Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

2023. 02. 24.

Most egy ortodox közösséghez jutottak el a máltai adományok.

 

Ezúttal a kárpátaljai Ósándorfalvára vitt segélyszállítmányt Schumicky András, a máltai lovagrend tagja, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Mint arról korábban is beszámoltunk, az ÉrMe Hálózat különböző formákban rendszeresen támogatja a máltaiak Kárpátalján végzett karitatív munkáját. A szállítmány egyik sofőrje ezúttal is Schumicky György volt, az ÉrMe Hálózat elnöke. Alább Schumicky András beszámolóját olvashatjuk.

 


Szerdán (2023. február 15-én) napközben a másnap hajnalban induló autókat Budapesten feltöltöttük üres banánosdobozokkal, mert az egységcsomagok készítésével doboz hiányában nehezen tudnak haladni a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A banánosdobozokat sem egyszerű megszerezni, ezeket Avar Gábor barátom – a Johannita Lovagrend tagja – különböző áruházak zöldségeseitől gyűjti be Budapesten. A csütörtök hajnali indulás után megérkeztünk a határra, ahol furcsán néztek ránk, amikor látták, hogy üres dobozokkal van teli az autó…


Beregszászba érve elmentünk a raktárba; az egyik ott lévő autó már meg volt pakolva adományokkal, így csak a másik két Beselager-autót (a Boeselager Alapítvány által e célra adományozott Mercedes Sprinter gépkocsikat) kellett megtölteni.

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

 

A cél Ósándorfalva volt, ahol egy ortodox templomhoz kellett vinni az adományt. Ez azért különleges, mert az ortodox egyházi hagyományokban nemigen szerepel a karitatív tevékenység – náluk inkább az a felfogás uralkodik, hogy ha valakinek baja van, az viselje el, mert az Isten akarata... Azonban az itteni egyik pópa, Alexandr ebből a faluból származott, Izumból menekült ide a háború kitörése után, és elhatározta, hogy mindent megtesz azokért az emberekért, akik a háborús területről szintén ide menekülnek. A Beregszászi Máltai Járási Szeretetszolgálat azóta is jó kapcsolatban van Alexandr pópával. Ósándorfalva 2500 fős kistelepülés, amelynek nincsenek nagy közösségi épületei, ennek ellenére közel ötszáz családot befogadtak, és lehetőségeikhez képest ellátták őket. Jelenleg 25 menekült család él itt. Ezek a családok azok, akiknek semmi esélyük nem volt visszamenni, mert lebombázták az otthonukat. Hogy ők is valamit segítsenek, álcahálót készítenek a katonáknak.

 

Miután kirakodtuk a három Boeselager-autóból a NAVIS, a Boeselager Alapítvány és sok más támogató által küldött adományokat, elmentünk megnézni a nem messze levő – csodálatosnak tűnő – görögkatolikus fatemplomot. Amikor bementünk, szomorúan láttuk, milyen rossz állapotban van. Ha hamarosan nem restaurálják, akkor az enyészeté lesz az egész templom.

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

 

Elindultunk visszafelé Beregszászra, de a kacskaringós utakon rossz irányba indultam el. A szűk utcában egy biztonságos helyen megfordultam, és visszatolattam, hogy a másik két autó is megfordulhasson. Két autó nem fért el egymás mellett ezen az úton. A második autó nem figyelt oda kellően, mert a harmadikra koncentrált, és így belecsúszott az árokba. Szerencsére semmi se sérült az autón, de komoly fejtörést okozott, hogyan húzzuk ki onnan sérülésmentesen. Próbáltuk a saját harmadik autónkkal, de az nem bírta – majd jöttek a falu bölcsei és elláttak minket bőven tanácsokkal... Végül az egyetlen logikus, de nem kellemes megoldást választottuk: bele a sárba és a patakba, majd felemeltük az autó elejét emelőkkel, és akkor két kistraktorral már biztonságosan ki tudtuk húzni. Nagy volt az öröm, mikor másfél órai küzdelem után sárosan, vizesen elindulhattunk vissza.

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

Misztikus kaland az ósándorfalvai segélyszállítmány útján

 

 

Ez olyan élmény volt, amiről többet beszélünk, mint egy szép fatemplomról… Másnap reggeli után értettük meg, mindez miért is történt. Amikor Tündének – beregszászi máltais munkatársunknak – elmeséltük az utat és hogy megnéztük a fatemplomot is, Tünde megkérdezte: elmondták e nekünk is, hogy nem szabad az oltárkövet megérinteni? Nem mondták… Erre Gyuri bátyám megszólalt: ő megérintette… Tünde elmesélte, hogy a görögkatolikusok hite szerint védőangyal van minden oltárnak, és ha azt illetéktelen érinti, akkor azon az angyal bosszút áll. Megértettük hát, miért Gyurival történt mindez, aki több millió kilométert vezetett balesetmentesen. Még örülhetünk, hogy viszonylag enyhe büntetést szabott ki az angyal!

 

Schumicky András

 

 

BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem