Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Melyik farkast etetjük a válság idején?

2012. 05. 30.

Keressünk új nézőpontot! Akár külső támogató szakember segítségével. 

Dózsa Gergely coach szakember, a Budapesti ÉrMe Klub tagja a Computerworld magazin 20. számában jelentette meg cikkét, melyet – a kiadó hozzájárulásával – itt is közzéteszünk:

 

Válságot élünk meg a világban. A pénzügyi-gazdasági válság befurakodik privát életünkbe, és ez kihat vezetői hatékonyságunkra, lelkesedésünkre és így eredményeinkre is.

 

Vajon mi mindent tapasztal meg ilyenkor egy IT-területen működő vezető? Folyamatos költségcsökkentés, a kiadási oldalon leghátulra kerülnek az IT-beruházások. Nincs bónusz, elmarad a fizetésemelés. Kevesebben látják el ugyanazt a munkát. Nagyobb hatékonyság elvárása – kevesebb erőforrással. Mindezt hogyan valósítsa meg? Hogy éli túl? Meglesz-e a pozíciója/cége holnap is? Hogyan lesz eredményes ilyen nehéz környezetben, ilyen kilátástalan szűkös lehetőségek és erőforrások között? Melyik projektje lesz a megoldás a helyzetére? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkozom coachként. Természetes érzés az elbizonytalanodás. És ezek nehéz dolgok. Hogy dönthet egy IT-vezető előremutatóan ilyen helyzetben?

 

Természetes következmény, hogy csökken a lelkesedés, egyre nehezebb innovatívnak lenni. Vannak még ötletei, de nem látja reálisan, hogy melyiket valósítsa meg. Minden döntésnek egyre nagyobb a kockázata.

 

Ezek azok a szituációk, amelyekben coachként igazán meg tudom élni támogató egyéniségemet, tudom alkalmazni fejlesztő eszköztáram és hasznosítani eddigi üzleti tapasztalatomat.

 

Van-e megoldás? Igen! Egy másik nézőpont! Keressük magunkban! Ha ez már nehezen megy egyedül, akkor keressünk külső lehetőséget, egy támogató szakembert.

 

A coaching ilyenkor ideális támogatási forma. Eszköztára sok lehetőséget, ötletet és megoldást kínál. A coach rávezeti ügyfelét, hogy felismerje a rögzült gondolkodási módokat, és kíséri a továbblépésben. Két egyszerű és célravezető lehetőséget szeretnék megosztani az olvasókkal, ami ilyen helyzetben ügyfeleimnél – és nálam is – sikeresen működik.

 

Elsőként fogalmazzuk meg pontosan célunkat. Ha látjuk a célt, akkor már tudunk felé menni. Kedvenc példaképem Edison, aki több mint 10000 kísérletet végzett, mire feltalálta az izzólámpát. Megvolt az álma, a célja. Utána minden egyes lépés, kísérlet a céljai elérését segítette. Ez lett a megtapasztalása.

 

A célhoz kapcsolódóan vegyük számba saját (és csapatunk) erősségeit, képességeit. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak. Egészen biztos, hogy eszünkbe jutott már több megoldási lehetőség vagy lépés, amely előbbre visz, amelyeket még nem próbáltunk ki. Nézzük meg, kik támogatnak az úton (a coachom, a szakmai mentorom, barátaim, párom, egy példaképem mintája stb.). Milyen tapasztalatot gyűjtöttünk már hasonló élethelyzetekben, és ott mi hozta (vagy mit tettem, ami hozta) a fordulópontot, vagy mi a tanulsága számunkra egy adott korábbi tapasztatunknak. Ha már megvannak az erőforrásaink és lehetőségeink, tudjuk, mi áll a rendelkezésünkre, tudjuk a célunkat, akkor mi állhat utunkba?

 

Másik megoldási lehetőségként egy mese jutott eszembe, amit szeretett tanítómtól hallottam. Nagypapa leejti frissen teletöltött kávésbögréjét, és bár ilyet nem szokott tenni, most elkáromkodja magát. Kis unokája nagyon megijed, és elkezd szipogni. Nagypapa megsajnálja, szeretettel az ölébe veszi és azt mondja neki:

– Tudod, kis unokám, az én fejemben két farkas van. Az egyik dühös és keserű, míg a másik támogat. És most a dühös volt fölényben.

 – Jó, jó nagypapa, de ha két farkas van a fejedben, akkor melyik fog nyerni?

Nagypapa elgondolkozik és azt mondja:

– Hát az, amelyiket etetem!

 

Visszatérve a címbéli kérdéshez: Ön döntött már, hogy melyik farkast eteti?

 

Dózsa Gergely

coach, Coachok Szakmai Szövetsége, BKIK Coaching Szemléletű Tanácsadók szakmai osztály alapító tagja 


Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat