A 17. századi magyar konyha ízvilágával és pompájával is megismerkedhetnek azok, akik augusztus 11-én és 12-én ellátogatnak a fertődi Esterházy-kastély szomszédságában megrendezett Barokk Ételfőző Fesztiválra. A fesztivál díszvendége Böjte Csaba ferences szerzetes lesz.
Klötzl Géza, az esemény főrendezője az MTI-nek elmondta, a rendezvény csúcspontja a hagyományos főúri és csárdakonyhai kategóriák főzőversenye lesz augusztus 12-én. Az úri konyha versenyzőinek minimum háromfogásos menüt, míg a csárdakonyha kategória versenyzőinek bográcsban, tárcsán, nyárson vagy kemencében készített ételeket kell készíteniük a szervezők által kiválasztott alapanyagokból.
Tavaly huszonegy csapat mérette meg magát a csárdakonyha-, kilenc az úri konyha-kategóriában. A csapatok idén még augusztus 1-jéig nevezhetnek. Az elkészült ételeket minden kategóriában 4–6 fős zsűri értékeli majd, köztük Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Svetlana. A rendezvény ingyenesen látogatható.
A fesztivál díszvendége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója lesz. Megrendezik Magyarország első Gasztro-üzleti Reggelijét is, amelyre a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai készítik az ételeket. Az ételekért felajánlott összeget a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adják a szervezők.
Forrás: MTI, Magyar Kurír