Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

A jezsuita szakkollégistáknak keresztény vállalkozók szerveznek mentorprogramot

2021. 11. 11.

A Corvinus Egyetem hallgatói blogjában, a Közgazdász Online oldalon nyilatkozott Pudleiner Kristóf, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium (SZIK) diákbizottságának leköszönő elnöke – többek között az ÉrMe Hálózattal való együttműködés is szóba kerül.

 

„Édesanyám szintén ignácos volt, így már a kezdeti időszaktól kezdve figyelemmel követhettem a szakkollégium életét” – kezdi a nyilatkozatot Pudleiner Kristóf. Elmondja, hogy az 1990-ben alapított intézmény az ezredfordulón került a jezsuita rend fenntartásába. Azóta ugyanaz a cél lebeg a szakkollégium vezetősége előtt: a kiemelkedő egyetemi hallgatóknak olyan környezetet biztosítani, amelyben egy értékközpontú és a társadalmi felelősséget szem előtt tartó keresztény értelmiség tagjaivá válhatnak.

 

„Mindent Isten nagyobb dicsőségére!” idézi a jezsuiták jelmondatát, és hozzáteszi: ez feltételez egyfajta maximalizmust, amely a kollégisták életünkben is megjelenik. „Ez a hozzáállás is megmagyarázza, hogyan kapcsolódik össze a jezsuita szellemiség az egyetemi és a gazdasági élettel” – magyarázza.


Kifejti még, hogy a SZIK egy olyan szakkollégium, ahol a komoly szakmai munka és a pezsgő közösségi élet jól megférnek egymás mellett. A gyakran spontán szerveződő gasztro show-knak helyet adó konyha és a sörözgetéseket befogadó közösségi tér mellett kiemelkedő szakmai és tudományos munka jellemzi a szakkollégium mindennapjait. „Mellettünk található a Párbeszéd Háza is, amely még inkább megmutatja a rend nyitott hozzáállását a világhoz, és azt, hogy az egész szakkollégiumi közösség a párbeszéd jegyében éli a mindennapjait.”

 

A nyilatkozatból kiderül, hogy a közel 60 szakkollégista hat féléven átívelő szakmai kurzusrendszerben vehet részt, amely a kötelező elemeken kívül például a vitakultúra megismerésére is lehetőség nyílik, és felvehető jogi kurzus is, amelynek része például börtönlátogatás vagy bírósági tárgyalások megtekintése is. A kurzusokkal párhuzamosan a csapatokban is értékes munka zajlik. A szervezet életét teljesen lefedő nyolc team sok területen alkot értékes produktumokat. A kurzusrendszer és a projektek alapja a „mindenből egy picit” elv. Ez hozzájárul a kollégisták általános tudásszintjének növeléséhez és bevezeti őket az egyetemi és az értelmiségi élet alapjaiba.


A szakkollégium a saját körben végzett szakmai tevékenységen kívül partnerekkel is rendelkezik, melyek közül az egyik legszorosabb együttműködés az ÉrMe Üzleti Hálózattal alakult ki. „Ezt a szervezetet olyan tradicionális konzervatív vállalkozók alkotják, akik fontosnak tartják, hogy a jövő értelmisége a vallást is őrizze meg, mint értéket és ne vesszen ki a gazdasági életből a lelkiség. Ezek a vállalkozók és munkavállalók adják a mentorprogramunk alapját is, ahol a SZIK-es hallgatók különböző projektekben vehetnek részt, sőt gyakornokként is dolgozhatnak és mentorok támogatása mellett kutathatnak” – mondja Pudleiner Kristóf.


A szakmai munkán és a tanuláson kívül a lelkiség adja a másik pillérét a szakkollégium életének. Évente kétszer lelkigyakorlaton lehet részt venni, melyet általában Dobogókőn, a jezsuiták által fenntartott Manréza házban tartanak - ez csendes, elvonulásra építő lelkigyakorlat, ahol ki lehet kapcsolódni. „Az ember magára és a terveire fókuszálhat a hagyományos ignáci lelki gyakorlat keretein belül, amely kifejezetten jezsuita egyediség. Ezt kiegészítve az egyik kollégistánk minden kedden esti imát szervez, illetve kollégiumi lelkészünk is van, akihez bármikor lehet fordulni segítségért és támogatásért” – idézi a Közgazdász Online Pudleiner Kristófot.

 

 

A teljes nyilatkozat ITT OLVASHATÓ >>

 

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem