Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

A digitális világ kérdéseire adható keresztény válaszokról szól a 4. Keresztény Sziget

2018. 04. 25.

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben?

 

A fenti kérdésekre keressük a választ az idei Keresztény Szigeten, amelyet 2018. május 26-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendez meg a Margit-szigeten az ÉrMe Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

 

A digitális világ kérdéseire adható keresztény válaszokról szól a 4. Keresztény Sziget

 

A rendezvényt – amelynek védnökei: Erdő Péter bíboros, prímás; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József református püspök – ezúttal is kellemes szabadtéri családi-közösségi együttlétnek szánjuk, ahol ugyanakkor komoly, gondolatébresztő beszélgetéseket is meghallgathatnak a résztvevők. Jelen lesz a Keresztény Sziget létrejöttét támogató csaknem harminc vállalkozás, és bemutatkozik számtalan keresztény civil szervezet.

 

Fő témánk idén tehát az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában, a generációk közötti kapcsolatok. Megmutatjuk, hogy a keresztényeknek az egyházi iskolákon túl is van mondanivalójuk az ismeretszerzésről. A mai, digitális világban nem az ismeretek elérése a fő kihívás, hanem ezek rendszerezése, amelyhez legnagyobb segítséget kinek-kinek a saját értékrendje adja.

 

Mi keresztény értékrend szerinti közös kincskeresésre hívjuk az érdeklődőket, hogy az információk tengerében megtaláljuk a drágagyöngyöket. Felkért szakértőink négy izgalmas témájú pódiumbeszélgetésre várják a Margit-sziget északi részén (a Bringóhintó-központ szomszédságában) található „napközis táborba" kilátogatókat.

 

Hat generáció – jelenlétünk jövője
A világra hosszú évszázadokon keresztül az volt a jellemző, hogy három generáció élt párhuzamosan együtt – mára azonban ez megduplázódott. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja; Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológus-jelölt osztja meg a gondolatait fiatalokkal és idősekkel egyaránt.

 

Ép lélekkel, ép testben!
A jövőben is fontos lesz, hogy ép lélekkel legyünk jelen a testünkben, akár ép az, akár nem teljesen. Az erről szóló pódiumbeszélgetés résztvevői: Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos; Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskola vívóprogramjának vezetője; Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, illetve Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnöke, az egyetlen ember, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

 

Egyensúly a hivatásban, nevelésben, oktatásban
A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról is szó lesz a Keresztény Szigeten – nem csak pedagógusoknak. A beszélgetők viszont mindannyian hivatásuknak tartják, hogy a gyermekek tudásban és lélekben is növekedjenek. A reáltárgyakat tanító Bártfay Katalin M. Zsuzsanna az előző rendszerben is működő Svetits katolikus iskola képviseletében lesz jelen. Dejcsics Konrád a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanáraként is megszólal. Lázár László, a piarista rend oktatási igazgatója és Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségének tagja lesznek még a közbeszédben rejlő témákon túlmutató, karcosnak szánt beszélgetés résztvevői.

 

Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában
A legtöbb erkölcsi dilemmát felvető kérdés minden bizonnyal az utolsó pódiumbeszélgetésen kerül elő, amely a mesterséges intelligencia és a robotika, illetve a keresztény értékrend viszonyát fogja boncolgatni. Velünk lesz az egyik első magyar keresztény blogger, Bella Péter; Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának két docense, Cserey György és Horváth András; az önvezető járművekkel foglalkozó kutató, Németh Balázs és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő.

 

A húsba vágó témákat felvonultató pódiumbeszélgetéseket Süveges Gergő moderálja. A felnőtteknek szóló eszmecserék alatt a gyermekeket egész napos programok, koncert és interaktív bábelőadás várják. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz sportolási lehetőség, és mintegy harminc partnerszervezettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt akár most rögtön, az alábbi űrlapon is megteheti:

 

 

További információkért keresse fel a rendezvény honlapját >> www.keresztenysziget.hu

 

Kövesse a Keresztény Sziget Facebook-oldalát is >> https://www.facebook.com/keresztenysziget/

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat