Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Megdöbbentően nagy az extrém magas szintű stresszben élők aránya

2017. 01. 15.

Feláldozzuk az életünket a munkahelyünkért? Kérdőíves felméréssel keresték a választ.

 

ÉrMe-klubtagunk, Ujváry András, és felesége, Fazakas Márta a közelmúltban kérdőívet tettek közzé, mely alapvetően arra a kérdésre keresi a választ: milyen mértékben áldozzuk fel az életünket a munkahelyünkért; kit vagy mit szolgálunk valójában? Igaz-e a hazai vállalkozókra/munkavállalókra, hogy kikészítik magukat munkahelyükön, vállalkozásukban?

 

Az online kérdőívet több, mint kétszázan töltötték ki, közülük sokan az ÉrMe tagjai, illetve azok ismerősei, családtagjai közül kerültek ki. A kitöltőktől – önbevallásos alapon – azt kérték: súlyozzák a legtipikusabb, legbeszédesebb stressztüneteket, melyekkel már találkoztak magukon. A teszt tehát azt méri, hogy a kitöltők milyen mértékű stresszt élnek meg a mindennapokban.

 

„A válaszokból kirajzolódó kép számunkra is döbbenetes" – foglalja össze röviden Ujváry András a felmérés első tanulságait.


A kérdőívek alapján ugyanis az alábbi eredményeket kapták:

 

„A kitöltők csupán 6%-a él meg normál mértékű stresszt. Ők azok, akik valószínűleg az elmúlt időszakban havonta egyszer-egyszer éltek csak át valamilyen fizikai, lelki vagy mentális stressztünetet, ami arra enged következtetni, hogy az életükben jelentkező stresszhelyzeteket hatékonyan kezelik.

 

A kitöltők 34%-a a normál szintet meghaladó stresszt élt meg az utóbbi időben, azaz néhány stressztünet már hetente vagy állandósult jelleggel jelentkezett náluk. Ez arra enged következtetni, hogy van olyan stresszforrás az életükben, amivel nehezen birkóznak meg: tartósan jelen van vagy makacs módon vissza-visszatér.

 

A kitöltők 22%-a magas szintű stresszt élt meg az elmúlt időszakban, azaz a stressz valamely fizikai, lelki vagy mentális tünete heti gyakorisággal jelentkezett náluk, és valószínűleg egy-két állandóan jelentkező panasszal már együtt is élnek. Az emberi elme csodákra képes, sok mindent meg tudunk szokni, de ennek a mértékű stressznek már komoly ára lehet: az egészségünkkel vagy családi/baráti kapcsolatainkkal fizethetünk érte.

 

Megdöbbentően nagy az extrém magas szintű stresszben élők aránya

 

Megdöbbentő eredmény számunkra is, hogy kitöltőink 38%-a a kérdőív alapján extrém magas stresszben él. Az ő életükben a stressz már feltehetőleg állandósult, és ebben az állapotban a különálló stresszhelyzetek negatív hatásai összeadódnak (ez az ún. kumulatív stressz). Ilyen magas stressznyomás alatt komoly esélye van súlyos betegség vagy baleset átélésére, lehet, hogy ez már meg is történt náluk. Mindenképpen javasoltuk számukra szakember bevonását, mert a kumulatív stressz hatása alatt már nem látjuk tisztán döntési lehetőségeink teljes spektrumát!"

 

További gondolatok a stresszről és a stressz kezelhetőségéről, illetve az ezzel kapcsolatos vezetői felelősségről Ujváry András cége, az Exline Kft. honlapján olvashatók >> 

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat