Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Vatikáni elismerést kapott a „tágabb értelemre” alapozó hazai gazdasági képzésért Baritz Laura nővér

2017. 09. 27.

A KETEG képzés és a kapcsolódó rendezvények szervezésében az ÉrMe Hálózat is nagy szerepet vállalt. FRISSÍTÉS: Laura nővér és Tóth József kezet foghattak Ferenc pápával az audiencián!

 

Vatikáni elismerést kapott a „tágabb értelemre” alapozó hazai gazdasági képzésért Baritz Laura nővér

 

Ferenc pápa mellett jobbra, kék zakóban Tóth József ÉrMe-elnök, tőle jobbra Baritz Laura domonkos nővér, a KETEG vezetője. A fotó a pápai audencia után készült, az Expanded Reason Award átadásának másnapján

 

 

A Joseph Ratzinger Vatican Alapítvány és a madridi Francisco de Vitoria Egyetem által az év elején kiírt Expanded Reason Award nemzetközi pályázat „tanítás" kategóriájának díját – 367 pályázó és 30 ország közül –, a magyarországi Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés és misszió kapta. (Ugyanebben a kategóriában az amerikai Loyola Egyetem is díjat nyert.)


A KETEG eredetileg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola posztgraduális négy féléves akkreditált képzési programja és a Budapesti Corvinus Egyetem választható tantárgy kínálata, „Emberközpontú gazdaság" néven. A KETEG képzés gondozását, az elvek hirdetésének, terjesztésének misszióját – konferenciák rendezése, könyvek, kiadványok publikálása, szalon vezetése, ismeretterjesztő előadások tartása formájában –, valamint a kapcsolódó kutatási tevékenységet a KETEG-OIKONOMIA Kutatóintézet és Alapítvány végzi, amelynek alapítói a magyarországi Domonkos Nővérek Kongregációja és az ÉrMe Alapítvány.


Az Expanded Reason Award XVI. Benedek pápa koncepciója alapján született. Olyan képzési, kutatási programokat díjazva, amelyek egy konkrét szakmai terület (például biológia, informatika, orvoslás, közgazdaságtan stb.) szűken vett értelmezése helyett egy tágabb értelemre (expanded reason) támaszkodnak, vagyis ahol a diszciplína magába foglalja az emberről és a tudományterület végső céljáról szóló kérdések tárgyalását is. A pályázat tehát olyan munkákat keresett, ahol a világi szaktudományok tanítása, kutatása párosul a teológia, filozófia, erkölcstan kérdéseivel is, így adva egy holisztikus, integrált szemléletet az egyes tudományos kérdéseknek, témáknak, amelyek nem téveszthetik szem elől az ember valódi lényegét, szükségleteit, céljait, természetét – mondja a díjról dr. Baritz Laura domonkos nővér, a KETEG képzés vezetője, kezdeményezője.


A közgazdasági végzettséggel és tudományos fokozattal is rendelkező szerzetesnővértől megtudtuk: a KETEG képzés 2010-ben kezdődött a budapesti Sapientián, három tantárgyblokkban valósítva meg az integrált szemléletű, „emberközpontú gazdaság" oktatását az Egyház társadalmi tanításának alapján. A teológiai-filozófiai blokk, részletesen foglalkozva antropológiai kérdésekkel, mintegy megalapozza az erényetikai alapokon tárgyalt gazdaság emberképét, a „homo moralis"-t, illetve a gazdasági életben a kölcsönösséget is megvalósítani képes „homo reciprocans"-t; a társadalomtudományi blokk látókör-bővítő tantárgyakat kínál, elmélyítve a közgazdasági diszciplína integrációs és társadalmi jellegét; a harmadik pedig a gazdasági témákat felölelő közgazdasági blokk, amely már „emberközpontú" szemléletben tárgyalja az adott gazdasági tárgyakat. A Sapientia és a Corvinus együttműködése alapján kezdődött 2013-ban a Corvinuson folyó képzés, melynek hallgatói létszáma eléri a 180 főt félévente. A KETEG képzés együttműködik a római Pápai Szent Tamás Egyetemmel (Angelicum) is.


A KETEG OIKONOMIA Alapítvány 2015 óta vezeti a KETEG missziót, amelynek segítségével az „emberközpontú" gazdasági elvek mind szélesebb tudományos és köznapi körben válnak ismertté. Az alapítvány nevéhez fűződnek – az ÉrMe Hálózat szervezésében lebonyolított – nagyszabású konferenciák (például: „A boldogság közgazdaságtana", „Pénzen innen és túl"), jelentős könyvek (például: „Emberközpontú gazdaság, szakkönyv az etikus és fenntartható gazdasághoz"; Antonio Genovesi: Értekezések a kereskedelemről avagy a polgári gazdaságról, 1765-69; Baritz Sarolta Laura OP: Háromdimenziós gazdaság. Lehet gazdálkodni erényetikai paradigmában), továbbá könyvbemutatók, valamint a KETEG szalon szervezése. Az alapítvány jogosultsága kiterjed a kutatási, ismeretterjesztési tevékenységekre is.


Az Expanded Reason Award további lendületet ad a KETEG képzés és misszió folytatásához, bővítéséhez – teszi hozzá Laura nővér.


A díjat 2017. szeptember 27-én vette át a Vatikánban dr. Baritz Laura OP; a díjátadáson jelen volt Tóth József, az ÉrMe Hálózat elnöke, az ÉrMe Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

 


 

 

FRISSÍTÉS, 2017. 09. 28.:
Ferenc pápával is találkozott Laura nővér és Tóth József

 

Mint a Vatikáni Rádió hírül adta, jelen voltak a pápai kihallgatáson és személyesen találkozhattak, kezet foghattak a Szentatyával a „Tágabb értelem" nemzetközi díj átadása alkalmából a KETEG-misszió képviseletében Rómában tartózkodó magyar küldöttség tagjai: Baritz Sarolta Laura domonkos nővér és Tóth József, az ÉRME Hálózat elnöke.
A találkozó után mindketten röviden nyilatkoztak is a rádiónak; a hangfelvételt itt lehet meghallgatni >> 

 

A Bonum TV-nek adott korábbi nyilatkozatuk itt látható:

 

 

 


 

További díjazottak

 

A további díjazottakról már szeptember 26-án, kedden délelőtt tájékoztatták a média képviselőit a Szentszék sajtótermében. Mint a Vatikáni Rádió honlapján olvasható, a sajtókonferencián P. Federico Lombardi SJ, az alapítvány elnöke emlékeztetett: a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek Vatikáni Alapítványt 2010-ben hozták létre azzal a céllal, hogy támogassa az emeritus pápa munkásságának és tanításának elmélyítését és publikálását, illetve szélesebb körben segítse a teológiai tanulmányok és az ahhoz kapcsolódó tudományok művelését.

 

Újdonság a „Tágabb értelem" pályázat, amelyet Joseph Ratzinger egyik központi gondolata alapján dolgoztak ki – magyarázta P. Lombardi. Egy átfogó és nyitott látásmódra van szükség az értelemről, és annak gyakorlásáról az igazság keresésében, valamint az emberiség alapvető kérdéseire és sorsára adott kérdések megválaszolásában.

 

2017 áprilisáig 367 pályamű érkezett be a nemzetközi zsűrihez, 30 különböző ország 170 egyeteméről. Nagyon széles körű volt a témaválasztás: jogtudomány, gazdaság és szociológia, kommunikáció, fizika, biológia, környezettudomány, biomedicina és egészség, mérnöki tudomány és építészet, humántudományok, filozófia és teológia egyaránt szerepelt a feldolgozott pályamunkákban. A zsűri júliusban Madridban ült össze, hogy a kutatás, illetve a tanítás kategóriában két-két díjazottat kiválasszon.


A kutatás kategória díjazottja


Darcia Narviaez, az amerikai (USA) Notre Dame Egyetemről a „Neurobiológia és az emberi erkölcs fejlődése" pályamunkával, valamint


Claudia Vanney és Juan Franck a Buenos Aires-i Austral Egyetemről. Közös munkájuk témája „Determinizmus vagy indeterminizmus? A filozófiatudomány nagy kérdései".


Tanítás kategóriában


Michael Schuck, Nancy Tuchman és Michael Garanzini a chicagói Loyola Egyetem munkatársai kapták a díjat egy online ökológiai képzés kidolgozásáért „Meggyógyítani a Földet" – címmel, a másik díjazott pedig


Baritz Sarolta Laura domonkos nővér a gazdaság keresztény társadalmi elvű tanításáért a KETEG képzés keretében.

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat