Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Bezár a gödi piarista szakiskola, a 2022/23-as tanév lesz az utolsó

2022. 06. 30.

Az évek óta csökkenő diákszám miatt kényszerült a döntésre a rend vezetősége.

 

Tanévzáró szentmisére gyűltek össze 2022. június 24-én a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és tanárai, hogy hálát adjanak az eltelt tanév eredményeiért, az órákon és a közösségi eseményeken megélt élményekért, örömökért és kihívásokért. Mint a Magyar Kurír portálon közölt cikkből kiderül: a rendtartomány vezetősége úgy határozott, hogy ebben a szakképzési formában a következő, a 2022/23-as tanév lesz az utolsó év Gödön. Az évek óta csökkenő diákszám, az intézmény fenntarthatóságának egyre nagyobb terhe, valamint a diákokért való felelős gondoskodás figyelembevételével hozta meg döntését a rendtartomány. Mint a cikk emlékeztet, a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium harminc évvel ezelőtt azzal a céllal indult el, hogy általa a rend segítő kezet nyújtson azoknak a fiataloknak, akik tanulási nehézségeik miatt kiszakadóban vannak az oktatási rendszerből.


A harminc év számos változást hozott az iskola és a szakképzés életében. Az itt dolgozó piarista szakemberek kidolgozták az úgynevezett orientációs – szakképzést előkészítő – év módszertanát, amely azoknak az általános iskolát elvégzett fiataloknak nyújt lehetőséget, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy kompetenciafejlesztésre van szükségük szakmai oktatásuk megkezdése előtt – idézi a cikk Szakál Ádám tartományfőnököt. Ennek az orientációs évnek a feladata a tanulók egyéni kompetenciáinak felmérése és fejlesztése, valamint az egyes szakmák gyakorlati körülmények között való megismertetése. Ezek adják a diákoknak azt a biztonságot, amellyel aztán képesek lesznek életpálya-tervezés részeként választott szakmát tanulni. A kis létszámú, tanulócsoportokban zajló oktatás olyan közösségi élményekkel is gazdagítja a fiatalokat, amelyek a későbbiekben meghatározók lesznek életükben. A tartományfőnök kiemelte: az iskolában végzett szakmai munka eredménye az is, hogy diákjaink kiemelkedő eredményeket értek el szakmai versenyeken.

 

„Idén a gödi iskolánkban kritikusan alacsony szintet ért el az orientációs évfolyamba jelentkezők létszáma. Ez a tény arra késztetett minket, hogy sürgősen áttekintsük iskolánk helyzetét. Rendtartományunk vezetősége ezért rendkívüli ülésen vizsgálta meg számos szempontból szakképző iskolánk és a szakképzés helyzetét, beágyazódását a piarista küldetés megvalósulásába és mai valóságába. Megfogalmazódtak az ott teremtett értékek, pedagógiai eredmények – a személyes kísérés, a mentorrendszer, az orientációs év kidolgozása –, amelyek mind gazdagítják a piarista rendet. Mindezek figyelembevételével úgy döntöttünk, hogy a következő tanév lesz az utolsó ebben a szakképzési formában” – fejtette ki a tartományfőnök.

 

Ugyanakkor hozzátette: rögtön megkezdik azt a gondolkodási és egyeztetési folyamatot is, amely egy más, fenntartható intézményi formát, környezetet és partnereket igyekszik találni a piarista szakképzés személyes és az eddigi értékekre alapuló folytatására.

 

A rendtartomány vezetősége és munkatársai minden lehetséges módon segítik a gödi szakképző iskola következő tanévre való felkészülését, a tanév minél zavartalanabb megszervezését, valamint segítik a diákokat és a munkatársakat, hogy a 2022/2023-as tanévet követően másik szakképző intézményben folytathassák tovább tanulmányaikat.


(Kép forrása: Confector Kft.

 

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem