Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Mekkora GDP kell a boldogsághoz?

2012. 06. 24.

Megmérték: egy szint fölött a jövedelem növekedése már alig növeli az elégedettséget. 

Egy bizonyos szintig a nemzeti jövedelem növekedése meredeken javítja az adott országban élő emberek elégedettségét, egy határ fölött viszont a görbe határozottan ellaposodik: tehát a gazdasági növekedés már alig-alig járul hozzá az elégedettség növekedéséhez. Ezt üzleti nyelven úgyis megfogalmazhatjuk: egy szint fölött aránytalanul nagy befektetéssel aránytalanul kis haszonra tudunk csak szert tenni. Mindebben az a jó hír, hogy a gazdasági növekedés a fejlett országokban immár nem tekinthető abszolút célnak, hiszen ez az emberek elégedettségét, boldogságát csak csekély mértékben befolyásolja.

 

Ezt az érdekes gondolatot ifj. Rohály Gábor, a Naphimnusz Teremésvédelmi Egyesület alelnöke vetette fel abban az előadásában, amelyet a Budapesti ÉrMe Klub 2012. júniusi összejövetelén tartott.

 

Az interneten utánanézve például a Gallup egy 2008-as publikációjára bukkanhatunk, mely az említett jelenséget mutatja be, többek között az alábbi grafikonnal:

 

Mekkora GDP kell a boldogsághoz?

 

 

Az alábbi - a fentivel összhangban lévő - képet pedig egy magyar nyelvű tanulmányból vettük (melyben számos egyéb érdekes összefüggésről is olvashatunk a "nemzeti boldogság" forrásairól, ill. az úgynevezett Easterlin-paradoxonról).

 

Mekkora GDP kell a boldogsághoz?

 

A volt szocialista országok többnyire még a görbe meredek szakasza környékén találhatók, de e körön belül a szerencsésebb sorsú kelet-közép-európai országok nemzeti jövedelme már megközelíti azt a szintet, amely fölött már alig növelhető anyagiakkal az elégedettségi fok:

 

Mekkora GDP kell a boldogsághoz?

 

 

Térjünk vissza Rohály Gábor előadására: mint felhívta a figyelmet, ha a fejlett országokban a nemzeti jövedelem, illetve a gazdasági jólét megszűnik elsőrendű cél lenni, akkor előtérbe kerülhetnek egyéb értékek is. Ezek között említette - Pál Ferenc gondolatmenetére hivatkozva - a létezés örömét, a belső béke megélését, a feltétlen szeretetet, a jóságélményt és az egység (közösség) megélését. Ha pedig ezek előtétbe kerülnek, akkor jelentkezni fog mindennek a társadalmi haszna is: idő és energia szabadul fel, csökkennek a feszültségek.

 

Nem ismertetjül itt az előadás teljes gondolatmenetét, de a keresztény szemléletű környezetvédelem, a teremtésvédelem témakörében számos figyelemre méltó gondolatot találhatunk az egyesület honlapján: www.teremtesvedelem.hu 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat