. 31.

Völgyi Dénes: „Ott voltunk a modern beltéri helyfüggő szolgáltatásokat megalapozó megoldások bölcsőjénél."

 

A jól kialakított helyfüggő szolgáltatások minden olyan vállalkozás számára hasznosak lehetnek, amelyek valamilyen módon árut, eszközt, járművet és személyt szeretnének követni, és ezekre belső vagy külső üzleti folyamatokat építeni – mondja a portálunknak adott interjúban Völgyi Dénes, az ilyen jellegű szolgáltatásokat nyújtó Applixation Kft. társ-ügyvezetője, az ÉrMe Junior Klub tagja. A raktárkészlet-kezelés, betegirányítás vagy a marketing területén is új perspektívákat kínáló szolgáltatásukat több jelentős cég is megrendelte; csaknem mindig titoktartási kötelezettség mellett.

 

 

- Azt tudjuk rólad, hogy az ÉrMe Junior Klub létrehozásában, megerősödésében nagy érdemeid vannak, de a hétköznapi munkádról kevesebbet tudunk. Az Applixation Kft. ismertető anyagában olvassuk, hogy egy szakmailag igen erős 7 fős informatikuscsapat alkotja a céget – neked mi ebben a helyed, a beosztásod, a feladatköröd?

 

Az Applixation Kft. egy fiatal startup vállalkozás, annak ellenére, hogy a csapatunk már több mint 6 éve együtt dolgozik különböző projekteken, ezért a startupokra jellemző módon természetesen több szerepkört is betöltök a hétköznapokban. Azon felül, hogy résztulajdonosként a tulajdonosi szemléletet is képviselem, feladatköreim az operatív ügyvezetéstől kezdve a projektmenedzsmenten keresztül egészen a fejlesztő munkáig terjednek. Úgy gondolom, hogy egy fejlesztésekkel foglalkozó startup esetében ez a többes szerepkör természetes is, hiszen egy nagyon izgalmas időszakot élünk meg, és napról napra építjük a céget, ami számos különböző feladat elvégzését igényli tőlem és a csapat többi tagjától is. Ugyanakkor ha egy területet mégis ki kellene emelnem, akkor az utóbbi időben elsősorban az üzletfejlesztés stratégiai és operatív feladatai kerültek előtérbe.

 

- Hányan vagytok tulajdonosok a cégben? Az ügyvezetés csak a te feladatod, vagy ebben osztozol valakivel?

 

Csapatunk mind a 7 tagja tulajdonos a cégben, mert fontosnak tartottuk, hogy mindenki egyformán motivált és elkötelezett legyen. Jól bejáratott csapatról beszélünk, nagyon régóta dolgozunk együtt, így a tulajdonosi szemlélet mindenkiben csak tovább erősíti a motivációt.
Az ügyvezetést megosztva, de teljesen önálló jogkörrel ketten látjuk el. Egy startup esetén különösen hasznos – de akár beszélhetünk bármilyen más vállalkozásról is –, hogy egy időben akár több helyen is legyen döntéshozó személy, mivel igen sűrű a céges életünk és sokszor még ketten sem vagyunk elegen, hogy egyszerre mindenhol ott legyünk.
Érdekes, de nem is olyan régen hangzott el a csapatunkban az előző év értékelésekor, hogy mindenki mennyivel több belső konfliktusra számított, és ehhez képest elég hamar tudtunk minden kérdésben konszenzusos döntést hozni. Azt hiszem, hogy itt jelentkezik a csapatunk egyik fő erőssége, hogy valójában már jó sok éve együtt dolgozunk, és a hangulat is sokszor inkább barát és családi, mintsem munkahelyi. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, jó kis csapat vagyunk...

 

- Erősen hangsúlyozzátok a szakértői csapat tudását, tapasztalatát – ez egyedi jellemzője e cégeteknek? Ez megkülönböztet titeket, jobbak vagytok ebben az informatikai piacon működő versenytársaitoknál?

 

A kiemelés nem véletlen, számunkra a szakértelem nagyon fontos érték, mivel tapasztalataink szerint sajnos ez manapság már egyre kevésbé magától értetődő. A versenytársaink között mi is számos alkalommal találkozunk olyan cégekkel, ahol a rövidtávú haszonszerzés miatt a szakmai kompetenciákat teljesen háttérbe szorítják, de legalábbis nem fordítanak érdemi energiát a folyamatos szakmai fejlődésre. Szinte már közhely, hogy az informatika az egyik leginkább fejlődő és változó szakterület, így egy szakmailag magát valamire tartó vállalkozásnak folyamatosan naprakésznek kell lennie. Emiatt csapatunkban kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos képzésre és az új technológiák elsajátítására. Szakmailag további előnyünk, hogy erős kutatás-fejlesztési háttérrel érkeztünk, ennek során az elmúlt 6 évben a technológiák széles spektrumával foglalkoztunk behatóan, az így nyert tapasztalatokat a mindennapi munkáink során sikerrel hasznosítjuk partnereink számára. Bízom benne, hogy az általunk képviselt szakmaiság és proaktív hozzáállásunk megkülönböztet minket a versenytársaktól, és már az első közös munka esetén ezt érezhetik a partnereink.

 

Máris a nemzetközi élvonalban van szakterületén az Applixation Kft.

 

- Olvassuk, hogy a „helyfüggő szolgáltatások" terén „hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő" informatikai szolgáltatást kínáltok. Lássuk először a dolog első felét: mit is jelentenek ezek a helyfüggő szolgáltatások?

 

Valóban viszonylag új fogalomról van szó, legalábbis a köztudatban még nem terjedt el. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minden olyan funkció és szolgáltatás, amely a felhasználónak vagy valamilyen eszközének a térbeli pozíciójára épül, az helyfüggő szolgáltatás. Talán a legjobb gyakorlati példa erre a GPS. Ma már számtalan esetben kapnak a felhasználók a telefonjaikra üzeneteket és felhívásokat a GPS pozíciójuk alapján. Ennek egy továbbfejlesztése a beltéri helymeghatározási technológiákra épülő Salecort szolgáltatásunk is, aminek köszönhetően a felhasználók egyedi ajánlatokat és felhívásokat kaphatnak például már a bevásárlóközponton belül is, egy adott bolt előtt elsétálva. Az ilyen innovatív megoldásoknak köszönhetően nem csak új marketingcsatornák nyílnak meg, hanem a végfelhasználók számára is jobb felhasználói élmény biztosítható az egyedi és helyfüggő ajánlatok segítségével.
Természetesen nemcsak a végfelhasználók, hanem az üzleti és ipari megrendelők számára is egyre több helyfüggő szolgáltatás érhető el. Ennek szellemében nyújtunk mi is a logisztika és raktárkezelés számára valósidejű áru- és targoncakövetést, vagy az egészségügyben a betegirányítás számára páciensek nyomonkövetését.

 

- És mit jelent az, hogy „hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedők" vagytok? Miben nyilvánul meg ez?

 

Elsősorban a tapasztalatunkban és az általunk alkalmazott technológiákban. Az utóbbi egy-két évben jutott el oda a technika, hogy igazán költséghatékonyan és megbízhatóan lehet különböző beltéri helyfüggő szolgáltatásokat nyújtani. Idáig viszont hosszú út vezetett, aminek mi már az első lépéseinél „ott voltunk". Mi már akkor ezekkel a technikákkal és megoldásokkal foglalkoztunk a K+F munkáink során, amikor a többségükből éppen hogy csak legyártották az első prototípusokat az egyetemeken és kutatóhelyeken. Így tényleg azt tudom mondani, hogy ott voltunk a modern beltéri helyfüggő szolgáltatások alapjait jelentő megoldások bölcsőjénél. Természetesen a verseny nagy, és hamarosan számos további piaci szereplő lesz, így nekünk is energiákat kell fektetnünk a fejlődésbe. De hogy konkrét példát is mondjak: az automatizált raktározási és készletnyilvántartás rendszerünk, a Logicort esetében alkalmazott UWB technológia annyira új, hogy világszinten is csak néhány olyan gyártó van, amelyik megfelelő eszközöket tud gyártani, de a legritkább esetben nyújtanak olyan átfogó szoftver- és hardvermegoldást egyben, mint mi. Arról nem is beszélve, hogy a kínált rendszerek jellemzően sok milliós, tízmilliós beruházást igényelnek a megrendelők oldaláról. Az általunk nyújtott raktározási szolgáltatás ennek csak a töredéke, és havidíjas konstrukcióban is elérhető. Tehát úgy gondolom, hogy nem csak technológiailag vagyunk az élvonalban, de egyedi üzleti modellünknek köszönhetően is versenyképesek vagyunk.

 

 

- Az említett példákon kívül milyen területeken lehet még jelentőségük ezeknek a helyfüggő szolgáltatásoknak? Lehet, hogy olyan cégek számára is előnyös lenne ez a tevékenységükhöz, amelyeknél még nem is sejtik, hogy milyen lehetőségek vannak ebben?

 

Nagyon jó a kérdés. Valóban, számos olyan vállalkozás van, akik még nem ismerték fel a beltéri helymeghatározásban és nyomkövetésben rejlő lehetőségeket, pedig nemcsak hatékonyságnövekedést és költségmegtakarítást, de akár értékesítési árbevétel-növekedést hozhatna számukra a megfelelő helyfüggő szolgáltatás bevezetése. Természetesen bizonyos területeken, mint például a raktárkészlet-kezelés, betegirányítás vagy éppen a marketing, ezek a megoldások már többé-kevésbé ismertek, hiszen ezeken a területeken nagyon szembeötlő módon jelentkeztek a problémák. Ezeket figyelembe véve az Applixation Kft. csapata igyekszik mindenki számára nemcsak fejlesztési szolgáltatást nyújtani, hanem ezzel párhuzamosan szakmai tanácsadást is biztosítani a lehetőségekről és az optimális felhasználási módokról. Számunkra fontos, hogy senkinek nem engedjük el a kezét, már a kezdetektől fogva segítünk megismerni a lehetőségeket. Hiszem, hogy a jól kialakított helyfüggő szolgáltatások minden olyan vállalkozás számára hasznosak lehetnek, amelyek valamilyen módon árut, eszközt, járművet és személyt szeretnének követni, és ezekre belső vagy külső üzleti folyamatokat építeni.

 

- Melyek a legfontosabb referenciáitok? Tudsz esetleg igazán nagynevű megrendelőket említeni?

 

Erre a kérdésre nehezen tudok válaszolni. Egyrészről vállalkozásunk másfél éve alakult meg ebben a formában, így az ezt megelőző munkáinkat értelemszerűen nem nevesíthetem, bár több mint 40 közös projektet valósított meg a csapatunk együtt. Természetesen szerencsére az elmúlt más fél évben is számos partnerrel dolgoztunk már együtt, de mivel ezek szinte kivétel nélkül B2B konstrukciók voltak, így köt minket a titoktartási kötelezettség. Általánosságban elmondható, hogy komplex mobil kérdőíves rendszer fejlesztésétől kezdve, nagy nevű magyar borászat logisztikai rendszerének megvalósításáig több munkánk is volt ebben az időszakban. Természetesen az általunk fejlesztett szolgáltatások és termékek (Logicort, Medicort, Salecort) nyilvánosak, így azt bárki megismerheti.

 

- Melyek azok a munkáitok, amelyek a legígéretesebbnek tűnnek most a jövő szempontjából?

 

A raktárnyilvántartással és automatizációval foglalkozó Logicort termékünket tartom ilyennek, mivel igen jelentős a kereslet a logisztika és raktározás terén a nyilvántartások hatékonyságának növelésére.

 

- Hogyan látod az informatikai piac helyzetét? Mindenhonnan azt halljuk, hogy nagy a kereslet ezekre a szolgáltatásokra, de kevés az igazán jó szakember, magasak a fizetések... Te hogyan tapasztalod ezt?

 

Hasonlóan, hiszen ezek már nem újkeletű problémák. Ugyanakkor a helyzet árnyaltabb ennél. Egyrészről a kereslet valóban nagy, ugyanakkor az informatikai fejlesztések költségeitől – néha valóban jogosan – sokan el is riadnak, amint szembesülnek a részletekkel. Ez részben érthető is, ugyanakkor sokszor azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek csak a nyers számokat nézik, nem pedig a fejlesztéssel elérhető és már középtávon is jelentkező hasznokat, illetve költségcsökkenéseket. Ilyenkor az ügyfelek tipikusan inkább különböző alternatív megoldásokat választanak, például egyetemista diákokat vagy kevésbé profi cégeket keresnek meg. Bár természetesen itt is akad kivétel, azért a tapasztalataink és a beérkező visszajelzések alapján általában az a helyzet, hogy ezek a megoldások hosszabb távon végül költségesebbek lesznek a megrendelőnek, mint ha elsőre egy profi vállalkozással végeztetnék el a feladatot. Én mindenkinek azt tudom javasolni, aki fejlesztésben gondolkozik, hogy inkább egy kisebb funkcióhalmazzal, alap szolgáltatási csomaggal induljon el, de annak lefejlesztését megbízható és „hivatalos" vállalkozásra bízza. Ezen a területen is igaz, hogy a kirívóan olcsó vállalkozások nem véletlenül annyira olcsók. Az ilyen konstrukciók tipikus forrásai a soha el nem készülő fejlesztéseknek és a garancia nélküli szolgáltatásoknak.

 

- Lehet, hogy ez most nehezebb kérdés lesz: meg tud jelenni valamiképpen a munkádban a keresztény világnézet és értékrend? Ha igen, hogyan?

 

Talán az eddigi legkönnyebb kérdés... :) Alapvetően nem is tudnám máshogy végezni a munkámat, mint ennek az értékrendnek a mentén. Számomra sokkal fontosabb, hogy nyugodt lelkiismerettel feküdjek le, annak tudatában, hogy megrendelőink irányába maximálisan korrektül jártunk el, mint hogy a rövid távú haszon érdekében kihasználjuk őket. Szerintem sokkal hatékonyabb és hosszútávon jövedelmezőbb is, ha az ember inkább elenged megkereséseket, vagy őszintén tájékoztatja a megrendelőt a projekt végén várható valós költségekről, függetlenül attól, hogy a megrendelő mit szeretne hallani. Végül mindig a win-win szituációk eredményesek, és mivel mi hosszútávra tervezünk, ez számunkra az egyetlen járható út. Természetesen ez a szemlélet és az értékrend a csapatunk többi tagjára is jellemző, függetlenül attól, hogy melyikünk mennyire vallja magáénak a keresztény világszemléletet. Apróság, de rajtam kívül még három volt bencés diák is a csapatunk tagja.

 

- Az ÉrMe Hálózaton belül létrejött már számodra, illetve a cég számára valamilyen üzleti jellegű kapcsolat?

 

Nagy szívfájdalmam, hogy eddig még nem. Voltak próbálkozások, le is ültünk beszélgetni már néhány ÉrMe-taggal is, de egy-két megbeszélésnél tovább sajnos nem jutottunk eddig. Tapasztalatom szerint az ÉrMe Hálózaton belül is igaz, hogy nagyon nehéz a meglévő üzletmenetük mellé új projekteket is indítani, így a közös munka egyelőre várat magára. Továbbra sem mondtam le a közös projektekről, de ami az üzleti lehetőségeket illeti, a tapasztalatok alapján most inkább kifelé tekintünk mi is. Természetesen nagyon várom, hogy valamelyik ÉrMe-taggal együtt dolgozhassunk, mert mindig öröm a közösségben tevékenykedni és közösen értéket teremteni.

 

- Összességében mit jelent számodra az ÉrMe, miért fontos neked, hogy a tagja vagy?

 

Számomra egy nagyon fontos közösséget jelent. Rengeteg kiváló embert és barátot ismertem meg itt az évek alatt, akik nélkül ma már, úgy érzem, hiányozna valami az életemből. Az ÉrMe-rendezvényeken úgy érzem, szinte már hazajárok. Az ÉrMe Junior Klub révén pedig – a hálózat támogatásának köszönhetően is – sokat tanulhattam a networking és a vállalkozások világáról is, amit a saját startup cégünkben tudok hasznosítani.

 

B. G.

 

 

KeSzi 

Keresztény Sziget 2018.

Nyitólap

Időpont: május 26. szombat. Helyszín: Budapest, Margit-sziget.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

Eseménynaptár 
2018. április
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
További események 
ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
Statútum
ÉrMe-könyvtár
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Katolikus Társadalmi Napok
Állásközvetítés
Jótékonysági árverés
Szövetségeseink
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat