Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség

2013. 03. 05.

ÉrMe-támogatást is kapott a Mélyben és Reményben Alapítvány. 

 

Az ÉrMe Üzleti Hálózat 2011. decemberi jótékonysági árverésén – többek között – a Mélyben és Reményben Alapítványt támogatta, mely Kaposvár környéki falvak mélyszegénységben élő családjait segíti. Az alapító, Lelovics Béla, egy informatikai cég tulajdonosa, bár Kaposváron él, a budapesti ÉrMe-klub tagja. Őt kérdeztük, hogy megismerkedjünk a szegények érdekében végzett munkájukkal, s hogy közelebbről lássuk, milyen közegben hasznosult az ÉrMe-támogatás.

 

– Két éve alapítottad meg a Mélyben és Reményben Alapítványt. Hány családdal foglalkoztok jelenleg?

 

– Huszonhárom családdal foglalkozunk rendszeresen. A falvakban, ahol jelen vagyunk, még Borsodnál is rosszabb a helyzet, tényleg nincs semmi munkahely, és a támogatások se érnek el ide. Rengeteg a csonka család; általában apa nincs, és néha azért, mert börtönben ül. Az alapítványt építész és mentálhigiénés ismerősünkkel, Mohayné Farkas Ibolyával (ő a szíve, lelke és motorja), a kuratórium tagjaival és számos önkéntessel csináljuk közösen. Személyre szabott segítséget adunk a családoknak, ugyanakkor képessé próbáljuk tenni őket arra, hogy szűkös lehetőségeiken belül önállóan alakíthassák az életüket.

 

– Hogyan juttok el egy családhoz? Hogyan találjátok meg azokat, akik tényleg leginkább segítségre szorulnak?

 

– Mindegyik családdal közvetlen kapcsolatunk van, az alapítvány egyik kuratóriumi tagja pedig hitoktató: munkáján keresztül ismeri a szülőket, valamint a családok hátterét, így tényleg ott tudunk segíteni, ahol a legnagyobb a szükség. Minden családot elvállal egy önkéntes: onnantól kezdve ő jár ki hozzájuk, ő viszi az ételt, ő kérdezi meg, hogy mire van szükségük, ő beszélget velük. Egyfajta mentálhigiénés kapcsolat is kialakul a segítettekkel. A személyes kapcsolatnak köszönhetően valóban azt tudjuk adni a családoknak, amire éppen szükségük van: ha harmincnyolcas cipő kell, akkor azt viszünk, ha gyógyszer kell, akkor azt. Emellett folyamatosan azon vagyunk, hogy öngondoskodásra neveljük a támogatottakat. Több családnak például segítettünk a vízbevezetésben, mert csak szennyezett vizű, ásott kút volt az udvarukon. Adtunk kölcsön szerszámokat, hívtunk szerelőt a bekötéshez, de a vízvezetékek nyomvonalát a nagyfiúnak vagy az apának kellett kiásnia. Volt, aki már aznap estére megvolt az egésszel!

 

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség

 

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség

 

 

– Visszatekintve az alapítvány elmúlt két évére, mi volt a legnagyobb sikeretek?

 

– Amikor valaki ennyire mélyen van, már az odafordulás nagyon sokat jelent, ezért nehéz kiemelni egy dolgot. De például azt sosem fogom elfelejteni, amikor egy ötgyermekes családban a középső gyerek a mi segítségünkkel tanult meg beszélni. Már nem volt kicsi, mégsem tudott egy szót se: csak fel-alá rohangált a szobában, és beszéd helyett ugató hangokat adott. Kiderült, hogy az anyának fogalma sem volt arról, hogy a gyerekhez beszélni kellene. A szülőket legalább annyira nevelni kell, mint a gyerekeket. Meg kellett tanítani az anyát arra, hogy beszélgessen a gyerekeivel. A kilátástalan pangó helyzetből, személyes és anyagi támogatásunkkal elindultak a fejlődés útján: rendbe hozták a tetőt, bevezették a vizet, csirkeólat építettek és újabb terveik vannak.

 

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség

 

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség

 

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség

 

 

– Milyen forrásai vannak az alapítványnak? Miből finanszírozzátok az általatok támogatott családok ellátását?

 

– Elsősorban jószándékú embereket, támogatókat keresünk, illetve jótékonysági hangversenyt is szerveztünk. Ötezer forint értékű élelmiszercsomagot viszünk havonta egy-egy családnak, tehát évi hatvanezer forinttal valaki hozzájárulhat egy család egész éves élelmiszer-támogatásához. Ez szerintem nem beláthatatlan összeg. A támogatást kizárólag a támogatottak kapják, mivel mi magunk segítünk: saját kocsinkkal, szabadidőnkben megyünk ki a családokhoz.

 

– Lelkileg mit tud adni a segítés?

 

– Az alapítvány tagjai és az önkéntesek hetente járnak ki. A szülők mellett elsősorban a gyerekkel foglalkoznak: korrepetálás, hittan, játék, közösségi tevékenységek, személyes beszélgetés. Idealisták is vagyunk, meg nem is. Van, aki bírja ezt a munkát, van, aki nem, és abbahagyja. A sikerek mellett számos kudarc is ér: sokszor átvertek minket, eljátsszák a bizalmunkat. De hát az élet is ilyen, ott sem tökéletes minden. Viszont ha már a harmadik biciklit viszem valakinek, és látom, hogy az előző ki van dobva a hóba, és nem vigyáz rá, megmondom, hogy az életben nem kap többé biciklit, ha nem tudja megbecsülni. Ezután beviszi a biciklit. Eddig három gyereket juttattunk katolikus kollégiumba, ahol fűtenek, foglalkoznak velük. Nyolc alkalommal tartottunk nyári tábort, amin 25-30 fő vett részt, és tizenhárom gyereket vittünk a Balatonhoz. Ott laknak tőle 50 km-re, de még életükben nem látták. Ezeknek az embereknek a többsége még a saját faluját sem hagyta el soha.

 

Ott segítenek, ahol legnagyobb a szükség– A LeloSoft Kft. ügyvezetőjeként szoftverfejlesztéssel, adatbázis-kezeléssel foglalkozol. Mit érdemes tudnunk a vállalkozásról?

 

– Cégünk a MÁV-nak dolgozik, több különálló országos lefedettségű szervezetnek. Pár év alatt több mint ezer főre nőtt a rendszereinket alkalmazó kliensek száma. A MÁV teljes tárgyi eszköz és anyagnyilvántartása, valamint rendkívül bonyolult szabályozottságú ruhagazdálkodása (több mint 30 ezer fő) a mi IT rendszereinket használja. A stratégiám mindig az volt: többet adni, mint amiben megállapodtunk. Úgy gondolom, ha becsületesen dolgozunk, és jóval többet adunk a megbeszéltnél, akkor miért keresnének más céget a feladatra? Ez hosszú távú stratégia, és 28 éve működik. Persze semmi bizonyosság nem következik abból, ami eddig történt. Lehet, hogy holnap minden más lesz. Ezért azt tartom, hogy nem szabad ragaszkodni a dolgokhoz, tudni kell elengedni is őket. Viszont minden olyat, amit megtehetek, tegyem meg. Tevékenységünk: egyedi IT rendszerek tervezése, fejlesztése, üzemeltetése, support, kommunikációs és adatbázis jellegű tevékenységek. A rendszereink testreszabott, egyedi, kompakt rendszerek; gyorsak, mert csak olyan dolgok vannak bennük, amire valóban szükség van. Úgy gondolom, hogy ez teljesen megegyezik a világban levő tendenciával, például hogy nem a teljes CD kell, hanem csak 1-2 szám, de az mielőbb, és mérsékeltebb áron. A fejlesztések mellett a rendszereinket mindvégig üzemeltetjük. Akár évtizedeken keresztül követjük az állandóan változó ügyvitelt, a struktúrákat, programokat folyamatosan fejlesztjük, illetve – amennyiben szükséges – megújulva merőben új rendszerekre cseréljük. Példa erre a „VEGA" nevű online rendszerünk, melyet fél éve sikeresen vezettünk be.

 

– Mit jelent számodra az ÉrMe?

 

– Gyakran felmerül bennem a kérdés, hogy hogyan maradhat az ember a Jóisten közelében cégvezetőként. Jó olyan emberekkel találkozni és beszélgetni, akik hasonló helyzetben vannak. Kiváló kezdeményezésnek tartom például az összekovácsolásokat, ahol a felszínen túl is meg tudjuk ismerni egymást.

 

R. L. Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat